15 Φεβρουαρίου 2014

Οι σημαίες των κρατών φτιαγμένες από φαγητά (εικόνες)


Η φωτογραφία μιας ελληνικής σημαίας αποτελούμενης από ελιές και φέτα είναι λίγο-πολύ γνωστή, αφού έχει κάνει το γύρο του ίντερνετ είτε μέσα από τα σόσιαλ μίντια είτε από διάφορες ιστοσελίδες. Πρόκειται για μέρος μιας συλλογής, που είχε εμπνευστεί το αυστραλιανό πρακτορείο TBWA με αφορμή το φεστιβάλ φαγητού του Σίδνεϊ το 2009. Στην ίδια λογική, δημιουργήθηκαν σημαίες διαφόρων κρατών χρησιμοποιώντας τοπικά φαγητά. Πάρτε μια ιδέα του εντυπωσιακού αυτού φωτογραφικού πρότζεκτ. 

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 16 - 22 Φεβρουαρίου 2014


Πιο χαρούμενος από ποτέ ο Φάρελ Ουίλιαμς, παραμένει για τρίτη εβδομάδα στην κορυφή του παγκόσμιου singles chart, ενώ αισθάνεται λιγότερο απειλητική την παρουσία της Κέιτι Πέρι και του "Dark Horse", που υποχώρησε μια θέση και βρέθηκε στο νούμερο τρία. Στις ενδιαφέρουσες εξελίξεις της εβδομάδας είναι η σημαντική υποχώρηση του τραγουδιού-έκπληξη του 2013, το "Royals" της Λούρντ, αλλά και η σημαντική άνοδος του "καυτού" ντουέτου της Σακίρας με τη Ριάνα, που κατάφερε επιτέλους να βρεθεί στη 15η έστω θέση, βοηθούμενο κυρίως από τον ντόρο που έγινε με το "καυτό" βίντεο-κλιπ στο youtube και λιγότερο από το ίδιο το τραγούδι.

Γιατί το "The Voice" είναι καλύτερο απ' όσα μουσικά τάλεντ σόου έχουμε δει μέχρι σήμερα;


Το "Voice" είναι το ένατο κόνσεπτ μουσικού τάλεντ σόου, που προβάλλεται στην ελληνική τηλεόρασης. Είχαν προηγηθεί τα "Να, η ευκαιρία" (αν και θεωρητικά δεν ήταν αμιγώς μουσικό), "Popstars", "Super Idol", "Fame Story", "Dream Show, the music", "Greek Idol", "X-Factor" - τα περισσότερα από αυτά προβλήθηκαν για τουλάχιστον δύο σαιζόν - και μια απόπειρα της ΕΡΤ το 2004 να επιλέξει με τη διαδικασία ενός τάλεντ σόου τον εκπρόσωπο της χώρας στη Γιουροβίζιον - άσχετα αν ο νικητής τελικά περιορίστηκε να κάνει τα φωνητικά του Ρουβά. Παρ' όλα αυτά, το "Voice" είναι ίσως το καλύτερο απ' όλα τα προηγούμενα προγράμματα και δεν πρόκειται για ακόμη ένα μουσικό τάλεντ σόου, αλλά για μια πραγματικά καλή ευκαιρία για έναν τραγουδιστή να χτίσει την καριέρα του.

14 Φεβρουαρίου 2014

Όλος ο κόσμος σ' ένα μοναδικό πάρκο (6 φωτογραφίες)

Για έναν άνθρωπο που δεν θέλει να περηφανεύεται ότι απλά πέρασε από πολλά κράτη του κόσμου, αλλά επιθυμεί να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα του πλανήτη μας, ακόμη και οι 80 μέρες του Ιουλίου Βερν φαντάζουν πολύ λίγες - κι ας έχουμε σήμερα ταχύτατα μέσα μεταφοράς. Επειδή, όμως, δύσκολα θα έχει κάποιος την ευκαιρία να δει από κοντά και το Κολοσσαίο και τον πύργο του Άιφελ και το Λευκό Οίκο και την Όπερα του Σίδνεϊ και τις πυραμίδες της Γκίζας και... και... τόσα άλλα σημαντικά αξιοθέατα, οι Κινέζοι δημιούργησαν μινιατούρες από περισσότερες από 100 σημαντικές τοποθεσίες απ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης σ' ένα τεράστιο θεματικό πάρκο εμβαδού 480.000 τετραγωνικών μέτρων, που έχει την ονομασία "Παράθυρο του Κόσμου" και βρίσκεται στο Shenzhen. Φυσικά, μια μινιατούρα δεν συγκρίνεται με το αυθεντικό, αλλά τη φωτογραφία μπορείτε να τη βγάλετε, ενώ θα πάρετε και μια ιδέα για το πώς μοιάζει το κάθε αξιοθέατο. Πάρτε μια ιδέα, μέσα από φωτογραφίες που ανέβασαν στο Flickr επισκέπτες του πρωτότυπου αυτού πάρκου.

Οι παθιασμένοι ερωτικοί στίχοι του Κωστή Παλαμά (αποσπάσματα από το "Δωδεκάλογο του Γύφτου")


Ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας είναι χωρίς αμφιβολία και ο "Δωδεκάλογος του Γύφτου" του Κωστή Παλαμά. Ο τρίτος λόγος του έργου, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό "Νουμάς" στις 31 Ιουλίου (Αλωνάρη) 1905, έχει τον τίτλο "Αγάπη" και είναι αφιερωμένος στον παθιασμένο έρωτα, όπως εκφράζεται μέσω της σαρκικής επαφής. Ο λόγος του ποιητή είναι μαγευτικό και καθηλωτικός, ειδικά στο ερωτικό κάλεσμα των πρώτων στροφών, αλλά και στο τέλος, όταν αποθεώνει τον έρωτα ως κάτι μεγαλύτερο ακόμη κι από τη θρησκεία. 

14 τραγούδια για τους χωρισμένους


Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, τη μέρα που έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι, εκείνοι που περνάνε πιο δύσκολα είναι οι φρεσκοχωρισμένοι, αλλά και όσοι μπορεί να μην χώρισαν πρόσφατα, όμως δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν έναν μεγάλο έρωτα. Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι τα τραγούδια που μιλάνε για χωρισμούς και μοναξιά δεν ενδείκνυνται σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνουν το συναισθηματικό πρόβλημα. Επειδή, όμως, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, έψαξα στα mp3 μου και διαμόρφωσα μια ενδεικτική λίστα 14 τραγουδιών - 10 ξένα και 4 ελληνικά - που απευθύνονται σε καρδιές πληγωμένες από έρωτα. (Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει σχέση με τη σημερινή γιορτή των ερωτευμένων, στις 14 Φλεβάρη)

13 Φεβρουαρίου 2014

Έθιμα για τη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου από διάφορα σημεία του πλανήτη


Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος από τους τρεις Βαλεντίνους που μαρτύρησαν και θεωρούνται άγιοι σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι εκείνος που γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε τελική ανάλυση, καθώς η συγκεκριμένη αυτή γιορτή έχει αποκτήσει έναν τελείως εμπορικό χαρακτήρα, μετά και την ταύτισή της ως η ημέρα, που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Και μπορεί η ανακήρυξη της μέρας σε επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να έγινε το 1537, εν τούτοις η πρώτη κάρτα Βαλεντίνου, προάγγελος της εμπορικής μετεξέλιξής της, εκδόθηκε μόλις το 1913. Εν τω μεταξύ, σε πολλές χώρες υπάρχουν ή υπήρξαν κατά το παρελθόν κάποιοι ιδιαίτεροι τρόποι γιορτής με εθιμικό χαρακτήρα. 

20 πράγματα που θα σου έλεγε ο σκύλος σου, αν μπορούσε να μιλήσει


Σερφάροντας στο ίντερνετ, εντόπισα στην ιστοσελίδα dogheirs.com ένα θέμα με τα "20 βασικά πράγματα που πρέπει να θυμούνται όσοι αγαπούν τα σκυλιά", γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, σαν να τα έλεγε ένας σκύλος στον άνθρωπο που τον φροντίζει. Σε κάποια σημεία υπάρχει μια υπερβολική ευαισθησία - τα σκυλιά δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι τόσο εξαρτημένα από τον ιδιοκτήτη τους, ώστε να αισθάνονται ότι αυτός είναι "όλος τους ο κόσμος" - όμως σε γενικές γραμμές αποτελεί έναν πολύ καλό οδηγό, που θα πρέπει να έχει υπόψη του κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, που σέβεται τον τετράποδο φίλο του.

12 Φεβρουαρίου 2014

Πώς θα βρείτε γρήγορα το σκύλο σας, αν χαθεί


Ένας άνδρας είχε χάσει το σκύλο του και τον έψαχνε απελπισμένα για 12 μέρες, μέχρι που κάποια μέρα, καθώς περιπλανιόταν σ' ένα δασάκι κοντά στο σπίτι του, συνάντησε κάποιους κυνηγούς. Τους εξήγησε ότι έψαχνε το σκύλο του κι εκείνοι στη συνέχεια τον βοήθησαν με ορισμένες συμβουλές. Οι κυνηγοί συχνά χάνουν τα σκυλιά τους μέσα στο δάσος κι έτσι όλο και κάτι παραπάνω ξέρουν για το πώς να βρει κάποιος τον αγαπημένο του σκύλο, που έχει εξαφανιστεί. Στη συγκεκριμένη ιστορία, τουλάχιστον, αποδείχτηκαν αποτελεσματικές. Αν, λοιπόν, σας συμβεί κάτι παρόμοιο, μην τα βάψετε μαύρα από την αγωνία, ούτε να πιάσετε την.. ντουντούκα αναζητώντας το σκύλο σας, αλλά ακολουθήστε τις συμβουλές των κυνηγών και - πού ξέρετε; - μπορεί να έχει σύντομη και ευτυχή κατάληξη η αναζήτηση.

Πώς θα φτιάξετε σούπα καλαμποκιού... χωρίς καλαμπόκι!

Η γεύση είναι μια έννοια σχετική. Μπορεί ένα φαγητό να είναι φτιαγμένο με κοτόπουλο και να έχει τη γεύση του φουά γκρα. Μπορεί ένα ποτό να φτιάχνεται από τσάι, αλλά να έχει τη γεύση μιας.. μπύρας. Το μυστικό είναι ο σωστός συνδυασμός των διάφορων συστατικών, αλλά και η κατάλληλη επεξεργασία τους, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι απλά θεωρίες, αλλά ένας Ιάπωνας καθηγητής, ο δρ. Κιγιόσι Τόκο του πανεπιστημίου Κυούσου, τιμήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση με το Μετάλλιο Τιμής της Μοβ Κορδέλας, χάρη στις πετυχημένες συνεισφορές του στον τομέα της "υπολογιστικής γεύσης". Μάλιστα, το πανεπιστήμιο Κυούσου εξέδωσε και μια λίστα με διάφορους τροφικούς συνδυασμούς βάσει των αποτελεσμάτων των σχετικών ερευνών, που φιλοδοξούν ν' αλλάξουν τη σχέση μας με το φαγητό και τη μαγειρική.

11 Φεβρουαρίου 2014

Αν οι ρόλοι των ανδρών και των γυναικών ήταν ανεστραμμένοι - Μια ταινία μικρού μήκους που αναδεικνύει το πρόβλημα του σεξισμού [βίντεο]


Μπορεί οι γυναίκες να έχουν την αριθμητική πλειοψηφία, όμως, παρά τα βήματα προόδου των τελευταίων δεκαετιών, δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την απόλυτη ισότητα με τους άνδρες. Το μέτρο σύγκρισης δεν είναι απλά το επαγγελματικό στάτους, αλλά η καθημερινή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, είναι κοινωνικά αποδεκτό να κυκλοφορεί ένας άνδρας γυμνόστηθος σε δημόσιο χώρο, όμως αλλάζουν τα πράγματα, όταν πρόκειται για μια γυναίκα. Εξάλλου, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μια ανοχή στους άνδρες που βρίζουν, κάνουν σεξιστικά σχόλια όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση ή το ντύσιμο μιας γυναίκας κλπ. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες αποτελούν μια "καταπιεσμένη πλειοψηφία", όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους (Majorité Opprimé) της Γαλλίδας ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτριας Eleonoré Pourriat, όπου άνδρες και γυναίκες αλλάζουν ρόλους.

Το ιταλικό box office του 2013


Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους ιταλικούς κινηματογράφους, καθώς ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν ήταν αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2012. Η χρονιά, όμως, ήταν πολύ και για την ιταλική κινηματογραφικη βιομηχανία. Τρεις ιταλικές ταινίες περιλαμβάνονται στο τοπ10 της χρονιάς, ενώ μία από αυτές σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών για τη γειτονική χώρα.

10 Φεβρουαρίου 2014

Κι όμως... στην αμερικανική τηλεόραση οι σημαντικότεροι παρουσιαστές είναι από 40 ετών και πάνω. Οι ηλικίες των σημαντικότερων Αμερικανών τηλε-σταρ [φωτογραφίες]


Το Χόλιγουντ είναι γνωστό ότι έχει την τάση να βάζει στο περιθώριο όσους ηθοποιούς - κυρίως γυναίκες - κλείνουν τα 40. Είναι μια προφανής μορφής ρατσιστικής συμπεριφοράς, που αγνοεί το ταλέντο, που με το πέρασμα του χρόνου δεν μπορεί παρά να βελτιωθεί, για χάρη πιο επιφανειακών και ανούσιων στοιχείων, όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση. Είναι η λογική που διαπερνά εν πολλοίς και την ελληνική τηλεόραση, η εντύπωση δηλαδή ότι ο τηλεθεατής θέλει να βλέπει στη μικρή οθόνη ένα "δροσερό πρόσωπο", μια κοπελίτσα γύρω στα 25 με 30 - το πολύ! - η οποία ανεξάρτητα από το όποιο ταλέντο της αποθεώνεται από τις εφημερίδες, απλά και μόνο επειδή είναι νέα και ωραία.

Τι θα ήθελα να δω στην ελληνική τηλεόραση, που δεν υπάρχει σήμερα


Ζει η ελληνική τηλεόραση ή πνέει τα λοίσθια; Τους τελευταίους μήνες φαίνεται να προσπαθεί ειλικρινά να επιζήσει, όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι απλά η οικονομική κρίση το πρόβλημα, αλλά μια κρίση.. κρίσης των ανθρώπων που ασχολούνται από το ένα ή το άλλο πόστο με την ελληνική τηλεόραση και δεν έχουν κάτι καινούριο να προσφέρουν. Κάθισα και σκέφτηκα τι διαφορετικό θα ήθελα να δω στον τηλεοπτικό μου δέκτη: όχι προγράμματα με συγκεκριμένο τίτλο ή συγκεκριμένους παρουσιαστές, αλλά τι θα ήθελα να αλλάξει ή να κάνει την εμφάνισή του στη μικρή οθόνη.

Πετυχημένα σίριαλ, που στην επανάληψη αποτυγχάνουν παταγωδώς


Οι επαναλήψεις αγαπημένων σίριαλ είναι ένα φετίχ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κυρίως του Mega και του ΑΝΤ1, που καθημερινά γεμίζουν ώρες ολόκληρες του προγράμματός τους με τη φθηνή αυτή λύση, που όμως συνοδεύεται και από μεγάλες τηλεθεάσεις - συνήθως. Σειρές που στην πρώτη τους προβολή αγαπήθηκαν πάρα πολύ (π.χ. "Πάρα Πέντε") ή και λιγότερο (π.χ. το "Κωνσταντίνου και Ελένης" που έσπασε κάθε ρεκόρ αριθμού επαναλήψεων) εξακολουθούν να συγκινούν τους τηλεθεατές. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος. Υπάρχουν και ορισμένα σίριαλ που, ενώ στην πρώτη τους προβολή είχαν ξεχωρίσει ως "τηλεοπτικά φαινόμενα", ωστόσο είτε σταμάτησαν να προβάλλονται σε επανάληψη είτε δεν αρέσουν πια.  Πάρτε μια ιδέα. Συμφωνείτε ή όχι;