17 Μαρτίου 2014

Τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα όλων των εποχών σε διάφορες χώρες του πλανήτη


Δεν ξέρω αν είχατε ποτέ την περιέργεια του τι παρακολουθούν οι υπόλοιποι λαοί στις τηλεοράσεις τους. Ψάχνοντας στο ίντερνετ, βρήκα κάποια στοιχεία, που δημοσιεύονται στην αγγλική σελίδα της Wikipedia, σχετικά με τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές εκπομπές όλων των εποχών σε ορισμένες σημαντικές χώρες, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα. Τι είδους προγράμματα, λοιπόν, έχουν γράψει τηλεοπτική ιστορία στη Μ. Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, αλλά και την Κίνα;

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης είναι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1966, όταν η εθνική Αγγλίας κατατρόπωσε με 4-2 τη δυτικογερμανική ομάδα παίζοντας εντός έδρας, στο στάδιο Γουέμπλεϊ. Ο αγώνας προβλήθηκε σε διακαναλική σύνδεση και τον παρακολούθησαν 32.30 εκατομμύρια τηλεθεατές, δηλαδή περίπου 200.000 περισσότεροι από εκείνους που στις 6 Σεπτεμβρίου 1997 θα παρακολουθούσαν την κηδεία της "πριγκίπισσας του λαού" Νταϊάνας - επίσης σε διακαναλική σύνδεση. 
Καθώς δε οι Βρετανοί είναι φανατικοί σαπουνοπεράκηδες, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα και μια βρετανική σαπουνόπερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 30.15 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα επεισόδιο της σειράς EastEnders, που προβλήθηκε τα Χριστούγεννα του 1986 και στο οποίο δύο από τους  πρωταγωνιστές έπαιρναν διαζύγιο. Πάντως, η τηλεθέαση συμπεριλαμβάνει και εκείνους που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο επεισόδιο σε επανάληψη. Αλλιώς, με βάση τα νούμερα ενός επεισοδίου χωρίς τις επαναλήψεις, ως δημοφιλέστερο θα έπρεπε να θεωρείται ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς "Only Fools and Horses", που προβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1996. 

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η φανατικότερη τηλεοπτική συνήθεια των Αμερικανών είναι ο τελικός του Super Bowl, που συγκεντρώνει ασύλληπτα ποσοστά τηλεθέασης. Ο τελικός του 2014 έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς τον παρακολούθησαν 112.2 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ ακόμη περισσότεροι και συγκεκριμένα 115.3 εκατομμύρια ήταν όσοι παρακολούθησαν το σόου στο διάλειμμα του αγώνα, μεταξύ των δύο ημιχρόνων.  
Από κει και πέρα, η σειρά που κρατάει το ρεκόρ τηλεθέασης μέχρι σήμερα είναι το M*A*S*H, που παρακολουθούσε την καθημερινότητα μιας ομάδας Αμερικανών γιατρών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Νοτίου Κορέας κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου.. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, που προβαλλόταν για 11 σαιζόν, παρακολούθησαν 105.9 εκατομμύρια θεατές, δηλαδή το 77% όσων είχαν ανοιχτούς τους τηλεοπτικούς τους δέκτες στις δυόμιση ώρες του φινάλε. Το επεισόδιο εκείνο προβλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1983 και από τότε κανένα σίριαλ δεν απείλησε - ούτε στο ελάχιστο - το ρεκόρ αυτό.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι Αυστραλοί αγαπούν τα αθλητικά γεγονότα, τα οποία και παρακολουθούν φανατικά από τις οθόνες των τηλεοράσεών τους. Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα όλων των εποχών στην αυστραλιανή τηλεόραση (μέχρι σήμερα) ήταν ο τελικός ανδρών στο Αυστραλιανό Open του 2004. Ο Αυστραλός τενίστας Λέιτον Χιούιτ αντιμετώπισε τον Ρώσο Μάρατ Σαφίν, από τον οποίο και έχασε 3-1 σετ. 4.045.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση από το Κανάλι 7, μόλις 39.000 περισσότεροι από εκείνου που δυο χρόνια νωρίτερα είχαν συντονιστεί με τον ίδιο σταθμό, για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράγκμπι, που πραγματοποιούνταν στη χώρα τους. Τότε, η εθνική Αυστραλίας είχε αναμετρηθεί με την εθνική Αγγλίας και έχασε με σκορ 17-20.
Το δημοφιλέστερο μη αθλητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα - και τέταρτο συνολικά - στην ιστορία της αυστραλιανής τηλεόρασης είναι ο τελικός της δεύτερης σαιζόν του ριάλιτι MasterChef, που προβλήθηκε στις 25 Ιουλίου 2010 στο Κανάλι 10. Την εκπομπή παρακολούθησαν 3.962.000 τηλεθεατές.
(Ο πληθυσμός της Αυστραλίας είναι περίπου 7.7 εκατομμύρια κάτοικοι)

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Οι γείτονες των Αυστραλών, οι Νεζοηλανδοί είναι φανατικοί οπαδοί του ράγκμπι. Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011 φιλοξενήθηκε στη χώρα τους, οι Νεοζηλανδοί ήταν προσηλωμένοι στους τηλεοπτικούς τους δέκτες, με αποτέλεσμα τρεις από τους αγώνες της διοργάνωσης να βρεθούν στις τρεις πρώτες θέσεις του νεοζηλανδικού τοπ10 όλων των εποχών. Φυσικά, δημοφιλέστερος όλων ήταν ο τελικός της διοργάνωσης, όπου η εθνική Νέας Ζηλανδίας σήκωσε το κύπελλο νικώντας 8-7 την εθνική ομάδα της Γαλλίας. Τον αγώνα, που προβλήθηκε απ' όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, παρακολούθησαν 2.037.000 - μόλις 13.000 περισσότεροι απ' όσους είχαν παρακολουθήσει λίγες μέρες νωρίτερα τον ημιτελικό με την ομάδα της Αυστραλίας. 
Το μοναδικό αθλητικό γεγονός που περιλαμβάνεται στο νεοζηλανδικό τοπ10 και δεν έχει σχέση με το ράγκμπι, είναι ένας αγώνας μποξ μεταξύ του Νεζοηλανδού Ντέιβιντ Τούα και του Βρετανού Λένοξ Λούις, το Νοέμβριο του 2000. 
Εξάλλου, τα τρία μη αθλητικά προγράμματα του τοπ10 έχουν - και τα τρία - σχέση με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ αρχηγός του κράτους θεωρείται η βασίλισσα της Αγγλίας. 1.703.000 τηλεθεατές συντονίστηκαν στο δίκτυο One News στις 31 Αυγούστου 1997 για να πληροφορηθούν το θάνατο της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, ενώ 53.000 λιγότεροι παρακολούθησαν την κηδεία της ύστερα από έξι μέρες. Τέλος, 1.517.000 Νεζοηλανδοί είχαν συντονιστεί στις 21 Νοεμβρίου 1995 στο TV2 για να παρακολουθήσουν την αναμετάδοση της περίφημης συνέντευξης που είχε παραχωρήσει η Νταϊάνα στο BBC και στην οποία είχε κάνει εκτενή αναφορά στο διαζύγιο της με τον Κάρολο.
Να διευκρινιστεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία για το 2014, ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται σε 4.5 εκατομμύρια κατοίκους. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φανατικοί φίλαθλοι είναι και οι Γερμανοί τηλεθεατές. Τα επτά δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα όλων των εποχών στην ιστορία της γερμανικής (και δυτικογερμανικής μέχρι το 1990) τηλεόρασης είναι αναμετρήσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Τη μεγαλύτερη τηλεθέαση συγκέντρωσε η αναμέτρηση Γερμανίας - Ισπανίας για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 (στις 7 Ιουλίου), όταν οι Γερμανοί έχασαν με σκορ 1-0 και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Τον συγκεκριμένο αγώνα παρακολούθησαν 31.10 εκατομμύρια τηλεθεατές (ή ποσοστό 83.2%). Δεν αποκλείεται το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αν η εθνική Γερμανίας διαγράψει μια αντίστοιχη ή και πιο πετυχημένη πορεία.
Το μοναδικό μη αθλητικό, τηλεοπτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο γερμανικό τοπ10 όλων των εποχών είναι ένα επεισόδιο της σειράς "Die Schwarzwaldklinik", που στην Ελλάδα προβλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 με τον τίτλο "Μέλανας Δρυμός". Το συγκεκριμένο επεισόδιο, που στη γερμανική τηλεόραση προβλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1985, παρακολούθησαν 27.97 εκατομμύρια τηλεθεατές - μόνο Δυτικογερμανοί.

ΚΙΝΑ
Στην Κίνα, κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη τηλεθέαση συγκεντρώνει το εορταστικό σόου της κρατικής τηλεόρασης (CCTV) για την υποδοχή της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, το σόου του 2014 παρακολούθησαν περίπου 800.000.000 τηλεθεατές! Πάντως, το ρεκόρ τηλεθέασης εκτιμάται ότι ανήκει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, που είναι άλλωστε και το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση σε παγκόσμια κλίμακα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου