22 Οκτωβρίου 2014

Ο Τούρκος παραγωγός που διέρρεε ότι θ' αρραβωνιαζόταν την Βουγιουκλάκη, προκειμένου να κλείσει μια συνεργασία μαζί της

Στις 15 Οκτωβρίου 1962, η "Αλίκη στο ναυτικό" έκανε επίσημη πρεμιέρα σε κινηματογράφο της Κωνσταντινούπολης, όπου παρευρέθηκε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, που ήδη ήταν γνωστή και αγαπητή στο τουρκικό κοινό. Και μπορεί την επομένη κάποιος Τούρκος δημοσιογράφος να σχολίαζε ότι η ηθοποιός στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο ωραία απ' ό,τι φαινόταν στις ταινίες της, ωστόσο το επόμενο διάστημα η Βουγιουκλάκη θα γινόταν μήλο τη έριδος για δύο τουρκικές κινηματογραφικές εταιρίες, ενώ δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ανέφεραν ότι ένας κινηματογραφικός παραγωγός της γειτονικής χώρας εξέφραζε την προθυμία του να την παντρευτεί. 

Συγκεκριμένα, στις 24 Ιανουαρίου 1963, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευε την πληροφορία ότι ο Τούρκος παραγωγός Σιφκέτς Ακτούντς, ηλικίας 35 ετών, ο οποίος είχε γνωριστεί λίγους μήνες νωρίτερα με την Αλίκη στην Κωνσταντινούπολη, όχι απλά ήταν ερωτευμένος μαζί της, αλλά ετοιμαζόταν ν' αναχωρήσει για την Ελλάδα, προκειμένου να την αρραβωνιαστεί. 
Η απάντηση της Αλίκης ήταν ακαριαία. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους την επομένη, αποκάλεσε τον Ακτούντς "φαιδρό πρόσωπο" και τον προέτρεψε να επισκεφτεί κάποιον... ψυχίατρο, ενώ απέδωσε το δημοσίευμα ως μια μορφή "εκδίκησης" εκ μέρους του παραγωγού, επειδή η ίδια είχε αποκλείσει τη συμμετοχή της σε μια συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμς και Τούρκων κινηματογραφιστών.
Ο ίδιος ο Ακτούντς, όταν περί τα μέσα Φεβρουαρίου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, δήλωνε ότι θα επιθυμούσε να παντρευτεί μια Ελληνίδα, αλλά όχι με τη Βουγιουκλάκη, της οποίας όμως έπλεκε το εγκώμιο - αφήνοντας και κάποιες μικροαιχμές: "Βεβαίως μου αρέσει. Είναι πολύ καλή ηθοποιός. Κι έχει πολλές συμπάθειες στην Τουρκία. Είναι μεγάλη ηθοποιός η Βουγιουκλάκη. Μεγάλη αρτίστα. Καμιά φορά, όμως, θυμώνει και δεν ξέρει τι κάνει. Μα δεν φταίει αυτή. Έχει κακούς συμβούλους. Την επηρεάζουν πολύ αυτοί που την τριγυρίζουν. Δεν την αφήνουν ν' αναπτύξει την πρωτοβουλία της". Σχολιάζοντας ειδικά την αναφορά της Αλίκης που τον αποκάλεσε "τρελό", ο Ακτούντς αναρωτήθηκε: "Αφού είμαι τρελός, πώς υπέγραψε μαζί μου η Βουγιουκλάκη; Από συμπάθεια προς τους τρελούς ή από.. ομοιοπάθεια"; 
Σ' αυτήν την τελευταία δήλωση του Τούρκου παραγωγού κρύβεται και το μυστικό του δημοσιεύματος της Χουριέτ, που τον εμφάνιζε δήθεν μνηστήρα της Αλίκης. Λίγες μέρες αργότερα, η ίδια τουρκική εφημερίδα θα ξαναχτυπούσε σχολιάζοντας αρνητικά το δήθεν γεγονός ότι η Βουγιουκλάκη είχε υπογράψει με δύο τουρκικές εταιρίες για το γύρισμα της ίδιας ταινίας - επρόκειτο για την τουρκική εκδοχή του "Χτυποκάρδια στα θρανία" - και ότι η διαφορά θα λυνόταν δικαστικά. 
Η μία εταιρία ήταν η εταιρία του Ακτούντς και η άλλη η Μπιρσέλ, η οποία τελικά και γύρισε και την ταινία, αν και τα "επιθετικά" δημοσιεύματα της Χουριέτ, που προφανώς δημοσίευε διαρροές προερχόμενες από τον Ακτούντς, συνεχίστηκαν κατά της Ελληνίδας πρωταγωνίστριας, αποδίδοντας της διάφορα καπρίτσια, όπως ότι δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με την Τουρκάλα ηθοποιό Μπελκίν Ντορούκ, που ήταν και η σύζυγος του διευθυντή της "Μπιρσέλ Φιλμ" κλπ. 
Η αλήθεια είναι ότι η Ντορούκ δεν εμφανίζεται στους τίτλους της τουρκικής βερσιόν των "Χτυποκαρδίων", όμως η συγκεκριμένη ταινία κινηματογραφήθηκε κανονικά και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία, όπου το άστρο της Αλίκης συνέχισε να λάμπει για αρκετά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου