1 Φεβρουαρίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 2 - 8 Φεβρουαρίου 2014


Εξαιρετικά "happy" θα αισθάνεται ο Φάρελ Ουίλιαμς, ο οποίος με τρίτο τραγούδι και μέσα σ' εφτά μήνες κατακτά τα παγκόσμια τσαρτ. Έντονα ανοδική είναι η πορεία και της Κέιτι Πέρι με το πολύ καλό "Dark Horse", που ήδη βρέθηκε στην κορυφή του αμερικάνικου τσαρτ, ενώ συνολικά στα σημαντικότερα τσαρτς του πλανήτη βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η δεύτερη καριέρα του "Pompeii", που ανακάλυψαν οι Αμερικανοί λίγο καθυστερημένα, ενώ απουσιάζει από το τοπ20 η πολυαναμενόμενη συνεργασία της Ριάνα με τη Σακίρα. Από την 16η θέση, όπου είχε κάνει το ντεμπούτο του το "Can't Remember To Forget You", αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε εννιά θέσεις. Τελικά, οι συνεργασίες κορυφής δεν εγγυώνται πάντοτε και την εμπορική επιτυχία.

Ο Ιανουάριος του 2014 από το Α ως το Ω


Ο πρώτος μήνας του 2014 έφυγε. Στο καλό και να μη μας γράφει. Δεν ήταν ένας βαρετός μήνας. Μάλλον ίσχυσε το ακριβώς αντίθετο. Χρησιμοποιώντας τα γράμματα της αλφαβήτου επιχειρώ ένα roundup των 31 ημερών, που μπορεί να μην συγκλόνισαν τον κόσμο, αλλά θ' αφήσουν σημαντικό αποτύπωμα στον απολογισμό της χρονιάς - μετά από 11 μήνες δηλαδή.

31 Ιανουαρίου 2014

Πώς ο ζωγράφος, που σχεδίασε τον πάπα ως υπερήρωα, εξηγεί την έμπνευσή του αυτή


Υπερβολικές μορφές παίρνει στο δυτικό κόσμο η έκφραση λατρείας προς το πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου. Κάποιες πρωτοβουλίες του και ειδικά η δήλωση που έκανε τον Ιούλιο του 2013, η οποία θεωρήθηκε ως άνοιγμα της εκκλησίας προς τους ομοφυλόφιλους ("Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;"), έχουν δημιουργήσει για τον πάπα Φραγκίσκο το προφίλ του ανανεωτή. Και μετά το αναπάντεχο εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, ο πάπας έγινε και σούπερ ήρωας, ο οποίος ήρθε να σώσει ηθικά την ανθρωπότητα.

Ένα τανκ τεστάρει τα φρένα του χρησιμοποιώντας ανθρώπους για... εμπόδια [βίντεο]

Θα επιζήσουν;  (πηγή: Youtube)

Είκοσι δύο άνδρες και μία γυναίκα, όλοι κοστουμαρισμένοι στην πένα, στέκονται κατά μήκος ενός μικρού δρόμου. Σύντομα, κάνει την εμφάνισή του ένα τανκ, το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το μέρος των 23 αυτών ανθρώπων, οι οποίοι του έχουν γυρισμένες τις πλάτες. Εκτός από κάνα δυο που φαίνονται να νιώθουν κάπως άβολα, οι υπόλοιποι παραμένουν ατάραχοι, παρόλο που ακούν τον ήχο του Λέοπαρντ, που πλησιάζει. Αναρωτιέσαι, "μα, είναι τόσο αναίσθητοι;"! Ευτυχώς, το τανκ φρενάρει έγκαιρα και δεν σημειώνεται ούτε ένας τραυματισμός. Όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Ο ολλανδικός στρατός μπορεί να περηφανεύεται για τα φρένα των τανκ που διαθέτει... Είναι το πιο περίεργο βίντεο στρατιωτικής "άσκησης" που έχετε δει. Για ορισμένους είναι γαμάτο και γι' άλλους ανόητα ριψοκίνδυνο. Είτε το ένα πιστεύετε είτε το άλλο, το replay θα το πατήσετε περισσότερες από μία φορές.

30 Ιανουαρίου 2014

Η Κινέζα αθλήτρια που ποζάρει παγωμένη κρατώντας επιταγή 132.000 δολαρίων


Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η φωτογραφία της Κινέζας πρωταθλήτριας του τένις και μιας από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου σήμερα, της Λι Να, τη στιγμή που παραλαμβάνει επιταγή αξίας 800.000 γουάν, δηλαδή περίπου 132.000 δολαρίων. Η νεαρή τενίστρια, όχι απλά δεν χαμογελά, αλλά δείχνει περισσότερο να βαριέται ή ακόμη και ν' απαξιώνει το χρηματικό έπαθλο που της παραχωρήθηκε με την επιστροφή της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την πόλη Χουμπέι, λίγες μέρες μετά τη νίκη της στο Αυστραλιανό Open. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Οι 20 καλύτερες χώρες για να ζει ένας νέος σήμερα σύμφωνα με τον παγκόσμιο Δείκτη Νεανικής Ανάπτυξης


Το Σεπτέμβριο του 2013 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά ένας δείκτης αξιολόγησης των κρατών ως προς το επίπεδο της ζωής των νέων ανθρώπων. Ειδικότερα, ο Δείκτης Νεανικής Ανάπτυξης (YDI), που προέκυψε ύστερα από πρωτοβουλία της βρετανικής κοινοπολιτείας, αναφέρεται σε νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών από 170 κράτη του πλανήτη και το κατά πόσο πληρούνται, στις χώρες όπου ζουν, οι προϋποθέσεις για ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης σε πέντε τομείς: εκπαίδευση, υγεία και ευημερία, εργασία, κοινωνική και πολιτική συμμετοχή. 

Μπορεί ο κρόκος αβγού να βοηθήσει τις γυναίκες ν' αποκτήσουν παιδί;


Πρόκειται για ένα από τα περίεργα της ζωής, για παραπλανητικό διαφημιστικό κόλπο ή για μια επαναστατική ανακάλυψη, που θα βοηθήσει τα ζευγάρια που δεν μπορούν ν' αποκτήσουν παιδί, να υπερβούν το όποιο εμπόδιο; Η είδηση, πάντως, που δημοσιεύτηκε στη New York Post, αν είναι ακριβώς έτσι, όπως προβάλλεται από την εφημερίδα,  έχει πολύ ενδιαφέρον.

Απαντώντας στο ερωτηματολόγιο του Προυστ

Αφού απάντησα στις 92 απορίες-ερωτήσεις της Κάρι Μπράντσο από το "Sex and the City", κινδυνεύοντας να κάψω τον εγκέφαλό μου, θέλησα να εξιλεωθώ δοκιμάζοντας ν' απαντήσω σε κάτι πιο διανοητικό, όπως το "Ερωτηματολόγιο του Προυστ". Ψάχνοντας στο ίντερνετ, αυτό που κατάλαβα είναι πως πρόκειται για ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει ο Γάλλος συγγραφέας την περίοδο της εφηβείας του και οι οποίες δημοσιεύονταν σε περιοδικά της εποχής. Επί της ουσίας, δηλαδή, το ερωτηματολόγιο μόνο του Προυστ δεν είναι, ενώ διαπίστωσα ότι κυκλοφορούν διαφορετικά "ερωτηματολόγια", με μικρές ομοιότητες μεταξύ τους. Επέλεξα ν' απαντήσω στην πιο απλή και σύντομη εκδοχή, η οποία έχει και πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Αν σας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις μου, απλά διαβάστε τις.

29 Ιανουαρίου 2014

10 πράγματα που δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις.

Σε πολλές ιστοσελίδες στο ίντερνετ ή σε περιοδικά δημοσιεύονται λίστες με τα 10, 20, 30 κλπ. πράγματα που πρέπει να κάνεις μέχρι ορισμένη ηλικία ή όσο τέλος πάντων ζεις, λες και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που συνομιλούν με το... υπερπέραν και μια υπέρτατη φωνή τους υπαγορεύει τα "πρέπει" και "δεν πρέπει", που πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι εξίσου. Χωρίς διάθεση να το παίξω έξυπνος, προτείνω μια ανεστραμμένη λίστα με τα 10 πράγματα που ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να κάνεις στην ζωή σου, εκτός κι αν το θέλεις πραγματικά, κάτι που εξαρτάται όχι από την πένα ενός δημοσιογράφου ή ενός μπλόγκερ, αλλά από τον περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσες και πώς αυτό επέδρασε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου.

28 Ιανουαρίου 2014

Ο 40άρης που μικροδείχνει τόσο πολύ, ώστε να τον περνάνε για τον... εραστή της κόρης του! [εικόνες]

Γενικότερα, οι ασιατικοί λαοί έχουν μια τάση να μικροδείχνουν αρκετά, ειδικά σε σύγκριση με τους Ινδοευρωπαίους. Μερικές φορές, όμως, η διάφορα ανάμεσα στην εικόνα και στην πραγματική ηλικία είναι τόσο μεγάλη, ώστε μοιάζει απίστευτη. Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός άνδρα από τη Νότιο Κορέα, ο οποίος ενώ είναι 40 ετών δείχνει τόσο πολύ μικρότερος, ώστε πολλοί άγνωστοι στο δρόμο τον μπερδεύουν και νομίζουν ότι είναι ο... σύντροφος της κόρης του, με την οποία συνηθίζουν να βγαίνουν μαζί για διασκέδαση.

Ο τραγουδιστής που έζησε τον εφιάλτη της Ουτόγια και του μακελάρη Μπρέιβικ και είναι έτοιμος να τραγουδήσει στη Γιουροβίζιον για τη "θεραπεία" του

Facebook/ITsMOofficial

Ιούλιος 2011. Εξήντα εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 110 τραυματίστηκαν στην κατασκήνωση της νεολαίας του νορβηγικού Εργατικού κόμματος στο νησί Ουτόγια, θύματα  ακροδεξιού μίσους που πρέσβευε ο 32χρονος τότε Άντερς Μπρέιβικ. Ένας από τους επιζήσαντες της πρωτοφανούς επίθεσης, που ο τότε Νορβηγός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως τη "χειρότερη εθνική τραγωδία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο" ήταν και ο Mohamed 'Mo' Farah Abdi, ένας ανερχόμενος τότε τραγουδιστής, που το σοκ της επίθεσης του είχε ανακόψει την πορεία. Δυόμιση χρόνια μετά, έχοντας γιατρέψει μετά από πολλή προσπάθεια τις πληγές του, ο Μο, όπως είναι γνωστός, έκανε τον προσωπικό του αυτό αγώνα τραγούδι και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

Ο πιο όμορφος αστικός δρόμος του κόσμου (4 φωτογραφίες)


Οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων δύσκολα θα κέρδιζαν μια θέση μεταξύ των πιο ωραίων του πλανήτη. Όπου και να κοιτάξει κανείς, αυτό που θ' αντικρίσει είναι τσιμέντο, τσιμέντο και - τι άλλο; - τσιμέντο από άχαρες πολυκατοικίες, που συνήθως χρειάζονται βάψιμο, αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτό. Αν μιλάμε δε για δέντρα, το πράσινο αποτελεί χρώμα προς εξαφάνιση. Αν το δεις, θα βρίσκεται συνήθως στα ρούχα κάποιου τολμηρού διαβάτη και σπανιότερα σε κάποιο δέντρο στα πλάγια του δρόμου. Με άλλα λόγια, ισχύει το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι σε μια οδό της βραζιλιάνικης πόλης Πόρτο Αλέγκρε, που έχει ανακηρυχτεί ως ο "ωραιότερος δρόμος του κόσμου". 

27 Ιανουαρίου 2014

Απαντώντας στις 92 απορίες της Κάρι Μπράντσο στο τηλεοπτικό "Sex and the City"


Ενενήντα δύο επεισόδια είχε το "Sex and the City" και στο καθένα από αυτά, η "νέα, γυναίκα, μόνη, ψάχνει" στην ανθρώπινη ζούγκλα της Νέας Υόρκης, Κάρι Μπράντσο, εξέφραζε κι από έναν προβληματισμό για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Δεν έκατσα να παρακολουθήσω και τα 92 επεισόδια, αλλά ανακάλυψα τις απορίες της, όπως τις είχε καταγράψει μια φανατική Αμερικανίδα θαυμάστρια της σειράς στο μπλογκ της (carries-questions.blogspot.com) - χωρίς σχόλια. Χωρίς να είμαι γυναίκα, άρα με κάποια σκωπτική διάθεση (αν και όχι πάντα), σκέφτηκα να προσπαθήσω ν' απαντήσω στις απορίες αυτές, κάτι που από ένα σημείο και μετά μάλλον άρχισα να μετανιώνω, αφού πολλές ερωτήσεις είτε ανακυκλώνονταν είτε δεν έβγαζαν νόημα. Δεν εκφράζω ούτε τους άνδρες συνολικά, ούτε κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό μου, σε αντίθεση με την Μπράντσο, που νόμιζε ότι μιλούσε ως εκπρόσωπος όλων των γυναικών του πλανήτη - έστω όσων ζουν στη Νέα Υόρκη. Αν έχετε την απαραίτητη υπομονή, αυτές είναι οι 92 απορίες της Κάρι Μπράντσο, καθώς και οι απαντήσεις μου.

Θυμάστε τους Just A Man;


Κάθε χρόνο, ανάμεσα στις ξένες ραδιοφωνικές επιτυχίες υπάρχουν και κάποια τραγούδια που ακούγονται πάρα πολύ, σχεδόν χαρακτηρίζουν μουσικά τη χρονιά, για ορισμένους ανθρώπους αποτελούν ένα "κουτί αναμνήσεων", οι οποίες ξυπνούν στο άκουσμά τους, όμως.... κανείς ή ελάχιστοι γνωρίζουν το όνομα του τραγουδιστή ή ακόμη και τον τίτλο ενός τέτοιου τραγουδιού. Κλασική περίπτωση αποτελούν οι Just a Man, οι οποίοι είχαν ακουστεί αρκετά πριν μια δεκαετία (2002-2004) με δύο τραγούδια, έχουν σημαδέψει ορισμένους (όπως εγώ για παράδειγμα, που ανατριχιάζω κάθε φορά που τα ξανακούω, ενώ έχουν μόνιμη θέση στο mp3 μου), αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν κάποια καριέρα. Μάλιστα, πολύ δύσκολα θα βρείτε κάποιο από τα κομμάτια τους στο ίντερνετ.

26 Ιανουαρίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2014


Δεν υποχωρούν από την κορυφή ο Πίτμπουλ και η Κέσα, αλλά τους πολιορκεί στενά ο "χαρούμενος" Φάρελ Ουίλιαμς, που μοιάζει να έχει αγγίξει το κοκαλάκι της νυχτερίδας τους τελευταίους μήνες και ετοιμάζεται να βρεθεί στην κορυφή του παγκόσμιου τσαρτ με τρίτο τραγούδι μέσα στους τελευταίους επτά μήνες - βέβαια, τ' άλλα δύο ("Get Lucky", "Blurred Lines") ήταν συνεργασίες, αλλά το όνομα του το είδε να φιγουράρει στο νούμερο ένα και μάλιστα γι' αρκετές εβδομάδες. Ως "dark horse", όμως, ξεπροβάλλει και η Κέιτι Πέρι, που χτυπάει διπλά στο τοπ20, από τις θέσεις 6 και 9. 

Υπέργηροι Γερμανοί αναβιώνουν θρυλικές κινηματογραφικές σκηνές για τις ανάγκες φωτογραφικού ημερολογίου

Μια ομάδα Γερμανών προχωρημένης ηλικίας, τρόφιμοι του γηροκομείου Contilla της πόλης Έσεν, απολαμβάνουν την ζωή τους και αποφάσισαν να μοιραστούν τη θετική τους ενέργεια δημιουργώντας ένα πρωτότυπο ημερολόγιο για το 2014. Αποφάσισαν ν' αναπαραστήσουν φωτογραφικά, ορισμένα χαρακτηριστικά πόστερ ή σκηνές από αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες. Αυτό ήταν ένα μέρος από το αποτέλεσμα: