5 Ιουνίου 2014

Κουζίνα α λα βραζιλιάνα


Τις μέρες του Μουντιάλ, βάλτε λίγη Βραζιλία στο τραπέζι σας μαγειρεύοντας ορισμένα από τα πιο αγαπημένα βραζιλιάνικα φαγητά και κοκτέιλ. Από τη σελίδα thelatinkitchen.com ξεχώρισα τρεις συνταγές για ένα μεσημεριανό φαγητό, ένα απογευματινό πιάτο κι ένα πολύ αγαπημένο ποτό, που όλοι το έχουμε... τραγουδήσει. Πάρτε μια ιδέα από την βραζιλιάνικη κουζίνα.
Ένα υγιεινό, παραδοσιακό φαγητό της Βραζιλίας, που παραπέμπει κάπως αόριστα στην ελληνική φασολάδα, είναι το feijão tropeiro.
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1/4 φλιτζανιού φυτικό λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια μπέικον
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι σκόρδου
5 αυγά
500 γραμμάρια μαγειρεμένα φασόλια Pinto
200 γραμμάρια αλεύρι γιούκα
μαϊντανός για τη γεύση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά + 15 λεπτά το μαγείρεμα)
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το μπέικον και τα μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε σκόρδο, αλάτι και τ' αβγά, ανακατεύοντας προσεκτικά, ώστε να ανακατώνονται σε μεγάλα κομμάτια. Ανακατεύουμε τα φασόλια, μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι γιούκα και το μαϊντανό.
Το φαγητό σερβίρεται ζεστό.


Κι επειδή την ώρα του ματς τα μάτια θα είναι καρφωμένα στις τηλεοράσεις, ένα δημοφιλές, βραζιλιάνικο finger food είναι τα pastel.
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
περίπου μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο κρόκο αβγού
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας μπείκιν πάουντερ
2 φλιτζάνια γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά + 10 λεπτά το μαγείρεμα)
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κρόκο αυγού, τη μαργαρίνη και το μπέικιν πάουντερ. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και ανακατεύουμε με 2 κουταλιές της σούπας νερό και το αλάτι. Το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε για να ενωθούν και στη συνέχεια το ζυμώνουμε καλά.
Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή, ρίχνουμε περισσότερο γάλα, μέχρι να δέσει. Δουλεύουμε την ζύμη μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην κολλάει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. 
Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να γίνει πολύ λεπτή (πάχος περίπου 1/8 της ίντσας, δηλ. 0.3 εκατοστά). Τέλος, κόβουμε σε κομμάτια εμβαδού περίπου 10 τετραγωνικών εκατοστών.
Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με ό,τι θέλουμε. Οι Βραζιλιάνοι προτιμούν μοτσαρέλα, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή κιμά από βοδινό κρέας, αναμεμιγμένο με κρεμμύδι και σκόρδο.  Με το δάχτυλο αφήνουμε μια σταγόνα νερό να τρέξει στην άκρη της ζύμης και διπλώνουμε το κάθε κομμάτι, πιέζοντας με τα δόντια ενός πιρουνιού, ώστε να σφραγιστεί.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το κάθε παστέλ ν' αποκτήσει ένα χρυσαφί προς καφέ χρώμα.


Και βέβαια, τα βραζιλιάνικα φαγητά πρέπει να συνοδεύονται κι από ένα βραζιλιάνικο κοκτέιλ, όπως το διάσημο Batida de Coco.
ΥΛΙΚΑ (για ένα άτομο)
50 γραμμάρια κασάσα (ένα βραζιλιάνικο ποτό)
85 γραμμάρια γάλα καρύδας
2 κουταλάκια του γλυκού απλή ζάχαρη
30 γραμμάρια ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
1 φλιτζάνι πάγο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρις ότου το ρόφημά μας να γίνει σμουθ. Το κοκτέιλ σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι, που περιέχει θρυμματισμένο πάγο. Γαρνίρουμε με κομμάτια από καρύδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου