24 Νοεμβρίου 2014

Οι Έλληνες μεταξύ των λιγότερο φιλάνθρωπων λαών του πλανήτη - Απογοητευτική η κατάταξη της χώρας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δοτικότητας

Οι Έλληνες περηφανευόμαστε ότι - σε αντίθεση με τους "ψυχρούς" βορειοευρωπαίους - είμαστε ένας λαός, που νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, τους βοηθάμε στα προβλήματά τους και γενικοί δίνουμε με ευκολία σε όποιον έχει ανάγκη. Αλήθεια ή ψευδαίσθηση; Ο βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός Charities Aid Foundation ανακοίνωσε τον πίνακα κατάταξης των κρατών για το 2014 ως προς τη δοτικότητα των ανθρώπων και η κατάταξη της Ελλάδας δεν είναι καθόλου τιμητική, αφού η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων θέσεων επί συνόλου 135 κρατών παγκοσμίως.

Το World Giving Index είναι μια πρωτοβουλία του Charities Aid Foundation από το 2010. Τα κριτήρια είναι τρία: τη βοήθεια που προσφέρουν οι κάτοικοι σε ξένους, φιλανθρωπικές δωρεές που έκαναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ο χρόνος που αφιέρωσαν στον εθελοντισμό. Τα νούμερα προκύπτουν από τις απαντήσεις αντιπροσωπευτικού δείγματος, ενώ κρίσιμη παράμετρος είναι το ποσοστό των θετικών απαντήσεων επί του συνόλου του πληθυσμού μιας χώρας.
Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην 147η θέση σε σύνολο 153 κρατών, ενώ μια χρόνια αργότερα παραλίγο να πιάναμε πάτο, αφού βρεθήκαμε στην 151η θέση. Φέτος, κατατάσσεται 120η σε σύνολο 135 χωρών, ισοβαθμώντας με την Αίγυπτο. Υπό αυτήν την έννοια - εντελώς επιφανειακά - μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι υπήρξε μια κάποια πρόοδος, μόνο που η τελική κατάταξη της χώρας - στην ουσία όσων κατοικούμε σ' αυτήν - παραμένει εξαιρετικά απογοητευτική έως απαράδεκτη. 
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 86η θέση ως προς τη βοήθεια σε αγνώστους, όμως είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα στις δύο άλλες κατηγορίες, τη δωρεά χρημάτων και την εθελοντική εργασία, όπου βρίσκεται στην 123η και 108η θέση αντίστοιχα.
Κατά τ' άλλα, το βρετανικό ίδρυμα διαπίστωσε στην ετήσια έκθεσή του ότι κατά το 2014 ο αριθμός των ανθρώπων που επιδόθηκαν σε φιλανθρωπίες αυξήθηκε κατά 200 εκατομμύρια σε σχέση με το 2013. Οι άνθρωποι που προσέφεραν βοήθεια σε κάποιον άγνωστο εκτιμώνται σε 2.3 δισεκατομμύρια, 1.4 δισ. χάρισαν χρήματα, ενώ 1 δισ. προσέφεραν λίγο από το χρόνο τους σε κάποια εθελοντική εργασία. 
Η προσφορά βοήθειας - είτε οικονομικής είτε πρακτικής - δεν σχετίζεται απαραίτητα με την οικονομική κατάσταση των λαών. Σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ίσως και αντιστρόφως ανάλογα, αφού τα πάμπτωχα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής κατατάσσονται σε αρκετά υψηλές θέσεις, πολύ ψηλότερα σε σχέση με πολλά ευημερούντα κράτη της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η Νιγηρία βρίσκεται στην 21η θέση, η Ουγκάντα στην 34η, η μαστιζόμενη από έναν αδιέξοδο εμφύλιο πόλεμο Συρία είναι 30η κλπ. 
Εξάλλου, την πρώτη θέση μοιράζεται (μαζί με της ΗΠΑ) μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Μυανμάρ, η οποία σημείωσε τεράστια άνοδο, τη μεγαλύτερη μεταξύ όλων των κρατών σε σχέση με το 2013. Εξάλλου, στην πρώτη δεκάδα συναντούμε και κράτη όπως η Σρι Λάνκα, το Ιράν, η Κένυα, η χρεοκοπημένη Ισλανδία, η επίσης πληγείσα από οικονομική κρίση Ιρλανδία κλπ. Μάλιστα, στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται μόνο πέντε κράτη των περίφημων G20 (τα 20 πλουσιότερα κράτη). 
Από τις βαλκανικές χώρες, μόνο η Βουλγαρία και η Τουρκία αξιολογούνται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, ενώ πολύ καλές είναι οι επιδόσεις της Κύπρου, που βρίσκεται στην 23η θέση. (Το βρετανικό ίδρυμα, ωστόσο, αναγνωρίζει αυθαίρετα και το ανύπαρκτο διεθνώς κράτος της υποτιθέμενης "Βόρειας Κύπρου", το οποίο εμφανίζεται 39ο!) Ογδοηκοστή πέμπτη πιο δοτική χώρα εμφανίζεται για το 2014 η Αλβανία, 50ο το Κοσσυφοπέδιο, 72η η ΠΓΔΜ (αυτή τουλάχιστον την αναφέρει με την επίσημη ονομασία της!) κλπ.

Αυτές είναι οι 20 πιο δοτικές χώρες του πλανήτη για το 2014:
1. Μιανμάρ
-. ΗΠΑ
3. Καναδάς
4. Ιρλανδία
5. Νέα  Ζηλανδία
6. Αυστραλία
7. Μαλαισία
-. Ηνωμένο Βασίλειο
9. Σρι Λάνκα
10. Τρινιντάν και Τομπάγκο
11. Μπουτάν
12. Ολλανδία
13. Ινδονησία
14. Ισλανδία
15. Κένυα
16. Μάλτα
17. Αυστρία
18. Δανία
19. Ιράν
20. Τζαμάικα

Από την άλλη, οι 16 τελευταίες χώρες του πίνακα είναι:
120. Αίγυπτος
   -.  Ελλάδα
   -.  Τυνησία
123. Γεωργία
124. Αρμενία
   -.  Σερβία
126. Βουλγαρία
   -.  Ρωσία
128. Κίνα
129. Τουρκία
130. Κροατία
   -.  Μαυροβούνιο
132. Εκουαδόρ (Ισημερινός)
133. Παλαιστινιακά εδάφη
134. Βενεζουέλα
135. Υεμένη


Περισσότερα για το World Giving Index 2014 εδώ: World Giving Index 2014 | CAF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου