5 Δεκεμβρίου 2014

"Μωρή κακούργα Φυλακή...": Στίχοι ενός φυλακισμένου αναρχικού το 1896

Ένας από τους πρώτους αναρχικούς στην περιοχή της Αχαΐας υπήρξε ο ποιητής Πάνος Τσεκούρας. Δεν είναι εύκολο να βρείτε πολλά στοιχεία για τον άνθρωπο αυτό, ούτε αυτή η ανάρτηση θα συνεισφέρει κάτι ουσιαστικό. Έχει ενδιαφέρον όμως ένα ποίημά του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καιροί στις 29.11.1896, όταν ο Τσεκούρας βρισκόταν στη φυλακή Πατρών, λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του στην Ανδρίτσαινα, κατηγορούμενος για προσβολή του καθεστώτος - χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η εφημερίδα Καιροί, που μπορεί το 1874 να είχε δημοσιεύσει το επαναστατικό για την εποχή του άρθρο του Τρικούπη "Τις πταίει", ωστόσο ήταν μια απολύτως αστικών πεποιθήσεων, είχε δημοσιεύσει και σε προηγούμενους χρόνους έργα του Τσεκούρα (π.χ. έναν παιάνα με αφορμή την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 ή ένα διήγημα με τίτλο "Ο Νικολός της Μεταξώς"), αναγνωρίζοντας σε αυτόν ότι "έχει εν τη ψυχή και εν τη φαντασία ποιητικόν τάλαντον άξιον λόγου πολλού".
Το "Τραγούδι του φυλακισμένου", όπως ήταν ο τίτλος του ποιήματος του Τσεκούρα, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1896, εξέφραζε με ωμή, αυθεντικά λαϊκή γλώσσα την απελπισία και τη δυστυχία που βίωνε ένας άνθρωπος κλεισμένος "στη στενή", μέσα σε συνθήκες άθλιες και εξοντωτικές, κατά πολύ - ανυπέρβλητα πολύ - χειρότερες σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες στα κατά γενική παραδοχή αρκετά υποβαθισμένα - σε σχέση με τα ευρωπαϊκά - ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. 

Το τραγούδι του φυλακισμένου
Μωρή κακούργα Φυλακή που τους λεβέντες λυώνεις,
Που τα φτερά της Λευθεριάς με πείσμα ροκανίζεις,
Λάμια και οχιά που την καρδιά στη φαρμακιά βαφτίζεις και χιλιομαχαιρώνεις,
Μητρυιά που σφίγγεις τα παιδιά σ' αγκάλη σιδερένια,
Σκύλλα που χύνεις μέσα τους κάθε λογής αστένια,
Και μαύρο ντένεις σάβανο κορμάκια κερωμένα,
Όπου σκεπάζεις φόνισσα τον ήλιο, το θεό τους και πέρνεις το σταυρό τους,
Νεκροταφείο ζωντανών και Κόλασι και πίσσα,
Κάρφω τα νύχια σου βαρειά στο σώμα μου με λύσσα,
Βάψε και τάγρια χείλη σου και στο δικό μου αίμα,
Σκύλλα, κακούργα, φόνισσα, Βεελζεβούλ με στέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου