27 Ιουνίου 2014

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Κόστα Ρίκα


Λίγο πριν την αναμέτρηση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με την άλλη μεγάλη έκπληξη του φετινού Μουντιάλ, την Κόστα Ρίκα και πολλοί αναρωτιούνται για τη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής, που σπάνια ακούγεται στις τηλεοράσεις, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα γι' αυτήν. Δεν θα κάνουμε μάθημα ιστορίας, αλλά υπάρχουν κάποια πραγματάκια για την Κόστα Ρίκα, που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα και τα οποία αξίζει να έχει κανείς υπόψη. 

1. Η Κόστα Ρίκα είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη, που δεν έχει μόνιμο, επίσημο στρατό. Αυτός καταργήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1948 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατοχυρώθηκε και συνταγματικά. Διαθέτει μόνο μικρές μονάδες για τη διατήρηση της τάξης και για τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον υπόλοιπο κόσμο. 

2. Οφείλει την ονομασία της στον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στο τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στην Αμερική αποκάλεσε την περιοχή "πλούσια ακτή", δηλαδή "costa rica" στα ισπανικά.

3. Μετά το γάμο, οι γυναίκες δεν παίρνουν το επίθετο του συζύγου τους. Προσοχή: Δεν έχουν απλά το δικαίωμα να κάνουν αυτήν την επιλογή, αλλά ο νόμος προβλέπει ότι κρατούν το πατρικό τους επίθετο. Τα παιδιά παίρνουν τα επίθετα και των δυο γονιών τους (Το μεσαίο είναι της μητέρας και το επίσημο του πατέρα τους).

4. Στη μικρή αυτή χώρα, η έκταση της οποίας αντιστοιχεί μόλις στο 0.03% του πλανήτη, απαντάται το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Εδώ ζουν πάνω από το 10% των πεταλούδων του πλανήτη, υπάρχουν περίπου 750.000 είδη εντόμων, 20.000 διαφορετικά είδη αραχνών, 52 είδη κολιμπρί.

5. Η Κόστα Ρίκα είναι η μόνη χώρα μέχρι σήμερα, που έχει εκπληρώσει και τα πέντε κριτήρια μέτρησης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

6. Είναι πολύ συνηθισμένο να μην υπάρχουν ονόματα οδών και γενικότερα διευθύνσεις, επομένως, αν ποτέ βρεθείτε προς τα κει, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε αρκετά να βρείτε το σπίτι κάποιας γνωριμίας, που τυχόν κάνετε στις διακοπές σας.

7. Η χερσόνησος Νικόγια είναι μία από τις επτά "μπλε ζώνες" του πλανήτη, όπου δηλαδή ζει μεγάλος αριθμός υπεραιωνόβιων. 

8. Το 2009, η Κόστα Ρίκα ανακηρύχτηκε ως "το πιο χαρούμενο μέρος" και η "πιο πράσινη χώρα του πλανήτη" σε έρευνα του New Economics Foundation.

9. Η χώρα είναι δημοφιλής ιατρικός προορισμός για πολλούς Αμερικανούς. 

10. Ένας πολύ συνηθισμένος χαιρετισμός των Κοσταρικανών είναι η φράση "pura vida", που κυριολεκτικά σημαίνει "αγνή ζωή".



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου