30 Μαΐου 2014

Η απόπειρα της ισπανικής κυβέρνησης να σταματήσει τα "κηρύγματα μίσους" στα σόσιαλ μίντια και οι αντιδράσεις για τη μέθοδο

Η ασφάλεια που παρέχει η ανωνυμία ή ακόμη και η έλλειψη προσωπικής επαφής γεννά σε πολλούς τα πιο ταπεινά ένστικτα, τη διάθεση όχι απλά να σχολιάσουν τους πάντες και τα πάντα, αλλά να το κάνουν με τρόπο υβριστικό και προσβλητικό για όποιους έχουν αντίθετη άποψη. Κάπως έτσι, το "ψόφα" έγινε μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στα σόσιαλ μίντια, ενώ σαν τα μανιτάρια ξεπετάγονται σχόλια που προπηλακίζουν λεκτικά, απαξιώνουν και κηρύττουν το μίσος. Είναι η περίπτωση που το κατεξοχήν εργαλείο του πλουραλισμού (το ίντερνετ και η ελευθερία συμμετοχής όλων σε μια φαινομενικά ισότιμη ανταλλαγή απόψεων) κυριεύεται εκ των έσω από μια φασιστική νοοτροπία, που δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και προσπαθεί να την ακυρώσει προσβάλλοντας όποιον τολμά να τη διατυπώσει ανοιχτά.

Πέρα από το προσωπικό στοιχείο, το διαδικτυακό bulling, το κήρυγμα μίσους που γίνεται από πολλούς μέσα από τα σόσιαλ μίντια, έχει απασχολήσει πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να πάρουν μέτρα περιορισμού του φαινομένου. Μόνο που πολλές φορές τα αγαθά κίνητρα δεν αρκούν και οδηγούν σε ακραίες αποφάσεις, που όχι μόνο δεν καταφέρνουν να επιλύσουν τέτοια ακραία φαινόμενα, αλλά τα αναζωπυρώνουν κατά κάποια έννοια. 
Σύμφωνα με την ισπανική, ποινική νομοθεσία, απειλείται ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια σε όσους "είτε άμεσα είτε έμμεσα ενθαρρύνουν, προωθούν ή προκαλούν το μίσος, την εχθρότητα, τη διάκριση ή τη βία εναντίον μιας ομάδας ή μέρους αυτής ή εναντίον ενός συγκεκριμένου μέλους μιας ομάδας, στη βάση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού ή άλλων κινήτρων, που περιλαμβάνουν την ιδεολογία, τη θρησκεία, τα προσωπικά πιστεύω, την οικογενειακή κατάσταση, την εθνικότητα, τη φυλή, το γένος, τη σεξουαλική προέλευση ή ταυτότητα, την ασθένεια και την αναπηρία".
Με βάση αυτό το νομικό πλαίσιο έχουν υπάρξει και σχετικές παρεμβάσεις από την ισπανική αστυνομία τον τελευταίο μήνα, ύστερα από διαταγή του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών να "καθαρίσει" το διαδίκτυο. Συνολικά, 21 άτομα έχουν συλληφθεί διότι εξυμνούσαν την τρομοκρατία. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς καλούσαν ανοιχτά την βασική οργάνωση ΕΤΑ, που έχει αναστείλει την επιχειρησιακή δράση της, να σκοτώσει ξανά.
Αντίστοιχα, η δολοφονία μιας πολιτικού που ανήκε στο κυβερνών Λαϊκό κόμμα συνοδεύτηκε από σχόλια που στην κυριολεξία πανηγύριζαν για το έγκλημα και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσαν να γίνουν περισσότερες, παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Εξάλλου, οι εβραϊκές οργανώσεις έκαναν καταγγελίες για περισσότερα από 18.000 προσβλητικά μηνύματα στο τουίτερ μετά τη νίκη της ισραηλινής ομάδας μπάσκετ της Μακάμπι Τελ Αβίβ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στα πλαίσια της Ευρωλίγκα. 
Κι εδώ ακριβώς είναι που αρχίζει το πρόβλημα και ο προβληματισμός. Αν δεν υπάρξει αντίδραση από τα αρμόδια όργανα της επίσημης πολιτείας δεν είναι σαν να επωάζεται ένα αβγό του φιδιού με την ανοχή των αρχών; Μπορούν όμως να συλληφθούν 18.000 άνθρωποι για κάτι που έγραψαν στο τουίτερ υπό το φόβο ότι ενδεχομένως να παρακινήσει κάποιους άλλους στη διάπραξη ενός εγκλήματος μίσους; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, όπου τα όρια θα γίνονται ολοένα πιο δυσδιάκριτα; (Π.χ. η παρακίνηση ενός ανθρώπου στο facebook για "ξεσηκωμό ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης", θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προτροπή για επανάσταση και ανατροπή). 
Ήδη ορισμένοι, ακόμη κι ένας πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, κάνουν λόγο για απόπειρα της ισπανικής κυβέρνησης να ελέγξει τα σόσιαλ μίντια. Εξάλλου, θέση πήρε και η ισπανική αστυνομία μέσα από το προφίλ της στο τουίτερ, που είναι εξαιρετικά δημοφιλές και με πολλούς followers: "'Εύχομαι να πεθάνουν..." (σ.σ. ας πούμε το αντίστοιχο του ελληνικού "ψόφα") είναι ένα ρηχό, ανόητο πράγμα να πει κανείς, όμως δεν είναι έγκλημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου