14 Μαρτίου 2014

Το ιαπωνικό μυστικό κατά του χειμερινού κρυολογήματος: οι γαργάρες!


Πώς μπορεί κάποιος ν' αποφύγει το χειμωνιάτικο κρυολόγημα; Μπορεί να εύχεται να είναι μαλακός ο καιρός, να φοράει ζεστά ρούχα, ν' αποφεύγει να κυκλοφορεί πολύ στους δρόμους (αν κι έτσι ο οργανισμός γίνεται πιο αδύνατος και ευάλωτος στον ιό), μπορεί επίσης να χαπακώνεται προληπτικά με ασπιρίνες και πολλά άλλα πιθανά και απίθανα. Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία έχουν ένα πιο τρελό μυστικό, που δεν πάει ο νους σας: τις γαργάρες.
Η "ιατρική" αυτή πρακτική της γαργάρας (με κανονικό νερό, χωρίς προσθήκες μυστικών υλικών) ανάγεται στην εποχή που είναι γνωστή στην ιαπωνική ιστορία ως Χεϊάν (794-1185). Αν και ακολουθείται πιστά επί αιώνες, η πρώτη έρευνα που ασχολήθηκε με τις ευεργετικές της επιδράσεις διενεργήθηκε μόλις το 2002 από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Κιότο με επικεφαλής τον καθηγητή Τακάσι Καβαμούρα. 
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες: η μία έκανε γαργάρες με νερό, η δεύτερη με διάλυμα ιωδίου, ενώ όσοι ανήκαν στην τρίτη ομάδα δεν έκαναν καθόλου γαργάρες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας όσων συμμετείχαν και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα κρυολογήματα είχαν πλήξει τα μέλη της τρίτης ομάδας, όσων δηλαδή δεν εφάρμοζαν στην καθημερινότητά τους την παραδοσιακή αυτή πρακτική. Το ποσοστό εκείνων που είχαν υποστεί κάποιο κρυολόγημα έφτασε το 26.4%. Ελαφρά μικρότερο (23.6) ήταν το ποσοστό μεταξύ των μελών της δεύτερης ομάδας, ενώ αισθητά μικρότερο ήταν το ποσοστό όσων είχαν κρυολογήσει μεταξύ εκείνων που έκαναν καθημερινά γαργάρες: μόλις 17%. 
Εξάλλου, μια μεταγενέστερη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χαμαμούτσου έδειξε ότι για τα παιδιά που έκαναν γαργάρες με πράσινο τσάι ο κίνδυνος κρυολογήματος ήταν 70% χαμηλότερος σε σχέση μ' εκείνα που δεν έκαναν καθόλου γαργάρες. Ωστόσο, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος που ο οργανισμός προφυλάσσεται καλύτερα από τις συνήθεις ιώσεις του χειμώνα (όχι γρίπη) μέσω της γαργάρας. Εξάλλου, δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορούσαν άλλες συνήθειες να των ατόμων, που συμμετείχαν στις παραπάνω έρευνες, να είχαν επηρεάσει τα τελικά συμπεράσματα. 
Όπως και να 'χει, ένας Ιάπωνας θα σας συμβούλευε να μην αρκείστε στο καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά να ρίχνετε καλού-κακού και καμιά γαργάρα με το νερό της βρύσης. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε να χάσουμε και κάτι - πόσο χρόνο "τρώει" μια γαργάρα; ούτε μισό λεπτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου