11 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικά τραγούδια που είναι διασκευές ξένων (μέρος ΙΙ)


Είναι ενδιαφέρον ν' ακούει κανείς ένα τραγούδι σε δύο γλώσσες, από διαφορετικούς ερμηνευτές και ενδεχομένως σε διαφορετικές εποχές. Αποδεικνύεται ότι πολλές φορές πράγματι η μουσική δεν έχει σύνορα και μπορεί να μεταδώσει τα ίδια συναισθήματα με άλλες λέξεις. Ορισμένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια το πετυχαίνουν αυτό αλλάζοντας τους στίχους ξένων τραγουδιών που έχουν γνωρίσει μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία στις χώρες τους ή και διεθνώς. Ποια είναι όμως τα πρωτότυπα τραγούδια; Ας τα γνωρίσουμε!

10 Ιανουαρίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 12 - 18 Ιανουαρίου 2014


Αλλαγή στην κορυφή του παγκόσμιου τσαρτ με τους Πίτμπουλ και Κέσα να εκθρονίζουν από το νούμερο ένα τους Έμινεμ και Ριάνα, ύστερα από δυο μήνες κυριαρχίας. Και ενώ οι One Republic και η Λούρντε παραμένουν σταθερές αξίες στο τοπ5, σημαντική άνοδο σημείωσε το νέο τραγούδι του Φάρελ Ουίλιαμς με τίτλο "Happy", που αποτελεί το έκτο εμπορικότερο τραγούδι στον πλανήτη γι' αυτήν την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι το "Happy" έχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα, καθώς είναι το πρώτο τραγούδι με 24ωρο βίντεο-κλιπ. Στις εκπλήξεις της εβδομάδας, η απρόσμενη επανείσοδος στο τοπ20 δύο τραγουδιών, που κατέγραψαν σημαντική διαδρομή στα τσαρτ μέσα στο 2013: το εκνευριστικό "Blurred Lines" του Ρόμπιν Θικ και το επικό "Pompeii" των πρωτοεμφανιζόμενων Bastille.

Μιλώντας ξένες γλώσσες γινόμαστε πιο λογικοί στη λήψη αποφάσεων;


Μαθαίνοντας να μιλάμε μια ξένη γλώσσα αποκτούμε κάποια προσόντα: ερχόμαστε σε στενότερη επαφή με άλλους πολιτισμούς, μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα με άλλους ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό είτε για αναψυχή είτε για εργασία κλπ. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, η γνώση και κυρίως η χρήση μιας ξένης γλώσσας έχει ακόμη μία θετική επίδραση πάνω μας, καθώς μας κάνει περισσότερο ευγενικούς στον τρόπο που εκφραζόμαστε, σύμφωνα με ισπανική έρευνα.

Όταν οι Έλληνες λογοτέχνες ψήφισαν τον καλύτερο Έλληνα ποιητή - Η "μάχη" μεταξύ Παλαμά, Σουρή και Μαρκορά


Το Δεκέμβριο του 1898, το "Άστυ" οργάνωσε ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα "Ποίος είνε ο πρώτος των ζώντων συγχρόνων Ελλήνων ποιητών", επηρεασμένο από αντίστοιχη έρευνα της παρισινής εφημερίδας "Le Temps" λίγο καιρό νωρίτερα. Η εφημερίδα αιτιολογούσε την απόφασή της να προκηρύξει το πρωτότυπο αυτό δημοψήφισμα με το σκεπτικό ότι "η Ελλάς ανανήφει ολίγον φιλολογικώς", καθώς "αι εφημερίδες αρχίζουν να τροφοδοτούνται και φιλολογικώς, ο κόσμος αρχίζει να ενδιαφέρεται, ναποστηθίζη τουλάχιστον ονόματα ποιητών..." (Το Άστυ, 18.12.1898).

9 Ιανουαρίου 2014

Γιατί η βούρτσα τουαλέτας έγινε το σύμβολο των διαδηλώσεων στο Αμβούργο, που οδήγησαν την αμερικανική πρεσβεία να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία


Συνήθως, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη μετάδοση εικόνων από μικροεπεισόδια από κάποιο δρόμο της Αθήνας, αρκεί να πρόκειται για την ελληνική πρωτεύουσα. Αντίστοιχη ευαισθησία δεν υπάρχει για αντίστοιχες σκηνές, όταν σημειώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στο Αμβούργο, όπου εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχει ένα σκηνικό έντασης με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στη Γερμανία έφτασε στο σημείο να εκδώσει ακόμη και ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους της. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι το ιδιόρρυθμο σύμβολο των διαδηλώσεων αυτών, που δεν είναι άλλο από.. τη βούρτσα τουαλέτας!

8 Ιανουαρίου 2014

Πείτε "σ' αγαπώ" στη γλώσσα των μαθηματικών. Ένα ερωτικό ποίημα, διαφορετικό από τα συνηθισμένα


Αν βαρεθήκατε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας στον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας λέγοντας απλά "σ' αγαπώ" ή αν θέλετε έναν πρωτότυπο, εναλλακτικό τρόπο για να το κάνετε - έτσι για αλλαγή - ίσως θα μπορούσατε να μιμηθείτε το παράδειγμα μιας Κινέζας φοιτήτριας, που χρησιμοποίησε δυο μαθηματικά σύμβολα και απλές αγγλικές λέξεις για να δείξει στο αγόρι της πόσο ερωτευμένη είναι μαζί του. Όποιος είναι "σπασίκλας των μαθηματικών" μπορεί και να το λατρέψει. Προσοχή όμως: αν δεν το άλλο σας μισό δεν έχει καμία απολύτως ιδέα για τα μαθηματικά ή τη γλώσσα του προγραμματισμού, το πιθανότερο είναι ότι όχι απλά δεν θα καταλάβει τι γράφετε, αλλά ίσως και.. να σας χωρίσει διαβάζοντας το ακαταλαβίστικο ραβασάκι.

Όταν ο γάμος των ονείρων σου μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομικό εφιάλτη


Πολλά κορίτσια - αλλά και ορισμένα αγόρια - μεγαλώνουν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την προοπτική να πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή, όταν βρεθεί ο "κατάλληλος" (ή η "κατάλληλη"), έναν ονειρεμένο γάμο, σαν σε παραμύθι. Μερικές φορές, όμως, ένας τέτοιος παραμυθένιος γάμος μπορεί ν' αποδειχθεί καταστροφικός για την τσέπη οδηγώντας ακόμη και στη χρεωκοπία. 

7 Ιανουαρίου 2014

Καταγγελίες ενός πρώην μέλους της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανό για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από ιερείς

schweizamsonntag.ch/

Συνέντευξη μ' ένα πρώην μέλος της Ελβετικής Φρουράς του Βατικανό φιλοξένησε στις 5 Ιανουαρίου η ελβετική εφημερίδα Schweiz am Sonntag, μια συνέντευξη με πολλές αποκαλύψεις για το περίφημο "γκέι λόμπι" του παπικού κρατιδίου. Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει το όνομα του πρώην φρουρού κι επομένως καλό είναι να κρατήσει κανείς μια επιφύλαξη για το δημοσίευμα, αλλά γενικά η Schweiz am Sonntag δεν θεωρείται "κίτρινη" ή σκανδαλοθηρική.

Η φωτογραφία που δίχασε το Instagram: Πόσο καλή μητέρα είναι η Μαντόνα;

Για τη Μαντόνα, την αποκαλούμενη από τους θαυμαστές της και ως "ιέρεια" ή "βασίλισσα της ποπ", το Instagram είναι κάτι σαν παιδική χαρά, όπου ανεβάζει ό,τι φωτογραφία μπορεί να φανταστεί κανείς προκαλώντας πολλές συζητήσεις. Ok, όλοι ξέρουν ότι στη Μαντόνα αρέσει να προκαλεί κι έτσι από ένα σημείο και μετά, λίγοι είχαν να τις καταμαρτυρήσουν το παραμικρό. Όλα αυτά μέχρι μια πρόσφατη φωτογραφία που ανέβασε η ίδια η 55χρονη τραγουδίστρια με πρωταγωνιστή το 13χρονο γιο της.

Η σπάνια ιατρική περίπτωση μιας γυναίκας 71 ετών, που ξαναβρήκε το φως της ύστερα από 13 χρόνια

Aftonbladet.se

Επί 13 χρόνια, η 71χρονη Ulla Sjöö από την πόλη Ljungby της νότιας Σουηδίας ήταν τυφλή, ύστερα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό που είχε υποστεί ξαφνικά. Από τότε άλλαξαν πολλά στην ζωή της γυναίκας, που εν τω μεταξύ άλλαξε και σπίτι, το οποίο δεν είχε δει ποτέ στα 9 χρόνια που μένει σ' αυτό, μέχρι τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2013, όταν η όραση της επανήλθε το ίδιο ξαφνικά με τότε που την είχε χάσει. 

6 Ιανουαρίου 2014

Το γαλλικό box office του 2013


Τα αμερικανικά μπλοκμπάστερ κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των Γάλλων σινεφίλ το 2013. Μόνο τρισήμισι γαλλικές ταινίες (3 γαλλόφωνες και μια αγγλόφωνη γαλλοαμερικανική συμπαραγωγή) κατάφεραν να πλασαριστούν στο τοπ20 της χρονιάς, όμως οι 66 εκατομμύρια Γάλλοι περηφανεύονται ότι 16 γαλλικές ταινίες κατάφεραν να κόψουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο εισιτήρια μέσα στο 2013. Κάτι είναι κι αυτό!

5 Ιανουαρίου 2014

Όταν το "f*ck" πάει σύννεφο - Τα κινηματογραφικά ρεκόρ της πιο γνωστής αγγλικής βρισιάς


Από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ένας ξένος που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι μια πολύ συνηθισμένη βρισιά, η λέξη "μαλάκας". Από την άποψη της συχνότητας στη χρήση, η αντίστοιχη λέξη της αγγλικής γλώσσας είναι το "fuck", το αγγλικό "γαμώτο", που ταιριάζει με όλα και ακούγεται ακόμη και στους πιο ευφάνταστους συνδυασμούς. Επειδή, όμως, οι Αμερικανοί είναι κι ένας βαθύτατα πουριτανικός λαός, αυτό αντικατοπτρίζεται στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος. Κάθε φορά που εκστομίζεται η "βόμβα f" από τα χείλη ενός σταρ, προκαλούνται ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, πολύ περισσότερο όταν η λεκτική "βόμβα" εκστομίζεται στα πλαίσια της τέχνης. Συνεργάτης της Wikipedia μέτρησε πόσες φορές έχει ακουστεί η λέξη "fuck" σε διάφορες ταινίες και ιδού τα αποτελέσματα.