25 Μαΐου 2014

8 τραγούδια για ελληνικές πόλεις


Άλλα μιλάνε για το στρατό, αλλά εκφράζουν προσωπικές αγωνίες, ποιήματα ντυμένα με μουσική, χαριτωμένα τραγούδια για να περάσει η ώρα... τραγούδια, τραγούδια, τραγούδια! Οι πόλεις δεν είναι μόνο για να τις ζούμε, αλλά και για να τις τραγουδάμε, ανάλογα με τα βιώματα που κουβαλάει ο καθένας. Ας κάνουμε ένα μίνι μουσικό ταξίδι εντός συνόρων, μέσα από αγαπημένα τραγούδια, αγαπημένων καλλιτεχνών.
Δημήτρης Μητροπάνος - Αλεξανδρούπολη μεριά 
Πολλά τραγούδια γράφτηκαν με σημείο αναφοράς το στρατό και το συγκεκριμένο είναι ένα από αυτά. Προφανώς ο στιχουργός, Λευτέρης Χαψιάδης, είχε υπηρετήσει στην περιοχή και την εποχή της στρατιωτικής του θητείας είχε ένα χωρισμό.
[Πάντως, για όσους έχουν υπηρετήσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπως εγώ, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται "σύνορα" ή "τιμωρία", αν και το τραγούδι έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπική ιστορία και όχι με την πόλη].


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Διδυμότειχο μπλουζ
Είναι το απόλυτο "φανταρικό" τραγούδι, οι στίχοι του οποίου θεωρώ ότι έχουν παρεξηγηθεί. Δεν αφορούν απλά το Διδυμότειχο ή γενικότερα την παραμεθόριο, αλλά την ζωή στο στρατό και κυρίως την αποστροφή που πολλοί φαντάροι αισθάνονται για την ζωή αυτή, που στο κάτω-κάτω δεν επέλεξαν να τη βιώσουν, αλλά τους επιβλήθηκε υποχρεωτικά. Οι στίχοι του Γιάννης Σπυρόπουλου έχουν ποιητική ευαισθησία παρά την όποια τραχύτητά τους και γι' αυτό είναι αυθεντικοί στα νοήματα που εκφράζουν.


Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Πρέβεζα
Το γνωστό ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη μελοποιήθηκε το 1975 από τον Γιάννη Γλέζο και με πρώτη ερμηνεία από τον Θανάση Γκαϊφύλλια. Βέβαια, ο Καρυωτάκης ήταν ένας "καταραμένος" ποιητής της γενιάς του, θλιμμένος και οργισμένος με την ζωή που ζούσε και δεν τον εξέφραζε, κάτι που αποτυπώθηκε στα ποιήματά του. Το συγκεκριμένο γράφτηκε την εποχή που υπηρετούσε στην Πρέβεζα ως δημόσιος υπάλληλος, με αποτέλεσμα να ξεσπάει στην πόλη, η οποία  φάνταζε στα μάτια του Καρυωτάκη σαν ένας καταραμένος τόπος, μια ανεπιθύμητη μεθόριος, που έβαζε ταφόπλακα στα όνειρά του. Υπερβολικό και καθόλου κολακευτικό το πορτρέτο της πόλης, όμως σε δεύτερη ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι οι στίχοι χρησιμοποιούν την Πρέβεζα απλά ως πρόφαση για να εξωτερικεύσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις στην ψυχή του ποιητή.


Γιάννης Κότσιρας - Μες στα μάτια σου (Γιάννενα)
Δεν κατάλαβα γιατί το τραγούδι είναι γνωστό και ως "Γιάννενα", αφού δεν είναι η μοναδική πόλη που αναφέρεται στους στίχους του, οι οποίοι μιλάνε για το βαθύ αποτύπωμα που άφησε ένας χωρισμός και το οποίο δεν σβήνει όσο κι αν περνούν οι εποχές, όσο κι αν αλλάζουν τα τοπία της Ελλάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι στίχοι είναι του Κώστα Φασουλά και η μουσική του Μάριου Τόκα.
[Οι υπόλοιπες πόλεις που αναφέρονται είναι η Λάρισα και η Έδεσσα, καθώς και το νησί της Κρήτης.]


Μανώλης Λιδάκης - Χαλκίδα
Ένα εξαιρετικό, ταξιδιωτικό τραγούδι, που γεμίζει με νοσταλγία όσους έχουν επισκεφθεί τη Χαλκίδα ή καλεί τους υπόλοιπους να την επισκεφτούν έστω για μια βραδιά. Και όλα αυτά οφείλονται στον στιχουργό, Ηλία Κατσούλη, αλλά και στην αισθαντική φωνή του Λιδάκη.


Σοφία Βέμπο - Αθήνα και πάλι Αθήνα
Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, όμως επέλεξα ένα τραγούδι του Μεσοπολέμου (αν δεν κάνω λάθος) σε στίχους Μίμη Τραϊφόρου και μουσική Μιχάλη Σογιούλ, γιατί αποτελεί έναν ύμνο σε μια Αθήνα που μπορεί να μην υπάρχει πια - και καλώς, αφού η ζωή προχωράει και εξελίσσεται - αλλά οι στίχοι φαίνονται ότι είναι γραμμένοι από καρδιάς, ότι είναι βαθύτατα ειλικρινείς.


Γιάννης Κούτρας  - Θεσσαλονίκη
Αν για την Αθήνα έχουν γραφτεί δεκάδες τραγούδια, για τη Θεσσαλονίκη έχουν γραφτεί εκατοντάδες. Είναι μια πολυτραγουδισμένη πόλη και θα ήταν δύσκολο έως άδικο να ξεχωρίσει κανείς μοναχά ένα από τα τραγούδια αυτά. Θα κάνω την έκπληξη και θα επιλέξω τους στίχους του Νίκου Καββαδία, όπως μελοποιήθηκαν από τον Θάνο Μικρούτσικο στο "Σταυρό του Νότου" το 1979. Πολλοί ερμηνευτές το τραγούδησαν, όμως πρώτος ήταν ο Γιάννης Κούτρας.


Benny Neyman - Ich bin mit meinen Sorgen nach Rhodos geflogen
Αλλαγή κλίματος, αλλά και γλώσσας. Το 1987, ο Ολλανδός τραγουδιστής διασκεύασε στη γερμανική γλώσσα μια επιτυχία της Μπέσσυς Αργυράκη ("Μια θάλασσα γαλάζια τα μάτια σου απόψε") και τίμησε την ελληνική προέλευση του τραγουδιού βάζοντας στους στίχους και λίγο από... Ρόδο.
[Ok, τυπικά το τραγούδι αναφέρεται γενικά στο νησί και όχι ειδικά στην πόλη της Ρόδου, αλλά ας μην σταθούμε σε μια τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια]



Σχετικά θέματα:
8 τραγούδια που άντλησαν την έμπνευσή τους από διάφορες πόλεις του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου