24 Μαΐου 2014

8 τραγούδια που άντλησαν την έμπνευσή τους από διάφορες πόλεις του πλανήτη.


Χιλιάδες τραγούδια έχουν γραφτεί εμπνευσμένα από ή αφιερωμένα σε πόλεις του κόσμου. Δυστυχώς δεν χωράνε όλα σ' ένα αφιέρωμα, αλλά έκανα μια επιλογή οκτώ τραγουδιών που αναφέρονται σε ισάριθμες μεγάλες πόλεις. Τα περισσότερα μάλλον τα γνωρίζετε, κάποια πάλι όχι. Άλλα υμνούν τις πόλεις στις οποίες αναφέρονται, άλλα απλά τις χρησιμοποιούν ως πηγή έμπνευσης. Απλά καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας, χαλαρώστε και ετοιμαστείτε για ένα μελωδικό γύρο του κόσμου με 8 στάσεις.

23 Μαΐου 2014

Ποιο είναι το μυστικό της εμπορικής επιτυχίας των τραγουδιών του Φάρελ Γουίλιαμς;


Αθόρυβα, αλλά συστηματικά, ο Φάρελ Γουίλιαμς έχει αναδειχθεί σ' ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής. Το 2013 ξεχώρισε μέσα από δύο συνεργασίες που κυριάρχησαν στα τσαρτ παγκοσμίως, ενώ το σερί επιτυχίας συνεχίζεται και φέτος με το "Happy", που μέχρι στιγμής αποτελεί το εμπορικότερο τραγούδι του 2014. Καθώς ο Φάρελ γράφει τα περισσότερα από τα τραγούδια του, ενώ έχει χαρίσει μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και σ' άλλους συναδέλφους του, το μουσικό ιστολόγιο Discopop προσπάθησε ν' αποκρυπτογραφήσει το μυστικό της επιτυχίας του και πιστεύει ότι το ανακάλυψε.

Τελικά οι ντομάτες είναι λαχανικά ή φρούτα;


Ίσως έχετε ακούσει τη διχογνωμία για το αν οι τομάτες είναι λαχανικά ή φρούτα. Σύμφωνα μ' ένα λεξικό των εκδόσεων Πελεκάνος, που έχω στο σπίτι μου, ως "φρούτο" ορίζεται "ο καρπός του οπωροφόρου δέντρου", ενώ ως "λαχανικά" προσδιορίζονται τα "λάχανα" και τα "χόρτα καλλιεργήσιμα, ζαρζαβατικά ή άγρια". Σας βοήθησαν καθόλου αυτοί οι ορισμοί; Εμένα προσωπικά όχι, αφού η τομάτα ούτε καρπός δέντρου είναι ούτε χόρτο. 

22 Μαΐου 2014

5 από τα πιο παράξενα τηλεοπτικά ριάλιτι στον πλανήτη


Τηλεοπτικά ριάλιτι υπάρχουν πολλά, σ' όλα τη μήκη και πλάτη της γης. Περισσότερο ή λιγότερο ανάλαφρα, αποτελούν μια αρκετά δημοφιλή μορφή ψυχαγωγίας για τους τηλεθεατές, που ύστερα από μια κουραστική μέρα προτιμούν να χαλαρώσουν μπροστά στη μικρή οθόνη του σπιτιού τους. Κάποια κόνσεπτ, που σαρώνουν σε τηλεθεάσεις στις χώρες τους, κυριολεκτικά δεν μπορείτε να τα διανοηθείτε. Πάρτε μια μικρή ιδέα.

Ποιοι είναι πιο γρήγοροι στο παρκάρισμα; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;


Το παρκάρισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο φαίνεται ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άνδρες. Αυτό προκύπτει από μια γερμανική έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα μέσω της εφημερίδας Die Welt. 

21 Μαΐου 2014

Τα δυο χαστούκια που αφαίρεσαν την ζωή μιας 13χρονης κοπέλας και η ποινή χάδι στον δράστη πατέρα.

Είναι μια από τις σοκαριστικές ειδήσεις που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα και έρχεται από το Κεμπέκ του Καναδά. Τον Οκτώβριο του 2010, ο 74χρονος Μούσα Σιντίμε έδωσε δυο χαστούκια στην 13χρονη κόρη του, Νουτέν, επειδή εκείνη δεν είχε κάνει σωστά κάποια δουλειά του σπιτιού κι επειδή ο δράστης έκρινε ότι η κόρη του είχε φανεί ασεβής απέναντί του. Τα δυο χαστούκια ήταν τόσο δυνατά, ώστε προκάλεσαν το θάνατο της 13χρονης κοπέλας. Τριάμισι χρόνια έγινε το δικαστήριο και η ετυμηγορία εκπλήσσει δυσάρεστα.

Ακροδεξιός δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει το στέγνωμα των ρούχων στο μπαλκόνι!

Πριν δυο μήνες, η γαλλική πόλη Μεζιέρς είχε την ατυχία να εκλέξει για δήμαρχό της τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν. Βέβαια, η τύχη ελάχιστα συνέβαλε, αφού οι ψηφοφόροι μόνοι τους πήγαν και έριξαν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, απλά για να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση Ολάντ. Το αποτέλεσμα; Θα πρέπει να προσέχουν τι ώρες κάνουν δουλειές στο σπίτι, αλλά και πού απλώνουν τα ρούχα για στέγνωμα.

Το μυστήριο πίσω από την επιδημία υπνηλίας, που διαρκεί από δύο έως έξι μέρες, σε περιοχή του Καζακστάν

Μια περίεργη επιδημία έχει ενσκήψει στο χωριό Καλάτσι των 680 κατοίκων και την σχεδόν εγκαταλελειμμένη, σοβιετική πόλη Κράσνογκορσκ του Καζακστάν. Στα καλά καθούμενα, οι κάτοικοι πέφτουν σε λήθαργο που διαρκεί από δύο έως έξι μέρες, ενώ παράλληλα εμφανίζουν μερική απώλεια μνήμης, προβληματίζοντας τους επιστήμονες για τα αίτια αυτού του φαινομένου.

Ψίλαντερ: Ο Δανός ηθοποιός που είχε ξετρελάνει τις Αθηναίες πριν από 100 χρόνια

Ελλάς, 11.04.1913

Βάλντεμαρ Ψίλαντερ. Ήταν ένας Δανός ηθοποιός, ο πιο ακριβοπληρωμένος της εποχής του, που είχε γνωρίσει τεράστια, παγκόσμια επιτυχία τη δεκαετία του 1910, δηλαδή στα πολύ πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, σε μια εποχή που οι ηθοποιοί δεν μιλούσαν, αλλά γοήτευαν το κοινό μόνο με το υποκριτικό τους ταλέντο και την εξωτερική τους εμφάνιση. Ανάμεσα σ' εκείνες που δεν άντεξαν να μην υποκύψουν στη γοητεία του Δανού ηθοποιού ήταν και οι Αθηναίες της εποχής, που έκοβαν τις φλέβες τους για τον Ψίλαντερ - που στη χώρα μας τονιζόταν στο "λα" (Ψιλάντερ).

20 Μαΐου 2014

Οι απορίες της ημέρας (μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών)

Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι λίγο σαν τρολ ή σαν να πουλάω εξυπνάδα κάθε φορά που σχολιάζω θέματα επικαιρότητας κι αυτός είναι ο λόγος που τον τελευταίο καιρό περιορίζομαι στη διατύπωση αποριών, κάθε φορά που θεωρώ ότι κάτι ή κάποιος υποτιμά βάναυσα τη νοημοσύνη μου και περιμένω τις δικές σας απαντήσεις. Έτσι και τώρα, τα σχόλια που έγιναν μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών μου προκάλεσαν ορισμένα ερωτήματα.

Οι πρώτες γυναίκες που κατέθεσαν υποψηφιότητες για δημοτικές σύμβουλοι (αλλά το Πρωτοδικείο τις απέρριψε)

Οι δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934 αποτέλεσαν σταθμό στην εξέλιξη του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν σε εκλογική διαδικασία, ενώ για πρώτη φορά γυναίκες έθεσαν υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση μιας θέσης σε δημοτικά συμβούλια, που όμως απορρίφθηκαν από το Εκλογοδικείο της εποχής.

19 Μαΐου 2014

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές στο ελληνικό κράτος: Τα σχόλια των εφημερίδων, οι πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι απόπειρες νοθείας

Τη μεγάλη δύναμη που είχαν οι κατά τόπους δημογέροντες φιλοδοξούσε να εξαλείψει ο νόμος περί δήμων και δημοτικών αρχόντων της 27ης Δεκεμβρίου 1833, η εφαρμογή του οποίου άρχισε σταδιακά από το καλοκαίρι του επόμενου έτους, πρώτα από την πρωτεύουσα και στη συνέχεια και στις άλλες πόλεις. Δεν ήταν εύκολη η διαδικασία, καθώς δεν έλειπαν σε πολλές περιπτώσεις οι καταγγελίες για απόπειρα νοθείας ή επηρεασμού των ψηφοφόρων, ενώ στη θέση των δημάρχων δεν διορίζονταν οι πρώτοι σε ψήφους, αλλά οι πιο αρεστοί στο βασιλικό περιβάλλον.