27 Δεκεμβρίου 2014

Η πραγματική ιστορία πίσω από το πιο γνωστό γαλλικό, χριστουγεννιάτικο τραγούδι, ο στιχουργός του οποίου ήταν άθεος

Τα περισσότερα, γνωστά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι γερμανικής προέλευσης. Αν αναζητούσαμε κάποιον ύμνο από τη Γαλλία, η έρευνά μας θα περιοριζόταν στο "Minuit, Chrétiens", που μάλιστα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τα παλιότερα χρόνια. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του τραγουδιού αυτού, καθώς οι στίχοι του γράφτηκαν από έναν άθεο, σοσιαλιστή (πρακτικά κομμουνιστή) δήμαρχο μιας μικρής πόλης της νότιας Γαλλίας. Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη κατά παραγγελία από τον εφημέριο της πόλης, όμως υπάρχει και μια δεύτερη ιστορία, που επικεντρώνεται κυρίως στο πώς κατ' αρχήν οι στίχοι του τραγουδιού έγιναν γνωστοί και πώς στη συνέχεια μελοποιήθηκαν από έναν συνθέτη οπερέτας, ο οποίος πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα έναντι ευτελούς τιμήματος.

24 Δεκεμβρίου 2014

Τα ταπεινωτικά Χριστούγεννα των Ελλήνων ηθοποιών πριν 100 χρόνια, όταν αντιμετωπίζονταν ως απλοί διασκεδαστές και... αντίχριστοι!

Τα Χριστούγεννα του 2014 συζητάμε για το κατά πόσο ένας τραγουδιστής, ένα μοντέλο ή όποιος άλλος το επιθυμεί, δικαιούται να γίνει θεατρικός ηθοποιός ή όχι. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει σχηματίσει ο καθένας γι' αυτό το - η αλήθεια είναι όχι και τόσο καυτό - ζήτημα, ένα συμπέρασμα, που προκύπτει απ' όλη αυτή τη συζήτηση και στο οποίο μάλλον όλοι θα συμφωνήσουμε, είναι η γενική εκτίμηση ότι στις μέρες μας το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Ο ηθοποιός δεν θεωρείται άνθρωπος του περιθωρίου, όπως πριν μερικές δεκαετίες, στα χρόνια των γονιών και των παππούδων μας - ανάλογα με την ηλικία του καθένα μας.

22 Δεκεμβρίου 2014

Ο Αϊ Βασίλης διώκτης της μίνι φούστας: Η σουρεαλιστική, πανέξυπνη γελοιογραφία από την Πρωτοχρονιά του 1926

Πρωτοχρονιά του 1926. Ο χρόνος, που μόλις είχε φύγει, άφησε ως "κληρονομιά" στον επόμενο τη δικτατορία του στρατηγού Πάγκαλου, γνωστού και ως διώκτη της μίνι φούστας. Το μέτρο είχε αρχίσει να εφαρμόζεται λίγες μέρες την εκπνοή του 1925 - ειδικότερα από τις 15 Δεκεμβρίου - και η απαγόρευση ήταν πολύ αυστηρή, με τις γυναίκες να απειλούνται με αυτόφωρο, ενώ η απαγόρευση της κοντής φούστας ίσχυε ακόμη και για τα κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών!

21 Δεκεμβρίου 2014

Το ποίημα του Κωστή Παλαμά για τα Χριστούγεννα


Τα Χριστούγεννα του 1882, στη σατιρική εφημερίδα "Μη Χάνεσαι" δημοσιεύτηκε ένα (καθόλου σατιρικό) ποίημα του Κωστή Παλαμά για τα Χριστούγεννα. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ποίημα, καθώς αποτελείται από οκτώ ενότητες, καθεμιά από τις οποίες έχει την ίδια δομή: ένα δίστιχο στην αρχή, που προϊδέαζει για το θέμα, που στη συνέχεια αναπτύσσεται από δέκα στίχους, ενώ στο τέλος το αρχικό δίστιχο επαναλαμβάνεται.