26 Μαρτίου 2014

Τα 9 βήματα για να εξαφανίσεις όλα τα ίχνη σου από το ίντερνετ


Πιστεύεις ότι το ίντερνετ παραβιάζει τα προσωπικά σου δεδομένα και θέλεις να τα προστατεύσεις; Ο ένας τρόπος είναι να κόψεις το ίντερνετ τελείως, κάτι που δεν συνιστώ, γιατί μετά ποιος θα διαβάζει το έρημο αυτό μπλογκ! Ο άλλος τρόπος είναι να σερφάρεις στο ίντερνετ απλά ως επισκέπτης διαβάζοντας αυτά που γράφουν οι άλλοι - όπως κάνεις τώρα καλή ώρα. Θα πρέπει όμως να σβήσεις κάθε τι που μπορεί να παραπέμπει σε σένα ως άτομο. Η ιστοσελίδα whoishostingthis.com προτείνει 9 βήματα που πρέπει ν' ακολουθήσεις για να το καταφέρεις, κάτι που προϋποθέτει θυσίες. 


ΤΑ 9 ΒΗΜΑΤΑ:
1. Τερμάτισε όλα τα προφίλ που έχεις στα σόσιαλ μίντια (Facebook, τουίτερ, google+ κλπ.)
2. Ψάξε το όνομά σου on-line και ανακάλυψε τυχόν ξεχασμένα προφίλ, ώστε να τα τερματίσεις κι αυτά.
3. Δώσε ψεύτικες πληροφορίες σε προφίλ που δεν μπορείς να τερματίσεις ή διαγράψεις.
4. Σβήσε τυχόν εγγραφή σου σε mailing lists.
5. Διέγραψε τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
6. Επικοινώνησε με ιστοσελίδες που αναφέρουν πληροφορίες για σένα και ζήτησε τους να τις διαγράψουν.
7. Επικοινώνησε με γραφεία συλλογής δεδομένων (data clearing houses), δηλαδή με εταιρίες που συγκεντρώνουν και πουλούν δεδομένα σε άλλες εταιρίες, ζητώντας επίσης να διαγράψουν τα αρχεία που σε αφορούν. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερη επιμονή με συνεχή τηλεφωνήματα, επιστολές κλπ.
8. Ζήτησε να σε αφαιρέσουν από τις λίστες του on-line κατάλογοι (π.χ. ο τηλεφωνικός κατάλογος)
9. Διέγραψε το/τα e-mail σου.
Πες πως τα έκανες όλα αυτά τα βήματα με επιτυχία. Και τώρα; Για να διατηρήσεις την ιντερνετική ανωνυμία σου, θα πρέπει κατ' αρχήν να μην δίνεις αφορμές για το αντίθετο (π.χ. άμα διαπράξεις ληστεία, είναι προφανές ότι το όνομά σου θα δημοσιευτεί σε εκατοντάδες ιστοσελίδες στο λεπτό), θα πρέπει να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς ψεύτικα προφίλ και να επιδίδεσαι σε ανώνυμο searching αντικαθιστώντας το Google ή το Yahoo με μηχανές αναζήτησες όπως η DuckDuckGo. 
Εύκολο; Όχι και τόσο. Σίγουρα όχι αδύνατο, αν το επιθυμείς πραγματικά. Σκέψου το καλά όμως πρώτα, γιατί και η απόλυτη ανωνυμία είναι υπερβολή. 


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου