26 Φεβρουαρίου 2015

Γιουροβίζιον 2015: 5 συνταγές μάχονται για την πρώτη θέση στον ελληνικό τελικό [Σχόλια]


Τα 5 τραγούδια. που είναι υποψήφια να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που θα διεξαχθεί στην Αυστρία (για όσους δεν γνωρίζουν), έχουν το καλό ότι δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Έχουν όμως και το κακό ότι πατούν σε κλασικές συνταγές και αναμασούν χιλιοχρησιμοποιημένα κλισέ, χωρίς να τολμούν κάτι αυθεντικό. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας ενός τραγουδιού, να μη μιμείται, αλλά να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Κατά τ' άλλα, οι βαθμολογίες μου επί των 5 τραγουδιών είναι ίσως αυστηρές, ενώ θεωρώ ότι υπάρχει ένα κομμάτι που ξεχωρίζει συγκριτικά με τα συνυποψήφιά του - αν και αυτό μένει ν' αποδειχτεί στον τελικό της 4ης Μαρτίου. 

Θωμαή Απέργη & Legend - Τζαζ και συρτάκι

Το μπουζούκι στην εισαγωγή θυμίζει Μανόλη Χιώτη. Στη συνέχεια, η μίξη τζαζ και μπουζουκιού δίνει ένα αδιάφορο για τ' αυτιά μου αποτέλεσμα, με στίχους συνταρακτικά παλιομοδίτικους και μια μουσική γέφυρα βγαλμένη από τη δεκαετία του '60. Έλα, όμως, που ούτε τη δεκαετία του ΄60 θα  το επέλεγε κάποιος για να κάνει κέφι, πόσο μάλλον για να κερδίσει ένα διαγωνισμό τραγουδιού!
Βαθμοί:  2/10


Μαρία Έλενα Κυριάκου - One Last Breath

Το θετικό του τραγουδιού είναι ότι έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Το αρνητικό... όλα τ' άλλα. Ok, η Κυριάκου έχει πιστοποιημένα καλή φωνή, αφού κέρδισε το περσινό Voice (αν και προσωπικά δεν την φανταζόμουν καν στον τελικό), όμως για το προσωπικό μου γούστο οι μπαλάντες πρέπει να ερμηνεύονται από φωνές με βαθιά χροιά, που εδώ δεν υπάρχει. Δεν μ' ενδιαφέρει αν είναι καλή ή κακή η προφορά της στα αγγλικά, όμως είναι πρόβλημα ότι στους μισούς στίχους δεν καταλαβαίνω τι λέει. Γενικά είναι μέτριοι και οι στίχοι, όπως και η καθόλου πρωτότυπη μελωδία. Αν έχει μια ελπίδα να κερδίσει, θα οφείλεται στους χιλιάδες Κύπριους φοιτητές, που σπουδάζουν στην Ελλάδα. (Με κατάλληλους ελληνικούς στίχους ίσως ακουστεί στα ραδιόφωνα περισσότερο από το κομμάτι, με το οποίο η κοπέλα είχε κερδίσει πέρυσι το Voice)
Βαθμοί:  4/10


Barrice - Έλα

Αν ήταν να κρίνω τα 2 πρώτα λεπτά του διχασμένου αυτού του τραγουδιού, θα μιλούσα για ένα απλό, πλην όμως ενδιαφέρον και συμπαθητικό τραγουδάκι, που δεν διεκδικεί βέβαια βραβείο πρωτοτυπίας, ωστόσο θα μπορούσε να ακουστεί αρκετά στο ραδιόφωνο. Με άλλα λόγια θα μιλούσα για ένα τραγούδι, που θα μπορούσε από το πουθενά να κάνει την έκπληξη. Ωστόσο, κάποιος (ο συνθέτης; ο ενορχηστρωτής; η εταιρία;) είχε τη φαεινή ιδέα να εισαχθεί στο δεύτερο λεπτό μια εντελώς άσχετη μουσική γέφυρα, που θυμίζει Ελλάδα 100% αλλά με το υπόλοιπο τραγούδι ταιριάζει 0% και καταστρέφει σε βαθμό αθεράπευτο τις όποιες πιθανότητες να γίνει ραδιοφωνικό χιτάκι, καταστρέφοντας μαζί και την προοπτική του καλλιτέχνη να αναδειχτεί με αφορμή τη συμμετοχή του στον ελληνικό διαγωνισμό. Αν έλειπε η γέφυρα στο 2΄, το τραγούδι θα έπιανε τη βάση. Επειδή, όμως, δεν λείπει....
Βαθμοί:  3/10


C Real - Crush and Burn 

Αρκετά αδιάφορο τραγούδι με ανέμπνευστους στίχους και μια μελωδία χωρίς στόχο, που προσπαθεί να εντυπωσιάσει στη βάση συνταγής, αλλά της λείπει η πραγματική έμπνευση, που είναι το πιο βασικό. Γενικά αισθάνομαι ότι είναι ένα τραγούδι, που δεν έχει κάτι να εκφράσει από μόνο του και δύσκολα μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Αντίθετα, το μόνο που βρήκα ενδιαφέρον είναι η ελαφριά πινελιά του μπουζουκιού με τον ποπ/ροκ ήχο στη σωστή δόση (σε πλήρη αντίθεση με την άσχετη μουσική γέφυρα στο τραγούδι του Barrice) και αυτό μαρτυρά την εμπειρία του συνθέτη (ο Τάκης Δαμάσχης). Ωστόσο, δεν είναι αρκετό να σώσει την κατάσταση. Έτσι....
Βαθμοί:  2/10

.
Shaya - Sunshine

Το τραγούδι είναι η αποθέωση της "συνταγής" για Γιουροβίζιον, μόνο που εδώ το παρακάνανε και μοιάζει αρκετά με μουσικό αχταρμά. Ωστόσο, συνολικά επικοινωνεί πολύ καλύτερα με τον κόσμο σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια, είναι αυτό που λέμε "πιασάρικο", ενώ θα κάνει τη διαφορά στη Γιουροβίζιον της Αυστρίας, αν συνεχιστεί η τάση των χωρών φέτος, που επιλέγουν αποκλειστικά μπαλάντες! Επίσης έχει δυνατότητες για εντυπωσιακό στήσιμο επί της σκηνής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου