12 Νοεμβρίου 2014

Όταν ένα παντρεμένο ζευγάρι με παιδιά ερωτεύτηκε τον ίδιο άνδρα και αποφάσισαν... να ζήσουν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι

Μια οικογένεια, που αποτελείται από τη μαμά, τον μπαμπά, τον μπαμπά και 5 παιδιά!

Η πολυγαμία θεωρείται ένα θέμα ταμπού για τις δυτικές κοινωνίες. Είναι συνδεδεμένη με τις παραδόσεις κυρίως της μουσουλμανικής θρησκείας ή κάποιων αιρετικών χριστιανικών κοινοτήτων, όπου ο άνδρας είναι εκείνος, που έχει το δικαίωμα να παντρευτεί όσες γυναίκες επιθυμεί - για τις γυναίκες κάτι αντίστοιχο απαγορεύεται μέχρι θανάτου! - και μάλιστα τις φιλοξενεί όλες κάτω από την ίδια στέγη, για να.. τον υπηρετούν. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα ανδρόγυνο ερωτευτεί τον ίδιο άνθρωπο και μάλιστα όταν τα αισθήματα είναι αμοιβαία κι από εκείνον, Οι πιθανότητες να συμβεί είναι ελάχιστες, όμως... συνέβη στη Σουηδία, όπου τρεις άνθρωποι ζουν μια ιδιότυπη πολυγαμική σχέση, την οποία και σχολιάζουν μέσα από το μπλογκ του, που ονομάζεται - πώς αλλιώς; - "Polyfamiljen", δηλαδή "πολυοικογένεια".
"Είμαστε 3 ενήλικες, μια μητέρα και 2 μπαμπάδες, και μαζί έχουμε 5 υπέροχα παιδιά, που φωνάζουν, παλεύουν και αγκαλιάζουν όπως όλα τα παιδιά. Ότι θα ζούμε κάπως έτσι, δεν ήταν κάτι που με κάποιον τρόπο αποφασίσαμε ή σκεφτήκαμε ή συζητήσαμε πριν, αλλά είναι κάτι που προέκυψε και απλά αισθανόμαστε ότι είναι σωστό για εμάς". Μ' αυτές τις φράσεις, ο 35χρονος Έρικ Φρίντλαντ, η 34χρονη σύζυγός του Λίντα και ο 29χρονος Χάμπους Ένγκστρομ, το τρίτο πρόσωπο αυτής της ιδιότυπης οικογένειας, ξεκινούσαν την πρώτη ανάρτηση στο μπλογκ τους στις 25 Μαρτίου 2013. 
Ενάμισης χρόνος μετά, δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας, εκτός από κατά καιρούς αφιερώματα που φιλοξενούν τα σουηδικά ΜΜΕ γύρω από τη σχέση τους. 
Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Χάμπους γνωρίστηκε με τον Έρικ, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο επάγγελμα: είναι ταξιτζήδες. Οι δυο τους έγιναν φίλοι, ενώ σύντομα ο Χάμπους γνώρισε και τη Λίντα. Αυτό που με τίποτε στον κόσμο δεν μπορούσε ο Χάμπους να φανταστεί ήταν ότι σιγά-σιγά θα ερωτευόταν και τους δύο. Και το ακόμη πιο απροσδόκητο; Αμοιβαία ήταν τα αισθήματα και του φιλικού του ζευγαριού, καθώς τόσο ο Έρικ όσο και η Λίντα αισθάνονταν επίσης ερωτευμένη με τον Χάμπους, χωρίς αυτό να έχει πληγώσει τη σχέση τους. 
Και τι συμβαίνει όταν... τρεις άνθρωποι ερωτεύονται ο ένας τον άλλο; Αποφασίζουν να συγκατοικήσουν και να μοιράζονται τα πάντα: από το ίδιο κρεβάτι μέχρι τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, που ήδη είχαν ο Έρικ και η Λίντα. Και τα παιδιά δεν επηρεάζονται από την ιδιότυπη συγκατοίκηση; Οι τρεις τους ισχυρίζονται πως όλα εξελίσσονται ήσυχα και αναφέρουν ότι ποτέ τα παιδιά δεν δέχτηκαν επίθεση μπούλινγκ από κάποιο συμμαθητή τους.
Δεν υπάρχουν, λοιπόν, σύννεφα πάνω από τον άτυπο αυτό γάμο των τριών; Το μοναδικό - ή έστω το σημαντικότερο - είναι ακριβώς ο άτυπος χαρακτήρας αυτής της συμβίωσης, καθώς και οι τρεις προσδοκούν ν' αλλάξει η σουηδική νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται στη χώρα η πολυγαμία, για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν και νομικά τον δεσμό που τους συνδέει. Προς το παρόν, πάντως, έχουν καταφέρει να βρουν τον τρόπο να ανταπεξέρχονται καθημερινές νομικές δυσκολίες όπως η σύναψη ενός δανείου, η εγγραφή υποθήκης κλπ. Να 'ταν πιο ανεκτικοί και οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων κάθε φορά που ζητούν δωμάτιο με ένα κρεβάτι για τρεις, όταν πηγαίνουν διακοπές!
Στις συνεντεύξεις τους, ο Έρικ, η Λίντα και ο Χάμπους αναφέρουν ότι μέσω του facebook έχουν γνωρίσει και άλλες πολυγαμικές οικογένειες στη Σουηδία και σ' άλλα μέρη της Ευρώπης. Προφανώς αυτές δεν είναι πολυάριθμες, αλλά υπάρχουν. Το μέλλον τέτοιων σχέσεων; Άδηλο. Δύσκολα μπορεί, ωστόσο, κανείς να φανταστεί ότι θα μπορούσε μια τέτοια σχέση να αντέξει σε βάθος χρόνου, όταν ακόμη και μια πιο συνηθισμένη σχέση δύο ανθρώπων κάποια στιγμή περιέρχεται σε κρίση και διαλύεται. Από την άλλη, βέβαια, οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους, οπότε δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Οι ζωές τους τους ανήκουν.

Μπορεί να θεωρηθεί η συμπεριφορά τους "ανήθικη"; Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της επιλογής του, στο βαθμό που δεν προκαλεί βλάβη σε κάποιον άλλο - και η βλάβη της ατομικής αισθητικής δεν ενδιαφέρει κανένα, ακριβώς γιατί κανένας άνθρωπος δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου, ούτε είναι φορέας μιας "απόλυτης αλήθειας". Εξάλλου, η προβολή τέτοιων περιπτώσεων δεν αποτελεί διαφήμιση, ούτε φυσικά οι τρεις αυτοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν σε κανέναν πλύση εγκεφάλου, για να μιμηθεί το παράδειγμά τους. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουμε όλοι ίδιοι, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί - και να διαχωρίσουμε το νόμο από την ηθική.

Το μπλογκ του Έρικ, της Λίντα και του Χάμπους (στα σουηδικά) είναι εδώ: www.polyfamiljen.se/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου