28 Ιανουαρίου 2015

Τα 10 πράγματα που μάθαμε τις πρώτες τρεις μέρες μετά τις εκλογές.

Τρεις μέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της αναμέτρησης, που είχε στιγματιστεί από έναν αχαλίνωτο και έξαλλο προεκλογικό αγώνα - ευτυχώς τριών μόλις εβδομάδων - που έκανε ακόμη πιο δύσκολη την ζωή όσων λόγω γρίπης έμειναν πολλές μέρες στο σπίτι και αναγκαστικά έβλεπαν πολύ τηλεόραση. Με ανατρεπτική, ανάλαφρη διάθεση και χωρίς να υπεισέρχομαι στην ουσία της πολιτικής - αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να σχολιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού προηγουμένως υπάρξουν δείγματα γραφής - καταγράφω επιγραμματικά τα 10 "μαθήματα", που αποκόμισα το τελευταίο τριήμερο.

1.  Στην Ελλάδα, η αυτοαποκαλούμενη "μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη" (και "ευρωπαϊκή" βεβαίως, βεβαίως) είναι υπέρ της ελευθερίας μόνο στην οικονομία, ενώ σ' όλα τα κοινωνικά ζητήματα (π.χ. όρκος, θρησκευτικές πεποιθήσεις κλπ.) μοιάζει να έχει μείνει κολλημένη στην εποχή των παππούδων μας.

2. Αν οι γκρινιάριδες παππούδες του Μάπετ Σόου ψήφιζαν στην Ελλάδα, θα επέλεγαν Νέα Δημοκρατία.

3. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια μας κυβερνούσαν ψευτόμαγκες, χωρίς στοιχειώδη ευγένεια και χωρίς ίχνος χιούμορ. Ελπίζω να μην είναι αυτό χαρακτηριστικό των περισσότερων Μεσσήνιων.

4. Το λεμονί παλτό δεν συνδυάζεται ποτέ με φούξια παντελόνι και στιλέτο τακούνι.Εκτός κι αν θέλετε απλά να σας σχολιάζουν όλοι, οπότε προτιμήστε το.

5. Το 6.5% των Ελλήνων (των ψηφοφόρων έστω) δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι είναι φασίστες.

6. Η Λακωνία και το Κιλκίς έχουν αυξημένα προβλήματα λαθρομετανάστευσης και μάλιστα μεγαλύτερα απ' ό,τι η Αθήνα. (Και για όποιον δεν έχει καταλάβει, το σχόλιο είναι σαρκαστικότατο. Υπό άλλες περιστάσεις, δεν θα χρησιμοποιούσα καν τον υποτιμητικό όρο "λαθρομετανάστευση").

7. Τα σημερινά "κάστρα" του ΠΑΣΟΚ είναι οι περιοχές, όπου κάποτε σημείωνε τις χειρότερες εκλογικές του επιδόσεις, π.χ. Λακωνία.

8. Μια έξυπνη, πλην όμως αυθεντική διαφημιστική ιδέα (ακόμη κι αν για πολλούς ήταν κακόγουστο το οπτικό αποτέλεσμα) μπορεί να φέρει θετικά εκλογικά αποτελέσματα σ' ένα κόμμα - εν προκειμένω στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αντίθετα, η αντιγραφή αναμασημένων, mainstream διαφημιστικών κλισέ μπορεί να φέρει αποτελέσματα κατώτερα του προσδοκώμενου - εν προκειμένω στο Ποτάμι.

9. Οι Ιταλοί γνωρίζουν περισσότερα για τη νέα "πρώτη κυρία" της Ελλάδας παρά οι Έλληνες. (Οκ, είναι υπερβολικό το σχήμα λόγου, όμως μια απλή ματιά στα ρεπορτάζ των ιταλικών εφημερίδων και η σύγκριση με τα ρεπορτάζ των ελληνικών είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική).

10. Στις επόμενες εκλογές ο Βασίλης Λεβέντης έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής (ή έστω ευρωβουλευτής στις επόμενες ευρωεκλογές). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου