22 Μαρτίου 2014

Στην Ιταλία, πραγματικοί άγνωστοι φιλιούνται για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα (Δεν είναι διαφημιστικό κόλπο, δεν είναι παρωδία. Δείτε το βίντεο!)

πηγή: youtube
Πριν λίγες μέρες, viral έγινε ένα βίντεο που ανέβηκε στο Youtube και έδειχνε κατοίκους του Λος Άντζελες να φιλιούνται με αγνώστους για πρώτη φορά. Τότε κανείς δεν είχε υποψιαστεί ότι οι μισοί κάτοικοι του Λος Άντζελες είναι ηθοποιοί κι επομένως πιθανότατα να ήταν κάποιο όχι και τόσο ειλικρινές, αν και καλοπροαίρετο, πρότζεκτ, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αλλά αυτό τελικά έχει λίγη σημασία. Κι επειδή στον κόσμο του ίντερνετ κριτήριο της επιτυχίας δεν είναι απλά τα views ενός βίντεο, αλλά και ο αριθμός των παρωδιών που ακολουθούν, ο κανόνας ίσχυσε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, μια παρέα από το Τορίνο πήραν στα σοβαρά το μήνυμα του πρωτότυπο βίντεο-κλιπ και έφτιαξαν το δικό τους βίντεο πρώτου φιλιού στους δρόμους της ιταλικής πόλης. 

Ο Ισπανός βουλευτής που προκάλεσε αντιδράσεις από τη συμμετοχή του σε ταινία με προκλητικές, γκέι σκηνές


Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς της Ισπανίας είναι ο Toni Cantó. Ηθοποιός στο επάγγελμα, το Δεκέμβριο του 2011 εκλέχτηκε βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο της Βαλένθια με το κεντρώο κόμμα Ένωση, Πρόοδος και Δημοκρατία (UPyD). Ο Cantó προκάλεσε πολλές αντιδράσεις είτε με το βίντεο που ανέβασε στο τουίτερ ένα μήνα μετά την εκλογή του και στο οποίο εμφανιζόταν ένα βλήμα να βομβαρδίζει το κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Βαλένθια είτε ισχυριζόμενος ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα κι επομένως δεν πρέπει ν' απαγορευτούν οι ταυρομαχίες είτε υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας είναι αναληθείς κλπ. Τελευταίο "χτύπημα" του βουλευτή, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις (παρόλο που δεν έχει σχέση με την πολιτική του δραστηριότητα, αλλά με την υποκριτική) είναι η συμμετοχή του σε μια ταινία με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο, που μάλιστα περιέχει και αρκετές σκηνές σεξ. 

Οι τρεις πρώτοι μήνες της ελληνικής επανάστασης του 1821, όπως καταγράφηκαν από μια ελβετική εφημερίδα της εποχής

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να ανατρέξει κανείς στις σελίδες παλιών, ξένων εφημερίδων, οι οποίες κατέγραψαν στις σελίδες τους την Ελληνική Επανάσταση. Οι περιγραφές των μαχών, τα συναισθηματικά σχόλια κάποιου συντάκτη, ακόμη και οι ειδήσεις που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα, δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας την εποχή εκείνη, αλλά μια διαφορετική ματιά των ιστορικών γεγονότων, που μετά από πολύχρονους αγώνες οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους. Το αφιέρωμα αυτό ανατρέχει στο αρχείο μιας ελβετικής εφημερίδας, της Gazette de Lausanne και στον τρόπο που περιέγραψε τα γεγονότα. Φυσικά, δεν παρατίθενται ολόκληρα τα δημοσιεύματα, που ήταν άλλωστε εκτενή, αλλά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τους τρεις πρώτους μήνες του αγώνα για την ελευθερία. Όλες οι ημερομηνίες που αναφέρονται είναι σύμφωνες με το νέο ημερολόγιο, που ίσχυε στην Ελβετία ήδη από τότε. 

21 Μαρτίου 2014

Ο κρυφός ρατσισμός των ελληνικών MME

Στις 21 Μαρτίου 1960, χιλιάδες κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής με μαύρο χρώμα δέρματος κατέβηκαν στους δρόμους του Σάρπβιλ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επί δεκαετίες ακολουθούμενη πολιτική των διακρίσεων σε βάρος τους (απαρτχάιντ). Η ειρηνική διαμαρτυρία, που ξεκίνησε ειρηνικά, εξελίχθηκε σε βίαιη και τελικά πνίγηκε στο αίμα με το θάνατο 69 ανθρώπων, εκ των οποίων 10 παιδιά, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Το γεγονός αυτό, που αφύπνισε τη διεθνή κοινή γνώμη απέναντι στη ρατσιστική πολιτική του επίσημου κράτους της Νοτίου Αφρικής, αλλά και προκάλεσε σκλήρυνση του απαρτχάιντ, τιμάται πλέον ως ημέρα μνήμης και δημόσια αργία στη Νότιο Αφρική, ενώ η 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως "Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων".

20 Μαρτίου 2014

Οι αυστηροί "κλέφτικοι νόμοι" επί Τουρκοκρατίας - Πώς οι Κλέφτες έλυναν τις μεταξύ τους διαφορές με αίμα

Σ' ένα εκτενές άρθρο για την ληστεία στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιο Σκόκου του έτους 1896, ο Γ. Π. Κρεμός παρέθεσε ορισμένους από τους πιο χαρακτηριστικούς, ποινικούς "κλέφτικους νόμους", που ίσχυαν μεταξύ των Κλεφτών στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Αν και οι νόμοι εκείνοι ήταν άγραφοι, ο συγγραφέας είχε υπάρξει αυτήκοος μάρτυρας πολεμικών παραγγελμάτων και άλλων παραδόσεων της ληστρικής ζωής στον Παρνασσό, τον Ελικώνα, την Οίτη, την Πίνδο και τον Όλυμπο. Οι νόμοι που μετέφερε στο άρθρο του - και αναπαράγονται εδώ - ήταν εξαιρετικά σκληροί, θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει "δρακόντειους" χωρίς υπερβολή, ενώ αφορούσαν τις περιπτώσεις που κάποιος Κλέφτης πρόδιδε ή παραβίαζε με οποιονδήποτε τρόπο (εσκεμμένα ή από ανικανότητα) τους κανόνες της οργάνωσης. (Εδώ, οι "κλέφτικοι νόμοι" μεταφέρονται στη δημοτική γλώσσα)

19 Μαρτίου 2014

Πώς ήταν η περιοχή της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη το 1913 (εικόνα)

Το 1913 δεν υπήρχαν οι σημερινές πολυκατοικίες. Ούτε οι ελληνικές μεγαλουπόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχαν συγκεντρώσει τόσο μεγάλους πληθυσμούς, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής δίνουν μια τελείως διαφορετική αίσθηση, όπως για παράδειγμα μια φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε σε ελληνικές εφημερίδες τον Ιούνιο του 1913, από την περιοχή του ναού του αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είχε απελευθερωθεί από τον ελληνικό στρατό λίγους μόνο μήνες νωρίτερα. Εκεί όπου σήμερα υπάρχουν πολυκατοικίες, αλλά και πεζόδρομος, τότε υπήρχαν απλά χαμόσπιτα με κεραμίδια. 

Αδυνατίστε... ΜΥΡΙΖΟΝΤΑΣ φρούτα!


Ok, δύσκολα θ' αρνηθεί κανείς ότι η εμφάνιση ενός φαγητού επηρεάζει την απόφασή του, αν θα το προτιμήσει ή όχι. Αυτό όμως μόνο αρκεί ή μήπως συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, περισσότερο αόρατοι και υποσυνείδητοι; 

6 τροφές με τις οποίες μπορείτε και να... καθαρίσετε!

Τα έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας, συνήθως για να μαγειρέψετε ή να συνοδέψετε το αγαπημένο σας φαγητό. Όμως έχουν και μια δεύτερη χρησιμότητα, που δεν μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Έξι τροφές που όλοι τις έχετε στο σπίτι σας και αποτελούν πρώτης τάξεως καθαριστικά για ειδικές περιπτώσεις λεκέδων, ώστε να κάνετε την καθημερινότητα σας πιο απλή. 

Πώς μια γυναίκα έγινε σπουδαία σκιτσογράφος ύστερα από ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι

Έχουμε ακούσει αρκετές φορές για περιπτώσεις ανθρώπων, η ζωή των οποίων άλλαξε μετά από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι. Κάποιος άρχισε να μιλάει με περίεργη προφορά, ένας άλλος απέκτησε διαφορετικά ενδιαφέροντα κλπ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με μια Βρετανίδα, η οποία ξαφνικά έγινε καταπληκτική σκιτσογράφος αναπτύσσοντας μια εξαιρετική φωτογραφική μνήμη. Αυτή είναι η ιστορία της και ένα δείγμα δουλειάς. 

18 Μαρτίου 2014

17 προβλέψεις που έπεσαν δραματικά έξω


Μια γνωστή παροιμία προειδοποιεί: "Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες". Δεν ξέρω, αν αντίστοιχη έκφραση υπάρχει και σ' άλλες γλώσσες, πάντως γεγονός είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι είπαν μεγάλες κουβέντες σε μια προσπάθεια πρόβλεψης των μελλοντικών εξελίξεων, που όμως απέτυχαν παταγωδώς. Κάπως έτσι, ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει πλοίο χωρίς πανιά, ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρούσε αδύνατη την κατάκτηση της πυρηνικής ενέργειας, λίγα μόνο χρόνια προτού αυτή συμβεί.

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα; Αυτές είναι οι (πολύ) πρώτες μετεωρολογικές προβλέψεις!



Ας κάνουμε ένα πείραμα. Σήμερα το ημερολόγιο γράφει 18 Μαρτίου, δηλαδή είμαστε 33 ημέρες (ή κάτι λιγότερο από 5 εβδομάδες) πριν από το Πάσχα, που φέτος θα γιορταστεί στις 20 Απριλίου. Λογικά, το διάστημα που μεσολαβεί είναι πάρα πολύ μεγάλο, ώστε να μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε στην Ελλάδα. Άλλωστε, την άνοιξη ο καιρός είναι πιο ευμετάβλητος από ποτέ με πολλές ανατροπές. Υπάρχουν όμως κι ορισμένοι, όπως η γνωστή σελίδα μετεωρολογικών προβλέψεων Accuweather.com, που εμπιστεύεται διάφορα μοντέλα μακροπρόθεσμων προβλέψεων και ήδη από σήμερα αναφέρει πρόγνωση για τον καιρό της... πρωτομαγιάς.

17 Μαρτίου 2014

Τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα όλων των εποχών σε διάφορες χώρες του πλανήτη


Δεν ξέρω αν είχατε ποτέ την περιέργεια του τι παρακολουθούν οι υπόλοιποι λαοί στις τηλεοράσεις τους. Ψάχνοντας στο ίντερνετ, βρήκα κάποια στοιχεία, που δημοσιεύονται στην αγγλική σελίδα της Wikipedia, σχετικά με τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές εκπομπές όλων των εποχών σε ορισμένες σημαντικές χώρες, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα. Τι είδους προγράμματα, λοιπόν, έχουν γράψει τηλεοπτική ιστορία στη Μ. Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, αλλά και την Κίνα;

Τι ακούσαμε στο Spotify, 10 - 16 Μαρτίου 2014


Ο "τελευταίος χορός" της Ιντιλά έχει μαγέψει τους Έλληνες χρήστες του Spotify, ενώ το πιο διαδεδομένο τραγούδι της εβδομάδας ήταν η μπαλάντα "Σε πεθύμησα" του Σάκη Ρουβά - μήπως να κάνει στροφή περισσότερο σε μπαλάντες πια; Χαμηλές πτήσεις προς το παρόν για το "Rise Up", που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Γιουροβίζιον. Το τραγούδι βρέθηκε στην τρίτη θέση των virals, όμως δεν κατάφερε να μπει καν στο επίσημο τοπ50. Αρκετά μέτριο ξεκίνημα, αν σκεφτεί κανείς ότι το τραγούδι επιλέχτηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή είναι ακόμη "ζεστό". 

Ένα τρένο υπόσχεται να χαρίσει έμπνευση σε φιλόδοξους συγγραφείς


Είτε ως το "κλειδί" μιας ιστορίας είτε ως σκηνικό δράσης είτε και ως πηγή έμπνευσης, η αλήθεια είναι ότι τα τρένα ταιριάζουν στους συγγραφείς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εταιρία προχώρησε τη σκέψη λίγο παραπέρα και ετοιμάζει ένα πρωτότυπο πρότζεκτ. Μέχρι και 24 συγγραφείς θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σ' ένα ρομαντικό ταξίδι με τρένο και παράλληλα να γράψουν το επόμενο βιβλίο τους.

Αχ, αυτά τα σκυλιά! 10 φωτογραφίες για να λιώσετε


Εξαιρώντας μια μικρή μειοψηφία, οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τα σκυλιά. Ακόμη κι αν δεν διαθέτουν - για τον ένα ή τον άλλο λόγο - κάποιο σκύλο στο σπίτι τους, δύσκολα θα συγκρατήσουν ένα επιφώνημα αγάπης βλέποντας φωτογραφίες, όπως αυτές που ακολουθούν. Ααααχ, αυτά τα σκυλιά...

16 Μαρτίου 2014

Πώς ονειρεύεται την ιδανική μέρα ο μέσος Βρετανός;


Μια έρευνα μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία για λογαριασμό της εταιρίας Unilever. Στόχος της ν' αποκρυπτογραφήσει τις συνήθειες των ανδρών, πώς ο μέσος άνδρας. ονειρεύεται να περάσει την "ιδανική" του μέρα. Πόσα κοινά άραγε έχουν οι Έλληνες άνδρες με τους Βρετανούς; 

Η διαφήμιση με τον Νεϊμάρ (εν όψει Μουντιάλ), που θεωρήθηκε προσβλητική από τους βουλευτές της Βραζιλίας ζητώντας την απαγόρευσή της


Λίγους μήνες πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, η Βραζιλία ζει σε ρυθμούς Μουντιάλ και μοιραία πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν ήδη μπει στο κλίμα. Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε ν' αποτελέσει εξαίρεση ένας από τους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το αναψυκτικό Guaraná Antarctica. Μόνο που η διαφήμιση, αν και με χιουμοριστική διάθεση, προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις και την παρέμβαση του κοινοβουλίου της Βραζιλίας, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του οποίου ζήτησε από την εποπτεύουσα αρχή  των διαφημίσεων, καθώς και από την πρόεδρο της χώρας, να ενεργήσουν τα δέοντα, ώστε να διακοπεί η προβολή του διαφημιστικού σποτ.