4 Αυγούστου 2014

Γιατί ένας κλέφτης σοκολάτας είναι το πρόσωπο των ημερών στην Κολομβία;

Το πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων στην Κολομβία ονομάζεται Λουίς Αουγκούστο Μόρα. Θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς για τη συγκεκριμένη λατινοαμερικανική χώρα, ως ένα σύμβολο του άνισου - και συνεπώς άδικου - χαρακτήρα που κολομβιανού δικαστικού συστήματος. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Ότι έκλεψε δυο κουτιά σοκολάτας από ένα σουπερμάρκετ. Και το δικαστήριο θεώρησε πρέπον να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά του.

Ο Λουίς Αουγκούστο Μόρα καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών και επτά ημερών για την κλοπή των δύο κουτιών, που περιείχαν σοκολάτες συνολικής αξίας 15.100 πέσος (ή περίπου 6 ευρώ). Εξάλλου, η δήλωση του κατηγορουμένου ότι ήταν εθισμένος στη σοκολάτα και γι' αυτό άλλωστε οδηγήθηκε στην κλοπή, όχι απλά δεν οδήγησαν τους δικαστές στο συμπέρασμα ότι ο Μόρα τουλάχιστον δεν σκόπευε να πουλήσεις τις σοκολάτες για να βγάλει κέρδος από αυτές, αλλά έκριναν ότι ήταν υπότροπος και ότι είχε διαπράξει κλοπή και κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να έχει ποτέ συλληφθεί. Επιπλέον, θα εκτίσει την ποινή του στην πιο σημαντική φυλακή της πρωτεύουσας Μπογκοτά, η οποία μάλιστα είναι υπερπλήρης κατά 350%. Εκεί, στοιβαγμένος σε κελιά ασφυκτικά γεμάτα από επικίνδυνους κρατουμένους... ίσως σωφρονιστεί μετά την αποφυλάκισή του!
Θα μπορούσε κάποιος κυνικός να σηκώσει αδιάφορα τους ώμους και να σκεφτεί ότι μπορεί να είναι κάπως αυστηρή η ποινή, αλλά στο κάτω-κάτω ο άνθρωπος έκλεψε και έπρεπε να τιμωρηθεί. Το ενδιαφέρον όμως στην περίπτωση του Λουίς Αουγκούστο Μόρα, αυτό που τελικά τον ανέδειξε σε σύμβολο κατά της διαφθοράς στην Κολομβία, είναι η αντιπαραβολή της ποινικής μεταχείρισής του με τη μεταχείριση που απολαμβάνουν πιο επικίνδυνοι εγκληματίες, όπως τα μέλη της μαφίας, των καρτέλ ναρκωτικών, των παραστρατιωτικών οργανώσεων και κάθε άλλης εγκληματικής συμμορίας, που τελούν φόνους, απαγωγές, εκβιασμούς κλπ.
Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Κολομβίας, τα μέλη τέτοιων οργανώσεων τυγχάνουν σκανδαλωδώς ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης, αρκεί να ομολογήσουν και να συνεργαστούν με τις αρχές διαπραγματευόμενοι την ποινή που θα τους επιβληθεί με αντάλλαγμα την αποκάλυψη στοιχείων, που να θεωρούνται "πολύτιμα" από τις αρχές,. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τη διαπραγματευτική ικανότητα του δικηγόρου ή από τις υψηλές γνωριμίες του κατηγορουμένου και λιγότερο από την αντικειμενική βαρύτητα των πληροφοριών, που αυτός θα δώσει στην αστυνομία. Ακόμα και η παράδοση ενός όπλου θεωρείται ελαφρυντικό στοιχείο!
Αντίθετα, όποιος τελέσει ένα οποιοδήποτε έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου, δεν έχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης της ποινής του, αφού άλλωστε δεν έχει κάποιο σημαντικό στοιχείο να δώσει στις αρχές. Τι πληροφορία άλλωστε ν' αποκαλύψει ένας κλέφτης σοκολάτας; Αν ανήκε σε κάποιο καρτέλ λαθρεμπορίου, όπου το αντικείμενο του διαπραχθέντος εγκλήματος δεν θα περιοριζόταν σε 15.100 πέσος, αλλά θα ήταν πολλαπλάσιο, ο Μόρα θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες - για την ακρίβεια θα ήταν το πλέον δεδομένο - ότι θα τύγχανε ευνοϊκότερης μεταχείρισης. O tempora, o mores!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου