24 Ιουνίου 2014

Ο αυστριακός ΟΑΕΔ πρωτοπορεί: Πρόγραμμα μετεκπαίδευσης άνεργων ποδοσφαιριστών!


Μια από τις πιο παραμελημένες ομάδες ανέργων είναι οι ποδοσφαιριστές, που έχουν διακόψει τη συνεργασία ή έχουν ολοκληρώσει το συμβόλαιό τους με μία ομάδα, χωρίς να το ανανεώσουν και παράλληλα χωρίς να έχουν δεχτεί κάποια πρόταση από άλλο σύλλογο. Δίκαια ή άδικα φέρουν το στίγμα του "κακού αθλητή" κι αυτό τους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο στην αναζήτηση νέας ομάδας. Και ενώ ένας οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει το βιογραφικό του παρακολουθώντας προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης, αυτό είναι δύσκολο να γίνει με τους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, η Αυστρία αποτελεί την εξαίρεση και δείχνει το δρόμο, καθώς η Δημόσια Υπηρεσία Εργασίας (ANS) της χώρας χρηματοδοτεί ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης άνεργων ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Heute, 145 είναι οι άνεργοι, Αυστριακοί ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και πρώην μεγάλα αστέρια στη χώρα τους. Σ' αυτούς θ' αναλάβει να επαναδιδάξει τα μυστικά της μπάλας ο πρώην προπονητής της εθνικής Αυστρίας, Πολ Γκλούντοβατζ, ο οποίος αισιοδοξεί ότι στο πρόγραμμα θα δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον οι είκοσι, ίσως και κάποια πρώην μεγάλα ονόματα, ενώ στο τέλος το 60-70% των συμμετεχόντων θα μπορέσει να βρει δουλειά. Και ποιος ξέρει, ίσως να καταφέρουν να βάλουν τα γυαλιά στους εν ενεργεία, επαγγελματίες συναδέλφους τους, έχοντας ένα εκπαιδευτικό πλεονέκτημα. Οι κακεντρεχείς, πάντως, ήδη τους αποκαλούν "FC AMS", δηλαδή κάτι σαν "ομάδα του ΟΑΕΔ" στα ελληνικά. Είναι στο χέρι των ποδοσφαιριστών, αλλά και του προπονητή Γκλούντοβατζ, να τους διαψεύσουν πανηγυρικά - και γιατί όχι, εδώ που τα λέμε;
Πώς θα σας φαινόταν, αν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης άνεργων ποδοσφαιριστών; Κι ας μην είχε κρατική χρηματοδότηση. Θα μπορούσε να είναι προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εξάλλου, στο ποδόσφαιρο πολλές φορές η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τις ικανότητες του αθλητή, αλλά κι από την τύχη ή την ατυχία του σε σχέση με την ομάδα που αγωνίζεται και τον προπονητή με τον οποίο συνεργάζεται. 


Όμως; οι Αυστριακοί δεν πρωτοπορούν μόνο όσον αφορά τους άνεργους ποδοσφαιριστές. Διαβάστε επίσης: Παιδιά 6 ετών διδάσκονται μέσω... iPad!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου