20 Σεπτεμβρίου 2014

Ελληνικά χωριά με περίεργα ονόματα

Αν σκεφτεί κανείς να καταγράψει όλα τα χωριά της Ελλάδας με παράξενα ονόματα, θα έπρεπε να συμπληρώσει τόμους. Ακολουθεί ένα μικρό, πολύ μικρό μόνο δείγμα με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο "Επίτομο Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας" των Μιχαήλ Σταματελάτου και Φωτεινής Βάμβα Σταματελάτου από τις εκδόσεις Ερμής.

Τα 10 μικρότερα κράτη του πλανήτη σήμερα

Μικροσκοπικά ή μίνι κράτη. Πολλοί έχουν αμφισβητήσει θεωρητικά την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους, όμως κανείς δεν αμφισβητεί το ρόλο που πραγματικά διαδραματίζουν - τα περισσότερα έστω από αυτά - στη διεθνή κοινότητα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ τα σύνορά τους ουδέποτε απειλήθηκαν από κάποιον εξωτερικό εχθρό - ούτε κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Και μάλλον κανείς δεν σκοπεύει να το κάνει στο προσεχές μέλλον. Ας τα γνωρίσουμε με δυο λόγια:

19 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τα κορίτσια σήμερα; Οι δικές τους απαντήσεις το τουίτερ!


Δεν υπάρχει άντρας που να μην έχει την περιέργεια να μάθει τι θέματα απασχολούν τις γυναίκες, ποιοι είναι οι καθημερινοί προβληματισμοί τους. Υπάρχουν βέβαια οι κοινές αγωνίες όλων των ανθρώπων, που δεν κάνουν διακρίσεις στο φύλο, αλλά ας τις αφήσουμε αυτές στην άκρη κι ας εστιάσουμε στα καθαρόαιμα "κοριτσίστικα προβλήματα". Πώς θα διεισδύσουμε στον ψυχισμό των (νεαρών) γυναικών και θα μάθουμε τις μύχιες σκέψεις τους; Το τουίτερ να 'ναι καλά και το #girlproblems. 

18 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα εντυπωσιακό, σουρεαλιστικό βίντεο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους σε ώρα αιχμής

Το κυκλοφοριακό χάος, που παρατηρείται κατά την ώρα αιχμής σε μια μεγαλούπολη όπως το Μπουένος Άιρες, αποτέλεσε την έμπνευση για τον Αργεντινό σκηνοθέτη Fernando Livschitz να δημιουργήσει ένα άκρως σουρεαλιστικό, όσο και εντυπωσιακό βίντεο,που θυμίζει... χορογραφία με πρωταγωνιστές αυτοκίνητα! Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για το βίντεο αυτό, αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Να ήταν το ίδιο ονειρικά συγχρονισμένο και το πραγματικό μποτιλιάρισμα,αν υπήρχε ένας αλγόριθμος που να τα έβαζα όλασε τάξη, πόσο πιο απλή θα γινόταν η καθημερινότητα όλων μας!

9 ελληνικές ταινίες που θα μπορούσαμε να βλέπουμε συχνότερα στην ελληνική τηλεόραση

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να πηγαίνει για χιλιοστή φορά στο ναυτικό για να συναντήσει τον αγαπημένο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η Μάρθα Καραγιάννη μας έχει τραγουδήσει χιλιάδες φορές πώς θέλει να είναι ο άντρας που θα παντρευτεί, ενώ και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έχει εντυπωθεί άπειρες φορές στη συνείδησή μας είτε ως "φαφλατάς" είτε ως "τρελλοπενηντάρης". Υπάρχουν και κάποιες ελληνικές ταινίες, που βλέπουμε με μικρότερη περιοδικότητα - από σπανιότερα μέχρι.. σπάνια - κι όμως θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, από τη στιγμή μάλιστα που ξεκίνησε αυτή η κουραστική μόδα να προβάλλονται οι ταινίες δυο φορές την εβδομάδα! Αυτές οι εννιά, θα μπορούσαν να είναι μια αρχή. Γιατί 9 κι όχι 10; Συμπληρώστε τη δέκατη εσείς!

17 Σεπτεμβρίου 2014

25 χρόνια Mega: Το προσωπικό μου τοπ25

Εικοσιπέντε κεράκια θα κλείσει σε δύο (περίπου) μήνες το Mega channel, το πρώτο ιδιωτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας της χώρας, και λίγο πριν αρχίσει η εικοστή έκτη τηλεοπτική σαιζόν, επιχειρώ μια αναδρομή στις 25 που προηγήθηκαν. Με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια ξεχώρισα τα 25 "καλύτερα" ή αν προτιμάτε τα "πιο αγαπημένα μου" ελληνικά προγράμματα του σταθμού.

15 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ντουζίνα δηλώσεις... της Lady Gaga!

Αυθόρμητη, εκκεντρική, γεμάτη αυτοπεποίθηση, απόλυτα ταγμένη στη μουσική και τους θαυμαστές, μια καλλιτέχνης της εποχής μας, τα τραγούδια της οποίας μπορεί να μην έχει απήχηση στο σύνολο του πληθυσμού, όμως κανείς δεν αμφισβητεί ότι αποτελεί ένα πραγματικό φαινόμενο. Η Lady Gaga εμφανίζεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα - είναι μια από τις λίγες παγκόσμιες σταρ της ποπ μουσικής που περιέλαβε την Ελλάδα στους σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας της - κι αυτή η εμφάνιση μας δίνει την αφορμή να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα σαν προσωπικότητα - αν το καταφέρουμε - ανατρέχοντας στις δικές της δηλώσεις.

14 Σεπτεμβρίου 2014

Οι σκληρά εργαζόμενοι, Ιάπωνες πορνοστάρ

Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης των Ιαπώνων έχει γίνει παροιμιώδης. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, χτυπά περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό, παρά το γυναικείο. Αυτή τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την έλλειψη ανδρών πορνοστάρ στην παραγωγικότατη "ροζ" κινηματογραφική βιομηχανία της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει ένας από τους ηθοποιούς, ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο shimiken.

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα είναι περισσότερο εθισμένα στον καφέ;

Δέκα χιλιάδες επαγγελματίες συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας για λογαριασμό του Pressat.co.uk, καλούμενοι ν' αποκαλύψουν τις σχέσεις τους με τον καφέ: πόσα φλιτζάνια πίνουν τη μέρα, πόσο εξαρτημένοι είναι από αυτόν κλπ. Ενδιαφέρον είναι ότι το 85% του συνόλου απάντησε ότι πίνει τουλάχιστον τρία φλυτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ ένα ποσοστό 70% παραδέχτηκε ότι χωρίς την καθημερινή του δόση καφεΐνης δεν θα μπορούσε ν' ανταπεξέλθει στις εργασιακές του υποχρεώσεις. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, κομμάτι της έρευνας αφορά την κατάταξη των επαγγελμάτων με βάση την ποσότητα καφέ που πίνουν καθημερινά οι εκπρόσωποί τους.