11 Απριλίου 2014

8 επαγγέλματα που δεν θα κινδυνεύσουν ποτέ από ενδεχόμενη επέλαση των ρομπότ


Πριν ένα μήνα περίπου, σε ομιλία του στο  American Enterprise Institute, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, προειδοποίησε ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια "η τεχνολογία θα μειώσει τις απαιτήσεις για δουλειές, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες των ικανοτήτων", καθώς "το λογισμικό υποκατάστατο, είτε για τους οδηγούς, είτε για τους σερβιτόρους είτε για τις νοσοκόμες, προοδεύει". Με άλλα λόγια, ο Γκέιτς προειδοποίησε για ένα και τόσο μακρινό πρόβλημα που θα προκύψει εξ αιτίας της θεαματικής εξέλιξης της τεχνολογίας, που θα έχει ως συνέπεια την έκρηξη της ανεργίας στα οικονομικά αναπτυγμένα κράτη, αφού πλέον οι άνθρωποι θα είναι λιγότερο χρήσιμοι ως εργαζόμενοι. 

Αν σκεφτεί κανείς ότι αντίστοιχες προβλέψεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, που όμως δεν επαληθεύτηκαν, ίσως δεν θα ανησυχούσε τόσο. Ωστόσο, από την άλλη μεριά, είναι γεγονός ότι η τεχνολογία συνεχίζει να μας εκπλήσσει, όπως για παράδειγμα με τους περίφημους 3D εκτυπωτές, με τους οποίους θα μπορούμε σε λίγα χρόνια να ετοιμάζουμε τα πάντα στο σπίτι μας - μόνοι μας! Σίγουρα, πάντως, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θα συνεχίσουν να υφίστανται όσο και αν εξελιχθεί η τεχνολογία, όσα ρομπότ κι αν εμφανιστούν. 
1. Οι καλλιτέχνες: από τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές μέχρι τους ζωγράφους, τους γλύπτες κλπ. 
Η τέχνη βασίζεται στον αυθορμητισμό, τη φαντασία και πάνω απ' όλα στο συναίσθημα κι όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που υπάρχουν μόνο στους ανθρώπους. Είναι μάλλον απίθανο να κατασκευαστεί ποτέ ένα ρομπότ με συναισθήματα, ενώ αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για το τέλος του ανθρώπινου είδους συνολικά και την κυριαρχία των ανθρωποειδών, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ. Όμως, τα ρομπότ κατασκευάζονται από τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολλές φορές τα δικά μας συναισθήματα, πόσο μάλλον να τα εμφυσήσουμε σε μηχανές.

2. Οι αθλητές: από ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες μέχρι δρομείς.
Κακά τα ψέματα, δεν θα είχε καθόλου πλάκα να παρακολουθούσαμε ένα ματς ποδοσφαίρου μεταξύ ρομπότ. Θα ήταν υπερβολικά επαγγελματικός ένας τέτοιος αγώνας, χωρίς κίτρινες και κόκκινες κάρτες, αλλά και με μικρές πιθανότητες να μπει κάποιο γκολ, αφού και ο τερματοφύλακες θα πρέπει να είναι κι αυτός ρομπότ. Εξάλλου, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να γυμνάζουν το σώμα τους και ν' αθλούνται. Αντίθετα, αυτοί που θεωρητικά "κινδυνεύουν" από τα ρομπότ είναι μάλλον οι διαιτητές, αν κάποια στιγμή δημιουργηθεί η τέλεια μηχανή που θα διαβάζει όλες τις φάσεις και θα δίνει κανονικά σφυρίγματα, ώστε να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των φανατικών φιλάθλων, που πάντα τα χώνει στους τύπους με τα μαύρα.

3. Οι δικηγόροι και οι δικαστές.
Ένα ρομπότ που θα γνωρίζει απ' έξω όλους τους νόμους του κράτους - θα είναι ειδικά προγραμματισμένο γι' αυτό - θα υστερεί σ' ένα σημαντικό τομέα. Δεν θα μπορεί ποτέ να αξιολογήσει σωστά την ψυχολογία του κατηγορουμένου και των μαρτύρων, που πολλές φορές είναι πιο σημαντική από τον όρκο στο ευαγγέλιο - αν μη τι άλλο για τη δικαιότερη δυνατή επιμέτρηση της ποινής μέσα στα προβλεπόμενα όρια του νόμου.

4. Οι δημοσιογράφοι.
Μπορεί στο μέλλον να υπάρχουν ρομπότ-παρουσιαστές, όμως αυτοί θα περιορίζονται σε εύκολα προγράμματα, χωρίς συνεντεύξεις ή ανάλυση μιας είδησης. Άλλωστε, η αλήθεια είναι πάντα υποκειμενική, ανάλογα με το πώς προσεγγίζει κανείς τα πράγματα. Έτσι, ενώ ένα ρομπότ θα μπορούσε να γίνει καταπληκτικός μαθηματικός ή αστροφυσικός, όπου οι αλήθειες της επιστήμης είναι μοναδικές και αντικειμενικές, σε οτιδήποτε εμπεριέχει το στοιχείο της αξιολόγησης θα αποτύγχανε παταγωδώς. Εξάλλου, πώς να βρίσεις ένα ρομπότ, αν δεν συμφωνείς με όσα λέει ή γράφει; 

5. Οι ναυαγοσώστες.
Θέλει και ρώτημα; Ποια μηχανή μπορεί να μπει στο νερό, χωρίς να βραχυκυκλώσει στη στιγμή; Ο ναυαγοσώστης μπορεί να μην χρειάζεται να έχει ιδιαίτερα πνευματικά προσόντα, όμως τουλάχιστον δεν κινδυνεύει να πάθει ηλεκτροπληξία κολυμπώντας. 

6. Οι νταντάδες.
Όταν ένα μωρό κλαίει, ούτε η ίδια του η μάνα δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει τι ακριβώς θέλει - ειδικά όταν μιλάμε για βρέφη ή νήπια που δεν μιλάνε καθόλου ή δεν μιλούν καθαρά. Ένα ρομπότ-νταντά; Θα παραιτούνταν από το πρώτο μισάωρο!

7. Οι κατασκευαστές των ρομπότ.
Ρομπότ που αναπαράγονται μόνα τους - είτε ζευγαρώνοντας μεταξύ τους είτε από μόνα τους ως αχιβάδες; Αυτό κι αν είναι σενάριο αχαλίνωτης επιστημονικής φαντασίας. Πάντα θα χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα τα σχεδιάσει, κάποιοι άλλοι που θα τα κατασκευάσουν και φυσικά εκείνοι που θα τα συντηρούν. Μάλιστα, αν υποθέσουμε ότι θα έρθει κάποτε μια εποχή που τα ρομπότ θα κλέψουν τις δουλειές από τους ανθρώπους, μια απεργία κατασκευαστών ή συντηρητών ρομπότ θα είναι ο μεγαλύτερος φόβος και τρόμος των εργοδοτών.

8. Οι εφευρέτες
Πάντα, τα ρομπότ θα είναι εργαλεία. Ένας άνθρωπος θα έχει την ιδέα και οι μηχανές απλά θα διευκολύνουν στην υλοποίηση της ιδέας αυτής. Έτσι, ο Στιβ Τζομπς του μέλλοντος δεν θα είναι μεταλλικός και δεν θα λειτουργεί με μικροτσίπ, αλλά θα έχει σάρκα και οστά, όπως όλοι οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου