4 Ιουνίου 2014

Γιατί στη Γαλλία η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία καλεί τους πιστούς να "υιοθετήσουν έναν ιερέα":


Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 56% των Γάλλων αυτοπροσδιορίζονται ως "Καθολικοί" στο θρήσκευμα, ενώ πριν από 18 χρόνια, το 1986, το ποσοστό αυτό έφτανε το 80%! Μάλιστα, στις ηλικίες 18-24, το ποσοστό των αυτοπροσδιοριζόμενων Καθολικών είναι μόλις 47%. Αυτά βλέπει η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη χώρα και ξεκινάει μια - αν μη τι άλλο - πρωτότυπη εκστρατεία με σύνθημα "Υιοθέτησε έναν ιερέα" (Adopte un curé)!

Η καμπάνια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Νορμανδία είναι εμπνευσμένη από μια αντίστοιχη εκστρατεία ιστοσελίδας γνωριμιών με τίτλο "Υιοθέτησε έναν άνδρα" (Adopte un mec), που είχε γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση στο γυναικείο κοινό. Βέβαια, ο σκοπός της εκκλησίας δεν είναι να παντρέψει τους ιερείς, οι οποίοι άλλωστε  - σε αντίθεση με τους Ορθοδόξους - πρέπει να είναι άγαμοι προτού εισέλθουν στον κλήρο. 
Ο σκοπός είναι κατ' αρχήν οικονομικός, να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες της εκκλησίας, που δεν καλύπτονται πλέον από τις δωρεές των ηλικιωμένων. "100% θεϊκά προϊόντα. Αγοράστε τώρα", είναι ένα από τα βασικά σλόγκαν. Μάλιστα, υπάρχει και ειδική σελίδα στο ίντερνετ, όπου προωθούνται τα προϊόντα της Νορμανδικής εκκλησίας, ενώ αναφέρονται τα ονόματα (αλλά και φωτογραφίες) νεαρών δωρητών
Εξάλλου, οι εικόνες νεαρών ιερέων, που ποζάρουν για τις αφίσες και τα βίντεο της καμπάνιας, πιστεύεται ότι βοηθούν στον εκμοντερνισμό του προφίλ της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και στην προσέγγιση της νεολαίας. Πολλές εφημερίδες έχουν σχολιάσει με αμηχανία την πρωτοβουλία αυτή, ενώ η Le Parisien στάθηκε κυρίως στο "αποπλανητικό και χαμογελαστό" πρόσωπο του νεαρού ιερέα, που εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο.

Εν τω μεταξύ, πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία ένας άλλος ιερέας από τη μικρή πόλη Νοτρ-Νταμ ντε Μπελκόμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει στο ποίμνιό του ότι κατά τη γιορτή της Πεντηκοστής θα μοιράζει τις ευλογίες τους μέσω smartphones σε όσους δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στη θεία λειτουργία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε γαλλική εφημερίδα, "η ευλογία των μηχανημάτων επικοινωνίας είναι γραμμένη στην παράδοση της Εκκλησίας, όπως με τις βάρκες, τα καρότσια και όλα τα εργαλεία δουλειάς και τα ζώα", ενώ υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια και άλλοι ιερείς, κυρίως στη Βρετανία, αλλά κι ένας συνάδελφός του σε εκκλησία της γαλλικής Νίκαιας.
Άραγε η τεχνολογία και η επιθετική διαφημιστική καμπάνια θα βοηθήσουν τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία να  ανακτήσει το χαμένο της γόητρο;


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου