30 Νοεμβρίου 2014

Ιταλίδες φωτογραφίζουν και προτάσσουν τα στήθη τους για το καλό της επιστήμης [εικόνες]

Η Λάρα Τάιτ, μια Ιταλίδα με σπουδές παλαιοντοανθρωπολογίας που εργάζεται στο web marketing, σκέφτηκε μια πρωτότυπη, όσο και αμφιλεγόμενη ιδέα, για να καταστήσει την επιστήμη πιο ελκυστική, πιο προσιτή στις πλατιές μάζες των ανθρώπων, που από τα μαθητικά τους ήδη χρόνια έχουν συνδέσει την επιστημονική γνώση με αισθήματα ανίας και πλήξης. Κι όμως, η επιστήμη δεν ενδιαφέρει μόνο τους (εντός ή εκτός εισαγωγικών) σπασίκλες, αλλά μπορεί να γίνει σέξι. Πώς; Σύμφωνα με την Τάιτ, το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτογραφία γυναικείου στήθους, συνοδευόμενου από μια καρτέλα με κάθε λογής επιστημονικές πληροφορίες. 

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Tette per la Scienza ("Στήθη για την Επιστήμη"), ένα φωτομπλογκ, που απέκτησε πολλούς φίλους γένους αρσενικού. Βέβαια, η δημοσιότητα που απέκτησε το μπλογκ οδήγησε και σε παραδείγματα ανδρών, που φωτογράφισαν τα δικά τους στήθη για το.. καλό της επιστήμης και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, ενώ περιλαμβάνεται κι ένας μικρός αριθμός φωτογραφιών από άλλα σημεία του σώματος. Τίποτα ακραίο, απλά να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος από κάποιο οπτικό ερέθισμα, ώστε να αφομοιώνει καλύτερα την πληροφορία της συνοδευτικής καρτέλας - αν την προσέξει κανείς.
Κανένας άνδρας ή γυναίκα δεν δείχνει το πρόσωπό του, ενώ δεν αποτελεί κατ' αρχήν προϋπόθεση η καλλιγραμμία του σώματος - αν και για τις ανάγκες μιας μελλοντικής αγγλόφωνης έκδοσης της ιστοσελίδας αναζητούνται μοντέλα, όπως αναφέρεται στην σελίδα του Tette per la Scienza στο Tumblr. Το θέμα είναι ότι αν οι "υποσχόμενες" φωτογραφίες χάσουν τον αυθορμητισμό της αρχικής ιδέας και υποταχθούν στη λογική της τέλειας εμφάνισης, η όποια καλή πρόθεση θα πάει περίπατο και τα "Στήθη για επιστήμη" ίσως εξελιχθούν σε "επιστήμη του στήθους".
Πάντως, τόσο στο tetteperlascienza.tumblr.com/, όσο και στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook (www.facebook.com/ttxsc), οι φωτογραφίες συνοδεύονται από επεξηγήσεις των συνθημάτων, που αναγράφονται στις καρτέλες, ώστε ο θεατής να αποκτήσει και μια πιο βαθύτερη γνώση πέρα από την απόκτηση μιας πληροφορίας συνθηματικού τύπου.

Κάποια παραδείγματα:
Εδώ η κυρία με το μαύρο κομπινεζόν μας ενημερώνει ότι "Το 25% των Ιταλών αρνούνται τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών", ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό φτάνει το 60%.


Εδώ μια άλλη κυρία, που κρατάει το ρούχο της (μην τυχόν αποκαλύψει περισσότερα) ανακοινώνει ότι "Τα φάρμακα δεν προκαλούν αυτισμό".


Αυτή πάλι η κυρία με το λιτό, γκρι σουτιέν μας καθιστά γνωστό ότι "Ο άνθρωπος και οι πρόγονοί του είναι παμφάγα" αδιαφορώντας για τυχόν αντιδράσεις από φανατικούς χορτοφάγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου