5 Ιουλίου 2014

5 τραγούδια που μιλούν για την Αμερική


Με αφορμή την εθνική επέτειο των Αμερικανών, ας θυμηθούμε ορισμένα, χαρακτηριστικά τραγούδια που μιλούν για τη χώρα αυτή, η πολιτική και πολιτιστική επίδραση της οποίας έχει υπάρξει - καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία - καταλυτική σ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Πέντε τραγούδια με αντικρουόμενα νοήματα, από 4 Αμερικανούς κι έναν.. Έλληνα.

"America" από το σάουντρακ του West Side Story
Από τη μια η Ανίτα υπερασπίζεται την Αμερική ("Life is all right in America") κι από την άλλη ο Μπερνάρντο αφήνει αιχμές για τον ρατσισμό κατά των μεταναστών ("If you' re all white in America"). Δύο διαφορετικές οπτικές σ' ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια.


Simon and Garfunkel - America  [1972]
Κατά μία εκδοχή, το τραγούδι, που γράφτηκε επί Νίξον, αναφέρεται στην αναζήτηση της χαμένης, φιλελεύθερης ψυχής της Αμερικής, όμως για τους πιο επιφανειακούς είναι απλά ένας ύμνος για όλους τους ανθρώπους που "ψάχνουν την Αμερική".


Neil Diamond - America  [1980]
Από τα πιο γνωστά, χαρακτηριζόμενα ως "πατριωτικά" τραγούδια, που ουσιαστικά αναφέρεται στις μαζικές μεταναστεύσεις απ' όλα τα σημεία του πλανήτη, που δημιούργησαν αυτό που τελικά είναι η Αμερική. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του ελληνοαμερικανού Μάικλ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές του 1988.


Bruce Springsteen - Born in the USA
Το τραγούδι που μπέρδεψε τους Ρεπουμπλικάνους και το χρησιμοποίησαν στην προεκλογική εκστρατεία του Ρόναλντ Ρίγκαν, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην τραυματική εμπειρία ενός βετεράνου του Βιετνάμ, που επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά δεν είναι καθόλου χαρούμενος.


Γιώργος Κοινούσης - Αμερική Αμερική
Ο διχασμός των Ελλήνων απέναντι στην Αμερική και τα δύο της πρόσωπα (τελικά είναι "χώρα τραγική" ή "χώρα μαγική";) αποτυπώνεται σ' αυτό το ξεχασμένο, πλην όμως καλτ τραγούδι του Κοινούση.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου