22 Δεκεμβρίου 2014

Ο Αϊ Βασίλης διώκτης της μίνι φούστας: Η σουρεαλιστική, πανέξυπνη γελοιογραφία από την Πρωτοχρονιά του 1926

Πρωτοχρονιά του 1926. Ο χρόνος, που μόλις είχε φύγει, άφησε ως "κληρονομιά" στον επόμενο τη δικτατορία του στρατηγού Πάγκαλου, γνωστού και ως διώκτη της μίνι φούστας. Το μέτρο είχε αρχίσει να εφαρμόζεται λίγες μέρες την εκπνοή του 1925 - ειδικότερα από τις 15 Δεκεμβρίου - και η απαγόρευση ήταν πολύ αυστηρή, με τις γυναίκες να απειλούνται με αυτόφωρο, ενώ η απαγόρευση της κοντής φούστας ίσχυε ακόμη και για τα κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών!

Η σχετική διαταγή, που είχε δημοσιευτεί στις εφημερίδες την 1η Δεκεμβρίου, προέβλεπε:
"Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον των Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις, δι' ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. 
Το κατώτερον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους τριάκοντα εκατοστά του μέτρου.
Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους της ηλικίας των και άνω.
Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το αυτόφωρον Πταισματοδικείον.
Διά τα ανήλικα κοράσια συνυπεύθυνοι θα είνε και οι γονείς αυτών.
Η εφαρμογή της αστυνομικής διατάξεως θα αρχίση από της 15 Δεκεμβρίου ε.ε."

Η απαγόρευση της κοντής φούστας σχολιάστηκε πάρα πολύ από τις εφημερίδες της εποχής, ενώ έντονα καυστική ήταν η - χωρίς λόγια - γελοιογραφία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Ημέρα την πρωτοχρονιά του 1926 και στην οποία ένας Άγιος Βασίλης εικονιζόταν να κυνηγάει μια γυναίκα όχι για να τις χαρίσει κάποιο δώρο, αλλά για να μετρήσει το μήκος της φούστας της! Είναι ίσως μια από τις εξυπνότερες και πιο εύστοχες σάτιρες στην πρώτη σελίδα ελληνικής εφημερίδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου