23 Μαΐου 2014

Ποιο είναι το μυστικό της εμπορικής επιτυχίας των τραγουδιών του Φάρελ Γουίλιαμς;


Αθόρυβα, αλλά συστηματικά, ο Φάρελ Γουίλιαμς έχει αναδειχθεί σ' ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής. Το 2013 ξεχώρισε μέσα από δύο συνεργασίες που κυριάρχησαν στα τσαρτ παγκοσμίως, ενώ το σερί επιτυχίας συνεχίζεται και φέτος με το "Happy", που μέχρι στιγμής αποτελεί το εμπορικότερο τραγούδι του 2014. Καθώς ο Φάρελ γράφει τα περισσότερα από τα τραγούδια του, ενώ έχει χαρίσει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και σ' άλλους συναδέλφους του, το μουσικό ιστολόγιο Discopop προσπάθησε ν' αποκρυπτογραφήσει το μυστικό της επιτυχίας του και πιστεύει ότι το ανακάλυψε.

Σύμφωνα με το Discopop, το μυστικό βρίσκεται στην εισαγωγή. Ο Φάρελ παίρνει την πρώτη νότα, την επαναλαμβάνει τέσσερις φορές και στη συνέχεια μπαίνει στο κυρίως μπιτ του εκάστοτε τραγουδιού. Οι συντάκτες του μπλογκ εντόπισαν αυτήν την τεχνική σε επτά από τα δέκα τραγούδια του νέου του άλμπουμ με τίτλο "GIRL", αλλά και σε σειρά πολλών τραγουδιών που έχει γράψει ο ίδιος (ως συνθέτης) τα τελευταία 20 χρόνια. 
Γιατί αυτό συμβάλλει στην επιτυχία ενός τραγουδιού; Ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του σύμπαντος και μ' αυτό το κολπάκι το τραγούδι γίνεται από την αρχή οικείο στο αυτί του ακροατή, ο οποίος εθίζεται στη μελωδία, εγγράφεται ευκολότερα στη μνήμη του, άρα γίνεται περισσότερο radio friendly. Επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα του Discopop και ακούστε ένα σχετικό μουσικό μιξ, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου