8 Αυγούστου 2014

Η "κραυγή Βίλχελμ": Η πιο διάσημη κραυγή στην ιστορία του κινηματογράφου και όχι μόνο

Είναι η πιο διάσημη κραυγή στην ιστορία του κινηματογράφου - σίγουρα η πιο αναγνωρίσιμη, αν και λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν το "επίσημο" όνομά της. Είναι η "κραυγή του Βίλχελμ" - ή αλλιώς "wilhelm svream". Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1951 στην ταινία "Distant Drums" με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Κούπερ, όταν ένας από τους χαρακτήρες, ένας στρατιώτης που διέσχιζε με μια ομάδα άλλων στρατιωτών την ποτάμια περιοχή Everglades στη νότια Φλόριντα, έπεσε θύμα της μανίας ενός αλιγάτορα. Η κραυγή επαναλήφθηκε και σε άλλες ταινίες στη συνέχεια, όμως ο συγκεκριμένος ήχος γνώρισε μεγάλη επιτυχία μετά τη χρησιμοποίησή του στην ταινία "Ο πόλεμος των άστρων". Τότε απέκτησε και την ονομασία "κραυγή του Βίλχελμ".
Ποιος ήταν ο Βίλχελμ; Δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την ταινία "Distant Drums", όπου πρωτακούστηκε το διάσημο πλέον ηχητικό εφέ. Για την ακρίβεια ήταν ένας μικρός χαρακτήρας μιας ταινίας του 1953 με τίτλο "The Charge at Feather River". Ποιος ηχογράφησε για πρώτη φορά την κραυγή; Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση, αν και εκτιμάται ότι ήταν ο ηθοποιός και τραγουδιστής Σεμπ Γούλεϊ, κάτι που πάντως δεν παραδέχτηκε ποτέ ο ίδιος, αλλά το δήλωσε η σύζυγός του μετά το θάνατο του Γούλεϊ το 2003.
Όποια και αν είναι η προέλευση του ήχου, η "κραυγή Βίλχελμ" έχει ακουστεί σε εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και βίντεο γκέιμ, ενώ αποτελεί ένα είδος φετίχ για σκηνοθέτες όπως ο Τζορτζ Λούκας και ο Κουεντίν Ταραντίνο, οι οποίοι την χρησιμοποιούν σ' όλες τους τις ταινίες. Πολλά είναι τα compilation βίντεο που υπάρχουν στο youtube. Ένα από αυτά - το συντομότερο, μιας και δεν είναι και για χόρταση - είναι και το παρακάτω, το οποίο ανέβασε ο chrisofduke. Απλά απολαύστε την πιο πιο διάσημη κινηματογραφική κραυγή:



Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου