10 Ιουλίου 2014

Το Ντουμπάι καταπολεμά την παιδική παχυσαρκία πριμοδοτώντας την απώλεια βάρους με.. χρυσάφι!

Έναν πρωτότυπο, όσο και αμφιλεγόμενο τρόπο καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας εμπνεύστηκαν οι αρχές του Ντουμπάϊ, όπως διαβάζουμε στην Gulf News. Με σλόγκαν "Το παιδί σου είναι χρυσός", οι αρχές καλούν τις οικογένειες να υιοθετήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή εν όψει του Ραμαζανιού με έπαθλο το βάρος που θα χάσουν σε... χρυσό.

Το 2013 ήταν η πρώτη χρονιά που οι αρχές του Ντουμπάι ξεκίνησαν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μαζικού αδυνατίσματος, που απευθυνόταν στο γενικό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι του εμιράτου δήλωσαν συμμετοχή και έχασαν συνολικά 13.275 κιλά, που αποτιμήθηκαν σε 2.8 εκατομμύρια ντιρχάμ (ή πάνω από 560.440 ευρώ).
Η φετινή καμπάνια έχει ως σημαία τα παιδιά, καθώς η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει κάνει έντονη την εμφάνισή του και στα πλούσια - λόγω πετρελαίων, αλλά και τουρισμού - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπάγεται και το εμιράτο του Ντουμπάι. Σύμφωνα με το διοικητή της περιοχής, το νόημα της φετινής καμπάνιας, που θα διαρκέσει από τις 15 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, είναι η προστασία της νέας γενιάς από "τις αρνητικές επιδράσεις της τεχνολογίας ενθαρρύνοντας τη ν' αποκτήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής", αλλά παράλληλα και να "εκπαιδευτούν οι γονείς σχετικά με το ρόλο τους να μεγαλώσουν μια υγιή γενιά".
Πολύ ωραία και ιδεαλιστική η αφετηρία της ιδέας, πολύ υλιστική όμως η συνέχεια. Όσοι χάσουν τα περισσότερα κιλά μέσα στον ενάμιση μήνα, που θα διαρκέσει το πρόγραμμα, θ' ανακηρυχτούν νικητές και θα λαμβάνουν από ένα γραμμάριο χρυσού για κάθε κιλό που θα έχουν χάσει. Μοναδικές προϋποθέσεις είναι να συμμετάσχουν τουλάχιστον δύο παιδιά έως 13 ετών από κάθε οικογένεια και ο καθένας να χάσει τουλάχιστον δύο κιλά, δηλαδή θα κερδίσουν τουλάχιστον από δύο γραμμάρια χρυσού ο καθένας. 
Φυσικά, η αναζήτηση χρυσού δεν είναι πρόβλημα για το πλούσιο αυτό εμιράτο, που δεν θα φτωχύνει και πολύ μετά από αυτή τη διαδικασία - άλλωστε δεν πρόκειται για τεράστια κομμάτια χρυσού - όμως το αμφιλεγόμενο στοιχείο αυτού του εγχειρήματος είναι ότι επενδύει όχι στην πραγματική αλλαγή νοοτροπίας, αλλά σε μια ευκαιριακή αλλαγή με στόχο τον πλουτισμό, την απόκτηση κέρδους. Όμως το μεγαλύτερο κέρδος για έναν άνθρωπο που μειώνει το σωματικό του βάρος σε κανονικά επίπεδα, είναι το ότι ενισχύει την υγεία του οργανισμού του, ότι θωρακίζεται καλύτερα από κινδύνους καρδιοπαθειών, διαβήτη κλπ. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό - όχι το υλικό κέρδος. Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα, ούτε εξασφαλίζεται η πραγματική, μόνιμη επίτευξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου