18 Σεπτεμβρίου 2014

9 ελληνικές ταινίες που θα μπορούσαμε να βλέπουμε συχνότερα στην ελληνική τηλεόραση

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να πηγαίνει για χιλιοστή φορά στο ναυτικό για να συναντήσει τον αγαπημένο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η Μάρθα Καραγιάννη μας έχει τραγουδήσει χιλιάδες φορές πώς θέλει να είναι ο άντρας που θα παντρευτεί, ενώ και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έχει εντυπωθεί άπειρες φορές στη συνείδησή μας είτε ως "φαφλατάς" είτε ως "τρελλοπενηντάρης". Υπάρχουν και κάποιες ελληνικές ταινίες, που βλέπουμε με μικρότερη περιοδικότητα - από σπανιότερα μέχρι.. σπάνια - κι όμως θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, από τη στιγμή μάλιστα που ξεκίνησε αυτή η κουραστική μόδα να προβάλλονται οι ταινίες δυο φορές την εβδομάδα! Αυτές οι εννιά, θα μπορούσαν να είναι μια αρχή. Γιατί 9 κι όχι 10; Συμπληρώστε τη δέκατη εσείς!

1. Η ωραία των Αθηνών
Μια από τις καλύτερες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφο, όπου η Βασιλειάδου "κεντάει" ως σεμνή μεγαλοκοπέλα, ο Αυλωνίτης δίνει ρεσιτάλ ως ο υποκριτής θεματοφύλακας του πνεύματος και της ηθικής, ενώ αχτύπητο δίδυμο αποτελούν οι Σταυρίδης και Φωτόπουλος. Δυστυχώς δεν προβάλλεται συχνά στην τηλεόραση, αλλά έχουν περάσει κάτι.. χρόνια από την τελευταία φορά που την είδαμε στη μικρή οθόνη.


2. Αστέρω
Είναι πολλά χρόνια τώρα που τα βουκολικά (ή αλλιώς "φουστανελάτα") δράματα έχουν κοπεί από την ελληνική τηλεόραση. Μόνο η ΕΤ3, πριν κλείσει, πρόβαλλε κάποια ταινία του κινηματογραφικού αυτού είδους, που θεωρείται αρκετά ξεπερασμένο. Πάντως, η συγκεκριμένη ταινία, η πρώτη στην οποία συμπρωταγωνίστησαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, είχε τύχει ευνοϊκών κριτικών - σίγουρα ευνοϊκότερων σε σχέση με άλλες ελληνικές ταινίες - από τους ξένους δημοσιογράφους που την παρακολούθησαν στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 1959.


3. Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο
Μετάνιωσα που δεν συμπεριέλαβα τη γλυκόπικρη αυτή ταινία στη λίστα μου με τις 21 καλύτερες κωμωδίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. Δεν έγινε σκόπιμα, αλλά απλούστατα.. την ξέχασα, αφού άλλωστε προβάλλεται σπανιότατα πλέον στην ελληνική τηλεόραση και τη θυμήθηκα χάρη στο youtube!


4. Η νύφη το σκασε
Ένα από τα πρώτα ελληνικά road movies, με απλοϊκό μεν σενάριο, αλλά μια τόσο χαριτωμένη Τζένη Καρέζη να ξεφεύγει από τα κλισέ των περισσότερων ελληνικών ταινιών.


5. Λόλα
Οι ελληνικές δραματικές ταινίες έχουν κατά κάποιον τρόπο εξοριστεί από την ελληνική τηλεόραση, όπως και οι δραματικές σειρές άλλωστε. Και μπορεί το γέλιο να είναι το καλύτερο φάρμακο για τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όμως ας μην υπερβάλλουμε στη δόση. Τζένη Καρέζη και Νίκος Κούρκουλος σε μια από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας τους.


6. Κόκκινα φανάρια
Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια. Παρόμοιο το θέμα κι αυτής της ταινίας, ασχολείται όπως και η "Λόλα" με την ζωή στην τρούμπα, αν και το αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο ρεαλισμό, μας θυμίζει πόσο έξοχη (και) δραματική ηθοποιός ήταν  η Καρέζη - πέρα από τους αλησμόνητους κωμικούς ρόλους που έπλασε.


7. Συνοικία, το όνειρο.
Στην εποχή της λογοκρίθηκε, επειδή τόλμησε ν' απεικονίσει με ρεαλισμό την πραγματική Ελλάδα της δεκαετίας του '60. Πέρα από τις ερμηνείες της Αλίκης Γεωργούλη και του Αλέκου Αλεξανδράκη ή τη μουσική του Θεοδωράκη, καλό είναι να την βλέπουμε πού και πού στην τηλεόραση, για να συνειδητοποιήσουμε ότι το 1960 οι περισσότεροι Έλληνες δεν συμπεριφέρονταν σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα, όπως στις περισσότερες ελληνικές ταινίες της εποχής, αλλά είχαν πιο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.


8. Κοινωνία, ώρα μηδέν
Θύμα του εξορισμού των δραματικών ταινιών και η συγκεκριμένη ταινία σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, με τις γνωστές φωσκολικές υπερβολές, που όμως έχει αφήσει παρακαταθήκη την ατάκα του Νίκου Κούρκουλου στη σκηνή του δικαστηρίου, όταν θυμάται τις συνθήκες του ναυτικού δυστυχήματος, από το οποίο σώθηκε - και συνειδητοποιώντας την πραγματική του αιτία, αποτέλεσμα επιχειρηματικής διαφθοράς: "Όχι άλλο κάρβουνο".


9. Ο Μιχαλιός του 14ου
Και κλείνουμε με μια κωμωδία. Και μάλιστα με μια κωμωδία του Χατζηχρήστου, ο οποίος δεν ήταν μόνο "μπακαλόγατος", "Κοντογιώργης" και "Ηλίας του 16ου", αλλά υπήρξε και ο στρατιώτης "Μιχαλιός", όπου έδινε ρεσιτάλ πλάι στη Γεωργία Βασιλειάδου, που ονειρευόταν να πάει στην "Αστραλία", για να βρει γαμπρό. Σε σχέση με τις υπόλοιπες της λίστας, η συγκεκριμένη ταινία προβάλλεται... συχνότερα στην ελληνική τηλεόραση, όμως στην πράξη πολύ σπάνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου