28 Ιουνίου 2014

Μια (όχι και τόσο) ρετρό άποψη περί γέλιου από τους Χοντρό και Λιγνό


Από τους πρώτους κινηματογραφικούς βασιλιάδες του γέλιου, μαζί με τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Μπάστερ Κίτον, υπήρξε και το αχτύπητο ντουέτο του Χονδρού και του Λιγνού - κατά κόσμον Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρεν. Πώς γνωρίστηκαν; Ήταν θέμα τύχης, την οποία ούτε οι ίδιοι οι ηθοποιοί δεν μπορούσαν καλά-καλά να εξηγήσουν. "Κανείς δεν μπορεί να ξέρει επακριβώς ένα σωρό μικρολεπτομέρειες, που φέρνουν έναν άνθρωπο κοντά σε κάποιον άλλο, που νομίζει κανείς ότι είναι το συμπλήρωμα του εαυτού του", είχε απαντήσει σε μια σχετική ερώτηση ο "χοντρός" Χάρντι, ενώ παρόμοια ήταν η απάντηση και του "λιγνού" Λόρελ: "Δεν είναι καθόλου παράξενο το πώς έτυχε να συναντήσω στο δρόμο της ζωής μου τον Όλιβερ. Αυτόν, όπως κι εμένα, μας έφερνε κάτι τον ένα κοντά στον άλλο. Κι έτσι γίναμε δυο σιαμαίοι αδελφοί, αχώριστοι, ώστε κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τον ένα χωρίς τον άλλο".

Η απήχηση και η δημοφιλία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι δυο ηθοποιοί εξαργύρωναν την αγάπη του κόσμου και με άρθρα σε εφημερίδες. Σ' ένα από τα άρθρα εκείνα, που αναδημοσιεύτηκαν και στις ελληνικές εφημερίδες τον Δεκέμβριο του 1936, ο Χονδρός και ο Λιγνός έδιναν τις δικές τους, χιουμοριστικές συμβουλές σε όσους ήθελαν να γίνουν κωμικοί ηθοποιοί. Έθεταν οκτώ ερωτήσεις:
1. Όταν αστειεύεστε, γελάνε οι δικοί σας (απάντηση ναι ή όχι ή όχι και ναι)
2. Σπουδάζετε την τέχνη του αστείου από το χιούμορ των εφημερίδων ή είστε από τη φύση σας αστείος;
3. Είστε κάτοχος σκληρών, τεράστιων παπουτσιών και παντελονιών με φαρδιά μπατζάκια;
4. Μπορείτε να μείνετε νηστικός πολλές μέρες; Και γιατί;
5. Ποιοι είναι οι δυο καλύτεροι κωμικοί της εποχής μας; (Μην τύχει και ξεχάσετε τους δασκάλους σας!)
6. Είστε ακατάληπτος από τη γυναίκα σας; Αν όχι, τότε προς τι να κάνετε τους ξένους να γελούν;
7. Προτιμάτε: α) τα χοντρά αστεία, β) το αμερικάνικο χιούμορ, γ) τον καφέ ή το ρούμι;
8. Είστε το κέντρο της παρέας σας; Όπου πάτε, μαζεύονται γύρω σας και γελάνε με τις ιστορίες που τους διηγείσθε; 

Μην περιμένετε συγκεκριμένες απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Ο Χοντρός και ο Λιγνός δεν τις απαντούσαν, ούτε ήταν αυτό το πνεύμα του άρθρου τους. Μοιράζονταν όμως τέσσερις προκάτ απαντήσεις, που θα πρέπει να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί κάθε εκκολαπτόμενος, κωμικός ηθοποιός στις συνεντεύξεις του:
1. Ω, πότε θα μπορέσω να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Πότε θα παίξω τον Άμλετ!
2. Τίποτα το μυστηριώδες δεν υπάρχει στην επιτυχία μου. Είμαι από τη φύση μου κωμικός.
3. Η κρέμα τούρτα δεν είναι καθόλου το γλυκό, που κυρίως προτιμώ.
4. Δεν μπορεί κανείς να είναι καλός κωμικός, αν δεν πονέσει.

Σοβαρά μιλώντας, την πιο ειλικρινή απάντηση για το γέλιο την έδωσε σε συνέντευξή του ο Σταν Λόρελ. Είπε: "Το γέλιο είναι το πικρότερο δάκρυ, που χύνει ο άνθρωπος. Αν εξετάσετε με λίγη προσοχή την ανθρώπινη ζωή, θα δείτε ότι οι άνθρωποι γελούν για να μην κλαίνε". Διαφωνείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου