8 Φεβρουαρίου 2014

11 πράγματα για τη Βόρειο Κορέα που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε


Είναι η πιο μυστηριώδης χώρα του πλανήτη. Ελάχιστοι είναι οι ξένοι που μπορούν να την επισκεφτούν, αλλά ακόμη κι αυτοί δεν έχουν την ελευθερία να επισκεφτούν όποια μέρη επιθυμούν, αλλά παρακολουθούνται από το επίσημο κράτος. Οι περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Βόρειο Κορέα είναι γνωστές είτε από πολίτες που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα είτε από κατασκοπευτικά δίκτυα. Από τα πολλά που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, τα παρακάτω 11 στοιχεία είναι εξακριβωμένα.

Ποιο ελληνικό τραγούδι κατέκτησε την κορυφή του τσαρτ στο Ουζμπεκιστάν;


Ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών στα ελληνικά μουσικά πράγματα είναι το πρωτοφανές κύμα παραγωγής αγγλόφωνων dance τραγουδιών, δημιουργίες νέων παιδιών, που έχουν διαφορετικούς, πιο δυτικότροπους μουσικούς προσανατολισμούς και δεν ικανοποιούνται από το κυρίαρχο λαϊκοπόπ ρεύμα. Προφανώς, η φιλοδοξία τους είναι ν' απευθυνθούν σ' ένα διεθνές κοινό κι αυτός είναι και ο λόγος που "ντύνουν" τις μελωδίες τους με αγγλικό στίχο. Βέβαια, η διεθνής καριέρα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για έναν Έλληνα καλλιτέχνη, πολύ περισσότερο όταν η έδρα του βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς όλα εξαρτώνται από τις προσβάσεις που έχει κανείς στην αμερικανική ή τη βρετανική μουσική βιομηχανία.  Και αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα βαλκανικά κράτη, όπου όμως και πάλι είναι πιο εύκολο για έναν Έλληνα τραγουδιστή να κάνει καριέρα τραγουδώντας... στα ελληνικά, πολύ δύσκολα ένα από αυτά τα τραγούδια μπορεί ν' ακουστεί πιο έξω. Κάποιοι, όμως, τα κατάφεραν και το τραγούδι τους είναι νούμερο ένα στο iTunes τσαρτ του μακρινού Ουζμπεκιστάν. 

7 Φεβρουαρίου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 9 - 15 Φεβρουαρίου 2014


Μπορεί να βρέθηκε για δεύτερη εβδομάδα στην πρώτη θέση του παγκόσμιου τσαρτ, ωστόσο ο Φάρελ Ουίλιαμς νιώθει την καυτή ανάσα της ορμητικής Κέιτι Πέρι που αποδεικνύεται "dark horse", όπως και ο τίτλος του τραγουδιού της. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως του τσαρτ της εβδομάδας είναι η εντυπωσιακή άνοδος που σημείωσαν τραγούδια που φαίνονταν να έχουν κάνει τον κύκλο τους στα διάφορα τσαρτ, αλλά το κοινό τα ξαναθυμήθηκε χάρη στα βραβεία Γκράμι.

6 Φεβρουαρίου 2014

Τα 10 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, σύμφωνα με βρετανικό μουσικό περιοδικό


Ογδόντα δύο ειδικοί της μουσικής ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του βρετανικού περιοδικού New Musical Express, προκειμένου να εκλέξουν τα 100 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών μέχρι σήμερα. Δεν ήταν κάποια πρωτότυπη ιδέα, αφού αντίστοιχες λίστες γίνονται σωρηδόν κάθε χρόνο, όμως το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απουσία από το τοπ10 συγκροτημάτων όπως οι Μπιτλς και οι Ρόλινγκ Στόουν, παρόλο που η αξιολόγηση έγινε από Βρετανούς. Μάλιστα, οι Στόουνς απουσιάζουν τελείως από την πρώτη 25άδα, ενώ οι Μπιτλς κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση μόλις στην ενδέκατη θέση με το τραγούδι "Eleanor Rigby". 

Συμβουλές για το πώς να δώσεις το ιδανικό φιλί σε μια γυναίκα από βιβλίο του 1936


Το 1936 δεν ήταν σύνηθες φαινόμενο να εκδίδονται βιβλία με συμβουλές για ερωτικά θέματα. Από αυτήν την άποψη, το βιβλίο του Χιου Μόρις με τίτλο "The Art of Kissing" (Η τέχνη του φιλιού) θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοποριακό για την εποχή του. Αρκετά προχωρημένες όμως ήταν για τα δεδομένα της εποχής και οι συμβουλές που έδινε στους άνδρες, στους οποίους και απευθυνόταν με το βιβλίο του, παρόλο που η γλώσσα ήταν αρκετά συγκρατημένη, δήθεν ρομαντική με πολλά υπονοούμενα, που θα έκαναν κάθε ρομαντική κοπέλα να κοκκινίσει.

Σε τι διαφέρουν οι εφιάλτες των ανδρών από εκείνους των γυναικών;


Οι εφιάλτες έχουν φύλο; Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ θέλησαν να το ανακαλύψουν, να διαπιστώσουν δηλαδή αν σε γενικές γραμμές οι άνδρες και γυναίκες βλέπουν ίδιους εφιάλτες, όταν κοιμούνται - κι αν όχι, πού διαφέρουν. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep.

Μια πίτσα σε σχήμα καρδιάς για τους ερωτευμένους!

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, λέει ο λαός και για τους περισσότερους, η ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου είναι συνδεδεμένη με τα σοκολατάκια - από γαστρονομικής άποψης. Όμως, ο έρωτας δεν είναι μόνο γλυκός, αλλά μπορεί να συνδυαστεί ακόμη και με σάλτσα τομάτας, πιπερόνι και μοτσαρέλα. Τι είναι αυτά; Τα υλικά της πίτσας "Happy Valentine", που θα προσφέρεται από αλυσίδα πιτσαρίας στην Ιαπωνία το διάστημα από 7 μέχρι 14 Φεβρουαρίου. Ok, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ιταλική νοστιμιά με αυτά τα υλικά. Δεν μάθατε όμως το καλύτερο; Η πίτσα αυτή θα έχει σχήμα καρδιάς! Πόσο ξενέρωτα σας φαίνονται τώρα τα σοκολατάκια; Δείτε τη φωτογραφία:

Πώς ο ίδιος ο Σπύρος Λούης είχε αφηγηθεί σε συνέντευξή του (το 1931) το θρίαμβό του στο Μαραθώνιο του 1896: Τι τον είχε οδηγήσει να λάβει μέρος, πώς κέρδισε τους καλύτερους ξένους αθλητές, η μούντζα στον κυριότερο αντίπαλό του, ο θρίαμβος, τα δώρα, αλλά και το παράπονό του - Γιατί έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι είχε "σιχαθεί" τη δόξα του


Ένα από τα πιο θρυλικά πρόσωπα όχι απλά του ελληνικού αθλητισμού, αλλά και της νεώτερης ιστορίας μας είναι ο Σπύρος Λούης, ο φτωχός γιος ενός νερουλά από το Μαρούσι, που έκανε την έκπληξη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 κερδίζοντας την πρώτη θέση στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, που είχε ιδιαίτερη συμβολική αξία. Πολλά έχουν γραφτεί για τον περίφημο εκείνο αγώνα, όμως πώς τον θυμόταν ο βασικός του πρωταγωνιστής, ο ίδιος ο Σπύρος Λούης;

5 Φεβρουαρίου 2014

Η φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη με γουρλωμένα μάτια κι ένα μεγάλο μαχαίρι στο χέρι, που ενθουσίασε ελβετική εφημερίδα το καλοκαίρι του 1959

Τον Ιούνιο του 1959, η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε βρεθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στο διαγωνιστικό τμήμα του οποίου συμμετείχε και η ταινία "Αστέρω", στην οποία πρωταγωνιστούσε. Η Αλίκη προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση με την παρουσία της και πολλές ήταν οι ξένες εφημερίδες που ασχολήθηκαν μαζί της, έστω και με δυο γραμμές. Η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα L' Impartial, μάλιστα, δεν περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά, αλλά φιλοξένησε φωτογραφία της Ελληνίδας σταρ στο πρωτοσέλιδο της, στις 13 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. 

4 Φεβρουαρίου 2014

Απαγορεύεται το ψάρεμα... στις τουαλέτες! - Η αφίσα που τρέλανε τους αθλητές των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του Σότσι


Αν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του Σότσι μείνουν στην ιστορία για την επιτυχία της διοργάνωσης ή τα ρεκόρ των αθλητών, αυτό μένει ν' αποδειχτεί στο τέλος. Προς το παρόν, οι αγώνες έχουν γίνει γνωστοί για ένα σωρό τραγελαφικούς λόγους: από τις περίφημες διπλές τουαλέτες μέσα στην ίδια καμπίνα και χωρίς διαχωριστικό μέχρι την περίεργη αφίσα που βρήκαν στα δωμάτιά τους τα μέλη των διάφορων αποστολών. 

Πώς αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ παρέχουν έμμεσα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Συνήθως οι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν προσφέρονται μόνο για διασκέδαση, αλλά προσφέρουν έμμεσα και κάποια ηθικά διδάγματα στα παιδιά, που μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων τους ηρώων βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα για την ζωή. Κάποιες φορές, όμως, τα ηθικά αυτά διδάγματα, το διά ταύτα μιας ιστορίας, μπορεί να επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, ανάλογα με την ηλικία του αποδέκτη ή με το βαθμό που τον απασχολεί το θέμα του σεξ. Κάπως έτσι, η ιστοσελίδα Collegehumor.com συγκέντρωσε ορισμένες συμβουλές "σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης" ταινιών της Ντίσνεϊ, όπως τις αντιλαμβάνεται ένας κολεγιακός φοιτητής, που σκέφτεται συνέχεια το σεξ. Πάρτε μια ιδέα:

3 Φεβρουαρίου 2014

Η Μυρτώ, της ....;; Πώς είναι το σωστό;


Τελικά τα "Ματωμένα Χώματα" είναι της Διδώς ή της Διδούς Σωτηρίου; Η χαρακτηριστική, βραχνή, γυναικεία φωνή του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου είναι της Σαπφώς ή της Σαπφούς Νοταρά; Και ποιας κοπέλας θα ζητήσεις τον αριθμό τηλεφώνου, ώστε να γνωριστείτε λίγο καλύτερα; της Μυρτώς ή της Μυρτούς; Αυτό το μεγάλο δίλημμα της ελληνικής γραμματικής, λύνεται πολύ πιο εύκολα απ' όσο φαντάζεσαι, αρκεί να ψάξεις στο κατάλληλο βιβλίο.

Γιατί το Youtube έκλεισε το λογαριασμό του Αυστραλού πρωθυπουργού ως "ακατάλληλο";


Οι γκουρού της επικοινωνίας συμβουλεύουν τους πολιτικούς άνδρες και πολύ περισσότερο τους ηγέτες των κρατών - ή όσους φιλοδοξούν να γίνουν ηγέτες - να προσεγγίσουν τους πιθανούς ψηφοφόρους τους μέσα από το ίντερνετ. Με άλλα λόγια, τους συμβουλεύουν να δικτυωθούν στα διάφορα κοινωνικά μέσα, ώστε και να μπορούν να περάσουν το μήνυμά τους άμεσα στο ευρύτερο δυνατό κοινό ανά πάσα στιγμή, αλλά και να δείξουν ότι είναι σύγχρονοι άνθρωποι, που παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Μερικές φορές, όμως, αυτό μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ, όπως συνέβη με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

4 ξένα τραγούδια, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να γίνουν μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες


Είναι πολύ δύσκολο για ένα ξένο τραγούδι, που δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ, να γίνει γνωστό στην Ελλάδα, πολλές φορές γιατί δεν υπάρχει και η απαραίτητη προώθηση από τις δισκογραφικές εταιρίες. Άλλωστε, στη χώρα μας τον πρώτο λόγο έχουν κυρίως τα ελληνικά τραγούδια κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν όμως ψάχνεστε για ν' ακούσετε κάτι επιπλέον, είτε ένα χαρούμενο ποπ τραγούδι είτε μια house μελωδία ή ακόμη κι ένα εκρηκτικό γαλλικό ή ιταλικό τραγούδι, που δεν έχετε ακούσει σε κάποιο ραδιόφωνο τελευταία, ίσως οι 4 προτάσεις που ακολουθούν - αν θέλετε οι προτάσεις του μήνα - σας κινήσουν το ενδιαφέρον.

2 Φεβρουαρίου 2014

4 τραγούδια εμπνευσμένα από το Φεβρουάριο


Ψάχνοντας, τους τελευταίους μήνες, τραγούδια για τις επτά μέρες της εβδομάδας και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, διαπίστωσα ότι για κάποιο λόγο, υπήρχαν αρκετά εμπορικά ή με εμπορικές προδιαγραφές κομμάτια - ξένα και ελληνικά - για τις πρώτες, όμως τα τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από τους μήνες προέρχονται κυρίως από την αποκαλούμενη ποιοτική και παραδοσιακή μουσική: ορχηστρικά, κλασικά λαϊκά μέχρι και κάντρι (όσον αφορά ξένα τραγούδια).