6 Μαΐου 2014

Γιατί μια επιστημονική έρευνα θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις των ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι βλέπουν τον Ιησού ακόμη και σ' ένα τοστ;


Συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είδαν τον Ιησού, την Παναγία ή κάποιον άλλο άγιο να εμφανίζεται στον τοίχο του σπιτιού τους, σ' ένα τζάμι ή ακόμη και στο.. τοστ, που έψησαν στην τοστιέρα τους, όπως συνέβη με μια Αμερικανίδα πριν είκοσι χρόνια. Και δεν περιορίζεται μόνο στους Χριστιανούς το φαινόμενο αυτό. Θυμάμαι που πριν αρκετά χρόνια είχα διαβάσει στην εφημερίδα για μια Μουσουλμάνα Βρετανίδα, η οποία ισχυρίστηκε ότι διάβασε ένα απόσπασμα από το Κοράνι μέσα σε μια τομάτα, την ώρα που μαγείρευε. Είναι παρανοϊκοί οι άνθρωποι αυτοί, που ερμηνεύουν διάφορες εικόνες ως θείες αποκαλύψεις ή μήπως τους έχουμε παρεξηγήσει. Σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία, πιθανόν να ισχύει το δεύτερο.

Στο τεύχος Απριλίου 2014 του επιστημονικού περιοδικού Cortex δημοσιεύτηκε η μελέτη μιας ομάδας καθηγητών του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον καθηγητή Κανγκ Λι. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το φαινόμενο της παρειδωλίας, που στην ελληνική βικιπαιδεία προσδιορίζεται ως "το ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο", είναι αρκετά φυσιολογικό.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι πρόκειται όντως για θείες αποκαλύψεις ή για κάποια μορφή επικοινωνίας με το υπερπέραν, αλλά στην ομαλή λειτουργία των ανθρώπινων εγκεφάλων, οι οποίοι είναι "μοναδικά δικτυωμένοι ώστε ν' αναγνωρίζουν οικεία πρόσωπα". Όταν εκείνη η Αμερικανίδα είδε το πρόσωπο του Ιησού στο ψημένο τοστ της, το απλό που συνέβη ήταν ότι ο εγκέφαλός της επεξεργάστηκε το εξωτερικό ερέθισμα συνδυάζοντάς το με μια γνωστή εικόνα, που είναι αφομοιωμένη μέσα από την πάροδο των χρόνων. Ούτε ο Ιησούς πράγματι επέλεξε το συγκεκριμένο τοστ για να αποκαλυφθεί, ούτε η γυναίκα ήταν τρελή. Απλά ο εγκέφαλός της έκανε τη δουλειά του.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμά τους αυτό ύστερα από έρευνες. Συνέλλεξαν τις απαντήσεις που έδωσαν οι εθελοντές σε διάφορα σχέδια και τις εικόνες και τις συνέκριναν με τα εγκεφαλογραφήματα τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η παρειδωλία δεν σχετιζόταν με κανενός είδους εγκεφαλική ανωμαλία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του μετωπιαίου φλοιού, που δημιουργεί τις προσδοκίες, ενώ παράλληλα στέλνει μηνύματα στον οπίσθιο οπτικό φλοιό επιδρώντας στην ερμηνεία των διαφόρων εξωτερικών ερεθισμάτων. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου