8 Απριλίου 2014

Η αμφιλεγόμενη ιδέα ενός Ισπανού δημάρχου, για να εξαλείψει τις ακαθαρσίες των σκύλων από τους δρόμους.


Οι ακαθαρσίες των σκύλων δεν είναι πρόβλημα μόνο των ελληνικών δρόμων. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό παρατηρείται κάτι αντίστοιχο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, ενώ η απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων δεν μοιάζει ικανός παράγοντας να αλλάξει τις συνήθειες πολλών κυνόφιλων, που βιάζονται να ξεμπερδεύουν με τη βόλτα των τετράποδων φίλων τους. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος μιας ισπανικής πόλης σκέφτηκε να κάνει τη διαφορά ορίζοντας ντεντέκτιβ, η μοναδική δουλειά του οποίου θα είναι να εξιχνιάζει σε ποιον ανήκουν οι ακαθαρσίες στους δρόμους και τα πάρκα. 

Η ιδέα ανήκει στο δήμαρχο της πόλης Colmenar Viejo, βόρεια της Μαδρίτης, ο οποίος απηύδησε βλέποντας πως ούτε τα πρόστιμα ούτε οι προειδοποιητικές πινακίδες κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα. Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος εξηγεί πώς ο ντεντέκτιβ θα εκτελεί τα καθήκοντά του. Θα κυκλοφορεί ινκόγκνιτο στους δρόμους και θα παρατηρεί τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους της πόλης, κυρίως εκεί όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ακαθαρσίες. Όταν εντοπίζει κάποιον παραβάτη, θα τον φωτογραφίζει και στη συνέχεια θ' αποστέλλει τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, συνοδευόμενα από μια αναφορά, στο αστυνομικό τμήμα, που θα φροντίζει για την εφαρμογή των νόμων.
Όλα αυτά θ' αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στον Απρίλιο, ενώ ήδη κάνουν δοκιμαστικά την εμφάνισή τους οι πρώτοι "ντεντέκτιβ", που δεν είναι άλλοι από ηθοποιούς, οι οποίοι προειδοποιούν τους κατοίκους για τις επιπτώσεις που έχουν οι ακαθαρσίες των σκύλων στη δημόσια υγεία. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ, που θα αυξάνεται για όσους παραβαίνουν το νόμο κατ' επανάληψη. 
Ποιο είναι το πρόβλημα με την πρωτοβουλία του δημάρχου; Η ίδια η μέθοδος. Γιατί δεν σκέφτηκε να ορίσει κάποιο δημοτικό αστυνομικό, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητα να κόβει επιτόπου κλήση, όπως κάνει η τροχαία με τα αυτοκίνητα, όταν διαπιστώσει κάποια παράβαση του νόμου; Η όλη ιδέα μ' έναν σκοτεινό ντεντέκτιβ, ο οποίος θα λειτουργεί περίπου σαν χαφιές και θα στέλνει στα κρυφά τις φωτογραφικές αποδείξεις, παραπέμπει σε μια πολιτική άποψη περασμένων εποχών, όταν οι αρχές έλυναν τα ζητήματα με υπόγειες μεθόδους. Στη σημερινή εποχή, όλο αυτό θα έπρεπε να θεωρείται ξεπερασμένο - ανεξάρτητα από το αν στοχεύει να εξυπηρετήσει κάποιον ευγενή και σωστό σκοπό. Όμως, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου