17 Μαΐου 2014

Τραγούδια made in... Νορβηγία


Ένα νορβηγικό τραγούδι κλέβεις τις εντυπώσεις σε Ευρώπη και Αμερική τις τελευταίες ημέρες και αυτό αποτελεί για μένα μια ευκαιρία για μια λίγο καλύτερη γνωριμία με τη μουσική της Νορβηγίας, που γενικά είναι υποτιμημένη από τον υπόλοιπο πλανήτη, αν και έχει αναδείξει αρκετά ονόματα, που έχουν τραγουδήσει αγγλικούς στίχους. Τι τραγούδια, λοιπόν, ακούνε οι Νορβηγοί; 

Donkeyboys - Ambitions
Είναι το πιο πετυχημένο σινγκλ νορβηγικού συγκροτήματος ή καλλιτέχνη στην ιστορία του νορβηγικού τσαρτ. Έγινε επτά φορές πλατινένιο, ενώ παρέμεινε στο τοπ20 της χώρας για 52 εβδομάδες, εκ των οποίων βρισκόταν στην κορυφή τις 13 (καλοκαίρι-φθινόπωρο 2009), δηλαδή περισσότερους από τρεις μήνες - για να χάσει την πρωτιά από ένα άλλο τραγούδι του ίδιου συγκροτήματος. Θυμίζει πολύ 80s, ενώ σημείωσε επιτυχία σε Βρετανία και Ιρλανδία. 


Plumbo - Møkkamann
Μουσικά θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα τραγούδι folk/pop/rock, που δύσκολα θα σημείωνε επιτυχία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πέραν της Νορβηγίας - άντε και των άλλων σκανδιναβικών. Είναι ενδιαφέρον ότι το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2010, όμως η επιτυχία ήρθε ύστερα από ένα χρόνο, ενώ έφτασε στο νούμερο ένα του νορβηγικού τσαρτ μόλις τον Ιανουάριο του 2012. Στο αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνεται απλά για να.. πλουτίσετε τις μουσικές σας γνώσεις περί Νορβηγίας.  



DJ Broiler - Vannski 
Το τραγούδι αυτό κυριάρχησε στο νορβηγικό τσαρτ ολόκληρο τον Ιούνιο του 2013. Αν είχε αγγλικό στίχο, θα μπορούσε ν΄ ακουστεί και έξω από τα σύνορα της Νορβηγίας, καθώς η μουσική του είναι ενδιαφέρουσα. 


Adelén - Bombo
Η Αντελέν φιλοδοξούσε να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στη Γιουροβίζιον του 2013, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς το λάτιν/ποπ τραγούδι της ήρθε δεύτερο στο νορβηγικό τελικό. Τη χώρα εκπροσώπησε με μεγάλη επιτυχία η Μάργκαρετ Μπέργκερ με το "I Feed You My Love", όμως η Αντελέν πήρε το αίμα της πίσω, μιας και το τραγούδι της παρέμεινε για τρεις εβδομάδες στην κορυφή του νορβηγικού τοπ20, κάτι που δεν συνέβη με το νικητήριο τραγούδι της Μπέργκερ ούτε για μια εβδομάδα. 


Madcon - In My Head
Το 2008, όλη η Ελλάδα παλλόταν στους ρυθμούς του "Beggin", όπως το είχαν μεταμορφώσει οι Νορβηγοί Madcon, ένα πολύ πετυχημένο νορβηγικό ντουέτο, που μπορεί να μην κατάφερε να επαναλάβει τη διεθνή του επιτυχία τα επόμενα χρόνια, όμως στη Νορβηγία συνεχίζει ακάθεκτο με τραγούδια είτε σε νορβηγικό είτε σε αγγλικό στίχο. Μία από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες τους είναι το "In My Head", παραγωγής 2013. 


Maria Mena - Fuck You
Η Μαρία Μένα είναι ακόμη μία Νορβηγίδα που έγινε γνωστή στη χώρα μας χάρη σ' ένα τραγούδι της, δύο χρόνια πριν από τους Madcon, την μπαλάντα "Just Hold Me", που εξακολουθεί ν' ακούγεται στα ραδιόφωνα. Η διεθνής επιτυχία δεν επαναλήφθηκε ούτε για εκείνη, όμως συνεχίζει σταθερά στη Νορβηγία επιμένοντας σε αγγλικό στίχο. Ένα από τα πιο πρόσφατα τραγούδια της έχει τον "προκλητικό" τίτλο.. "Fuck You", το οποίο αναφέρεται στις απρόσωπες σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου.


Και βέβαια, το πιο γνωστό νορβηγικό τραγούδι όλων των εποχών, που δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί σ' αυτό το μίνι αφιέρωμα στη νορβηγική μουσική είναι το "Take On Me" των A-Ha, ενός νορβηγικού μπόι μπαντ των 80s, η φήμη του οποίου έφτασε και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ωκεανού


Τέλος, έχω αφιερώσει ειδικές αναρτήσεις σε δύο νορβηγικά τραγούδια που έγιναν παγκόσμια χιτάκια: το "Am I Wrong", ένα τραγούδι που ήδη έχει αρχίσει ν' ακούγεται πολύ σε Ευρώπη και Αμερική και πιστεύω ότι θ' ακουστεί ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι του 2014, όπως και το αμφιλεγόμενο, σατιρικό "What Does The Fox Say?". 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου