9 Μαρτίου 2014

Η τεράστια επιτυχία που είχε γνωρίσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Σιγκαπούρη ως Υπολοχαγός Νατάσα - Ποια ταινία προβλήθηκε ως... "Νατάσα 2" και η συνέντευξή της Αλίκης σε εφημερίδα της Σιγκαπούρης το 1976


Γνωρίζατε ότι τη διετία 1975-1976 η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν εξαιρετικά διάσημη στη Σιγκαπούρη και ότι μάλιστα προβλήθηκαν τέσσερις ταινίες της στη χώρα αυτή; Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 1975, όταν στους κινηματογράφους της Σιγκαπούρης - άγνωστο πώς - προβλήθηκε η εμπορικότερη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, "Υπολοχαγός Νατάσα". Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Αλίκη ήταν γνωστή ως "Νατάσα" και μάλιστα οι εφημερίδες της χώρας έκαναν αφιερώματα στην «εθνική σταρ».

"Η Νατάσα επιστρέφει, όμως τώρα είναι Μυρτώ", έγραφε ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της αγγλόφωνης εφημερίδας The Straits Times στις 12.10.1975. Στους κινηματογράφους της Σιγκαπούρης θα προβαλλόταν η ταινία "Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά" υπό τον τίτλο "Natassa II", παρόλο που στην ταινία δεν υπήρχε καμιά απολύτως Νατάσα, αλλά η Αλίκη υποδυόταν τη νεαρή δασκάλα Μυρτώ, που διορίστηκε στο δημοτικό σχολείο ενός μικρού χωριού λίγο πριν την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Η κριτική της εφημερίδας, πάντως, δεν ήταν ιδιαίτερη κολακευτική για την ταινία, θεωρώντας ότι θα προβαλλόταν προς «εκμετάλλευση της εμπορικής επιτυχίας του ελληνικού πολεμικού μελοδράματος Υπολοχαγός Νατάσα σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία νωρίτερα την ίδια χρονιά». Όπως δε, παρατηρούσε ο δημοσιογράφος, «οι διάλογοι είναι τόσο κακοί, που κάποιες φορές θα αισθανθείτε την ανάγκη να κάνετε αγενείς θορύβους»!

Βέβαια, παρά τις όποιες αρνητικές κριτικές, η "Νατάσσα ΙΙ" μάλλον είχε αρκετή επιτυχία κι έτσι τον Απρίλιο του 1976 ήταν η σειρά ακόμη μιας ταινίας της Αλίκης να προβληθεί στη Σιγκαπούρη. Ήταν η "Κόρη του Ήλιου", η οποία πάντως - ευτυχώς - δεν προβλήθηκε ως "Νατάσσα ΙΙΙ", αν και η σύνδεση με την ταινία του Νίκου Φώσκολου γινόταν μέσα από τα ρεπορτάζ του τύπου. «Θυμάστε την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Όχι; Ίσως η Υπολοχαγός Νατάσα χτυπήσει κάποιο καμπανάκι», έγραφαν οι The Straits Times στις 18.04.1976.
Αν και εξέφραζε ενστάσεις για το ευτυχισμένο τέλος της ταινίας, ωστόσο ο δημοσιογράφος είχε μόνο καλά λόγια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη - ή μήπως όχι και τόσο; «Αυτήν τη γοητευτική, χαρούμενα παχουλή (plump) Ελληνίδα ηθοποιό, που μάζεψε μεγάλο κοινό μετά το ρόλο της ως η αξέχαστη ηρωίδα πολέμου στην Υπολοχαγό Νατάσα, μπορείτε να την ξαναδείτε σε ακόμη μία ελληνική παραγωγή, Η Κόρη του Ήλιου». Θετικά τα σχόλια, αλλά... παχουλή η Αλίκη;
Τον Οκτώβριο του 1976 προβλήθηκε η "Μαρία της σιωπής", που ήταν η τέταρτη και τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη Σιγκαπούρη. Στην κριτική των The Straits Times (10.10.1976) ο δημοσιογράφος επαινούσε την υποκριτική δεινότητα της Αλίκης, η οποία εμφανιζόταν «με πιο στρογγυλά και πιο εκφραστικά μάτια από ποτέ" και έδειχνε να είναι «εξίσου άνετη" με τους προηγούμενους ρόλους της, παρότι ο ρόλος της απαιτούσε «να μιλάει με τις σκέψεις της». Και πάλι εκφραζόταν μια δυσθυμία για το χαρούμενο τέλος της ταινίας, αν και στο δημοσίευμα υπογραμμιζόταν ότι «αντίθετα από τις προσδοκίες, η Μαρία δεν μαθαίνει να μιλάει», ενώ προειδοποιούσε το κοινό για... προπαγάνδα εκ μέρους της ταινίας. Ποια ήταν η προπαγάνδα; Ότι «η πρόοδος έρχεται μόνο με την αλλαγή»!
Πάντως, τόσο στην "Κόρη του Ήλιου" όσο και στη "Μαρία της Σιωπής", οι διαφημίσεις συνέδεαν ευθέως τις ταινίες με την "Νατάσα", που δεν είχε και happy end - άραγε γι' αυτό την είχαν αγαπήσει τόσο πολύ στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία;

Εξάλλου, τον Οκτώβριο του 1976, αμέσως μετά από μια περιοδεία 40 ημερών στην Αυστραλία, η Αλίκη Βουγιουκλάκη βρέθηκε για ένα τριήμερο στη Σιγκαπούρη, όπου μάλιστα έδωσε και μια μίνι-συνέντευξη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας The Straits Times."Το αληθινό δίλημμα της υπολοχαγού Νατάσα: Ο γιος της ή καριέρα;" ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη εφημερίδα στις 01.11.1976. 
«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη - που πρωταγωνίστησε ως Ελληνίδα ηρωίδα διχασμένη ανάμεσα στον πόλεμο και τον έρωτα στην ταινία Υπολοχαγός Νατάσα - στην πραγματική της ζωή είναι διχασμένη ανάμεσα στην αφοσίωση προς τον επτάχρονο γιο της και στην επιδίωξή της να γίνει μια μεγάλη ηθοποιός". Έτσι ξεκινούσε το ρεπορτάζ του Σιγκαπουριανού δημοσιογράφου, στον οποίο η Αλίκη εκμυστηρεύθηκε ότι «Και τα δύο σημαίνουν τόσα πολλά για μένα, που στ' αλήθεια δεν είναι εύκολο να προσπαθώ να είμαι μια καλή μητέρα και την ίδια στιγμή μια σπουδαία ηθοποιός. Όμως ύστερα από πολύ εσωτερικό ψάξιμο (διερεύνηση ψυχής) αποφάσισα ότι το παιδί μου ο Γιάννης πρέπει να έρθει πρώτος».
Φυσικά, η Αλίκη δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην ταινία, που είχαν αγαπήσει οι κάτοικοι του μικροσκοπικού κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας. «Ήταν ένας δύσκολος ρόλος για να τον παίξω, όμως τον απόλαυσα πολύ" είχε δηλώσει, παρόλο που εξέφρασε την προτίμησή της στους κωμικούς ρόλους: «Είναι πιο δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να γελάνε παρά να κλαίνε»
Επίσης, δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από το πόσο «καθαρή και όμορφη» ήταν η Σιγκαπούρη, ευχόμενη να μπορούσε να μείνει περισσότερο. Και η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα είχε κάθε λόγο να θέλει να παρατείνει την παραμονή της εκεί, αν διάβαζε το κείμενο του δημοσιογράφου, ο οποίος έγραφε ότι η ηθοποιός μας ήταν μόλις 30 χρονών (δηλαδή είχε γεννηθεί το... 1946) και ότι είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως «παιδί θαύμα»!


Πηγή: το on-line αρχείο εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σιγκαπούρης, που βρίσκεται στη διεύθυνση newspapers.nl.sg/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου