13 Απριλίου 2014

Ένας αντισυμβατικός καλλιτεχνικός πόλεμος με όπλο μια κότα, που έφαγε έκθεμα σε μουσείο [βίντεο]

youtube.com/DanielEscobar

Ένας πρωτότυπος καλλιτεχνικός πόλεμος πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης Μεντεγίν στην Κολομβία με διακύβευμα τον ορισμό ενός καλλιτεχνήματος ως έργου τέχνης.. Μοναδικό όπλο ήταν.. μια κότα, που έφαγε ένα μέρος από το αμφιλεγόμενο έκθεμα του μουσείου, ενώ το κατόρθωμά της βιντεοσκοπήθηκε και ανέβηκε στο youtube.

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεντεγίν φιλοξενείται ένα έργο του Κολομβιανού καλλιτέχνη Κάρλος Ουρίμπε. Τι είναι το έργο αυτό; Ένας σωρός από καλαμπόκι! Μα.. μπορεί να θεωρηθεί έργο τέχνης το καλαμπόκι; Ο Ντάνιέλ Εσκομπάρ, ανερχόμενος συνάδελφος του Ουρίμπε, το αμφισβήτησε εμπράκτως, στα πλαίσια μιας πανεπιστημιακής εργασίας που είχε αναλάβει, σχετικά με το τι πρέπει να θεωρείται τέχνη μέσα σ' ένα μουσείο.
Έτσι, ο Εσκομπάρ σκέφτηκε να εισβάλει στο μουσείο με μια κότα, η οποία πέρασε απαρατήρητη από τους φύλακες, αφού ήταν κρυμμένη μέσα σ' ένα κουτί. Όταν την άφησε ελεύθερη, μάταια μια γυναίκα προσπάθησε να εμποδίσει την κότα από το βάνδαλο έργο της, αφού το πτηνό ανέβηκε στο σωρό από καλαμπόκι και άρχισε να τρώει, μέχρι που λίγη ώρα αργότερα ήρθαν οι φύλακες και αποκατέστησαν την τάξη. 
Όλο το σκηνικό βιντεοσκοπήθηκε από τον ίδιο τον Εσκομπάρ, που έδωσε γραπτές εξηγήσεις για την πρωτοβουλία του: Δεν το βρίσκω περίεργο που μια κότα πηγαίνει σ' ένα μουσείο, αν εκεί υπάρχει ένας μεγάλος σωρός από καλαμπόκι. Νομίζω ότι υπάρχει ένας πολύ βασικός συνδυασμός: βουνό - καλαμπόκι - κότα". Πάντως, δεν νομίζω να ξεμπερδέψει τόσο εύκολα, καθώς όλα όσα έγιναν ήταν παράνομα, ενώ δεν έχει απαντήσει προς το παρόν ο Ουρίμπε, ο καλλιτέχνης που είχε δημιουργήσει το έργο τέχνης, μέρος του οποίου κατέληξε στο στομάχι της κότας. 
Δείτε πώς έγιναν όλα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου