3 Απριλίου 2014

Οι ψεύτικες "θεραπείες" του AIDS, που γιγάντωσαν την εξάπλωση του ιού στις αφρικανικές χώρες - Όταν κάποιοι έπαιξαν με την αγωνία χιλιάδων ασθενών για το κέρδος


Στις αρχές του 2014, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του AIDS. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έλαβε σοβαρά την ανακοίνωση αυτή, η επιστημονική εγκυρότητα της οποίας δεν ήταν σοβαρή. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που σε κάποια αφρικανική χώρα διαφημιζόταν μια θεραπεία του ιού, που σημειώνει θραύση στη συγκεκριμένη ήπειρο και ειδικά στις υποσαχάριες χώρες, μόνο και μόνο για να παρασύρει πολλούς ανθρώπους και τελικά να οδηγήσει σε έκρηξη νέων κρουσμάτων. Αυτές είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ψεύτικων "θεραπειών" του AIDS που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αφρική από το 1987 έως πιο πρόσφατα.

Το 1987, ο Αιγύπτιος χειρουργός Αχμέντ Σαφίκ και ο Ζιριμουαγκαμπάγκο Λουρχούμα από το Ζαΐρ υποστήριξαν ότι είχαν ανακαλύψει τη θεραπεία του AIDS, την οποία και ονόμασα ΜΜ1 (ή Μομπούτου-Μουμπάρακ 1), από τα ονόματα των ηγετών των δύο κρατών. Βέβαια, οι υποψιασμένοι θα έπρεπε να υποπτευθούν ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα, καθώς οι δύο επιστήμονες έκαναν λόγο για επιτυχία μόλις 60%, ενώ υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως παρενέργεια. Πράγματι, η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα την ανακοίνωση εκείνη, ενώ η ΜΜ1 εφαρμόστηκε κυρίως στο Ζαΐρ, όπου πολλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι το HIV/AIDS μπορούσε πλέον να θεραπευθεί και το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί έκρηξη νέων κρουσμάτων.

Το 2000, ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι 30 στρατιώτες, που μόλις είχαν επιστρέψει από τη Λιβερία, θεραπεύτηκαν από τον HIV χάρη σ' ένα εμβόλιο, που δημιούργησε ένας γιατρός ονόματι Τζερεμάια Αμπαλάκα. Ο στρατός παρήγγειλε μεγάλη ποσότητα από το εμβόλιο αυτό, το οποίο θεωρούνταν "αξιόπιστο" από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και την επιστημονική κοινότητα της Νιγηρίας, μην τολμώντας να αμφισβητήσουν την ανακοίνωση του στρατεύματος. Έπρεπε να περάσουν αρκετοί μήνες και ο Αμπαλάκα να χτίσει μια περιουσία από τις πωλήσεις του εμβολίου (αξίας 1000 δολαρίων), ώστε ν' αποφασιστεί από τον πρόεδρο της χώρας η απαγόρευση του. Ο Αμπαλάκα υποστήριξε ότι ήταν θύμα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας, ισχυριζόμενος ότι είχε κάνει στον εαυτό του αρκετές ενέσεις με αίμα μολυσμένο από τον ιό, χωρίς να προσβληθεί. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές του στη χώρα, όμως το εμβόλιό του εξακολουθεί να θεωρείται απαγορευμένο.

Την ίδια χρονιά, στην Τανζανία, έγιναν δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου, που ονομαζόταν Virodene, δημιουργοί του οποίου ήταν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πρετόρια. Προηγουμένως, οι αρμόδιες αρχές της Νοτίου Αφρικής - ο αντίστοιχος ΕΟΦ - είχαν αρνηθεί την διεξαγωγή αντίστοιχων πειραμάτων σε Νοτιοαφρικανούς ως "ανήθικα", ενώ και η επιστημονική κοινότητα είχε αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, που περιείχε ένα επικίνδυνο βιομηχανικό διάλυμα. Ίδια ακριβώς ήταν και η απόφαση του αντίστοιχου οργανισμού της Τανζανίας, ο οποίος όμως παρακάμφθηκε και την επόμενη διετία πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε ανθρώπους χάρη σε μυστηριώδη ιδιωτικά κεφάλαια, πίσω από τα οποία φερόταν να κρύβεται ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι - ήταν ο διάδοχος του Μαντέλα.
Εν τω μεταξύ, ο Μπέκι είχε καταστήσει μη προσβάσιμες τις επίσημα αναγνωρισμένες αντιρετροϊκές αγωγές για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς πίστευε ότι το AIDS δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον HIV! Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, περίπου 340.000 Νοτιοαφρικανοί έχασαν την ζωή τους λόγω της πολιτικής του Μπέκι, ο οποίος το 2008 θα παραιτούνταν υπό το βάρος κατηγορίας για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Το 2007, ο πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαγιά Τζαμέ, υποστήριξε ότι είχε εφεύρει ο ίδιος μια θεραπεία του AIDS. Μάλιστα, συνέστησε στους πάσχοντες να σταματήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή τους και να λάβουν τη δυτική του, που ήταν βασισμένη σε βότανα και η οποία του είχε αποκαλυφθεί σ' ένα όνειρο! Σύμφωνα με τη θεωρία του Τζαμέ, δεν θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Όταν η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη χώρα εξέφρασε δημόσια τις αμφιβολίες της, η απάντηση του προέδρου ήταν να την διώξει από την Γκάμπια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θεραπεία αυτή εξακολουθεί να παρέχεται μέχρι σήμερα, ενώ μέχρι το 2015 αναμένεται ν' αρχίσει η λειτουργία ενός νοσοκομείου, όπου οι κάτοικοι της Γκάμπια θα θεραπεύονται από διάφορες ασθένειες με βάση τις φυτικές θεραπείες του Τζαμέ, ο οποίος αυτοαποκαλείται αυτοδίδακτος, παραδοσιακός θεραπευτής.


πηγή: Africa has cured AIDS many times before | Mada Masr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου