28 Αυγούστου 2014

Γιατί ένας Ιταλός ετοιμάζεται να διαμείνει ολομόναχος πάνω σ' ένα παγόβουνο επί έναν ολόκληρο χρόνο;

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο 36χρονος Άλεξ Μπελίνι σημειώνει με μεγάλα γράμματα ότι το μόνο που επιδιώκει είναι "να εμπνεύσει τους ανθρώπους να ζουν με τη νοοτροπία του εξερευνητή". Ο ίδιος έχει διατρέξει περισσότερα από 23.000 χιλιόμετρα, έχει κωπηλατήσει περισσότερα από 36.000 χιλιόμετρα και έχει διαμείνει σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης περισσότερες από 560 ημέρες και τώρα ετοιμάζεται για κάτι που φαντάζει ασύλληπτο. Σκοπεύει να διαμείνει ολομόναχος πάνω σ΄ ένα παγόβουνο, που λιώνει, επί έναν ολόκληρο χρόνο - ο πρώτος που το επιχειρεί. 

ADRIFT2015 ονομάζεται το πρότζεκτ που έχει προγραμματίσει ο Μπελίνι, ο οποίος την άνοιξη του 2015 θα εγκατασταθεί στη νέα του κατοικία. Αυτή θα είναι υπαίθρια και θα βρίσκεται στην κορυφή ενός παγόβουνου, που αποκολλήθηκε από έναν παγετώνα βορειοδυτικά της Γροιλανδίας. Εκεί θα παραμείνει για διάστημα έως 12 μηνών, μέχρι να λιώσει τελείως το παγόβουνο. Ουσιαστικά, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα ν' αναπροσαρμόζει την παρουσία του εκεί και να προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση που θα προκύπτει κάθε φορά, όσο το παγόβουνο θα λιώνει.
Μαζί του θα έχει 300 κιλά ξηρά τροφή, που ελπίζει να είναι αρκετές μέχρι τη στιγμή που θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψει το παγόβουνο και να ξεβραστεί σε κάποια ακτή. Στο παγόβουνο θα είναι ολομόναχος, αλλά δεν θ' αποκλείσει τις επισκέψεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών και γενικότερα όσων ενδιαφέρονται ν' αναδείξουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος.
Ποιο είναι το νόημα όλου αυτού του εγχειρήματος.; Ο Μπελίνι πιστεύει ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πείσει τους ανθρώπους να σκεφτούν και να κάνουν παραλληλισμούς με τις δικές τους ζωές, που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη επιθυμίας για αλλαγή και προσαρμογή σε νέες συνθήκες. Το κυρίαρχο όμως είναι η επιδίωξή του ν' αναδείξει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής φιλοδοξώντας να εμπνεύσει έστω κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα ή ακόμη και να πείσει τους ανθρώπους να ζουν πιο "βιώσιμα", δηλαδή πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
"Δεν είμαι επιστήμονας, απλά κάποιος, όπως πολλοί ακόμη, που νοιάζεται για το περιβάλλον", έχει γράψει στην προσωπική σελίδα του στο facebook. Κι εμείς, αναγνωρίζοντας το υψηλό ιδανικό που τον παρακινεί, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε "καλή επιτυχία" στο παράτολμο εγχείρημά του.
Αυτό είναι και το τρέιλερ του ADRIFT2015:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου