14 Μαρτίου 2015

Επιχείρηση πουλάει χρόνο! Θα τον αγοράζατε;

Μια έξυπνη επιχειρηματική ιδέα ή μια μεγάλη επιχειρηματική βλακεία; Τρεις Ισπανοί παρεξήγησαν την έκφραση "αγοράζω χρόνο" και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρία, που στην κυριολεξία πουλάει το χρόνο σε όποιον επιθυμεί να τον αγοράσει! Αυτό που πουλιέται δεν είναι κάποιο λεπτό ή κάποια ώρα της ημέρας, αλλά μια ολόκληρη ημέρα (π.χ. η 14η Μαρτίου 1537), η οποία κοστολογείται ανάλογα με τη σπουδαιότητα των γεγονότων που έλαβαν χώρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και ανάλογα με την ζήτηση που εκδηλώνεται από τους πιθανούς αγοραστές!

Όλη η ιδέα ξεκίνησε μ' έναν παράδοξο τρόπο. Πριν δυο χρόνια, ο ένας από την ομάδα των τριών φίλων, κληρονόμησε ένα κομμάτι γης από τον παππού του. Αυτό το γεγονός ξύπνησε τον φιλόσοφο μέσα του, διερωτώμενος όχι "τι είναι ο άνθρωπος", αλλά "τι είναι η γη". Στην αρχή, η γη δεν ανήκε σε κανένα, ούτε υπήρχαν σύνορα, μέχρι που οι άνθρωποι αποφάσισαν να γίνουν ιδιοκτήτες της. Αφού, λοιπόν, αυτό έγινε με το χώρο, γιατί να μην μπορεί να γίνει και με τον χρόνο;
Οι τρεις φίλοι έμειναν τόσο ενθουσιασμένοι με την ιδέα τους, ώστε την παρουσίασαν ακόμη και στον ΟΗΕ στις 27 Μαρτίου 2013. Και στη συνέχεια ίδρυσαν διαδυκτιακά την επιχείρησή τους με ονομασία Get Your Time, η οποία πουλάει διάφορες ημερομηνίες στους ενδιαφερόμενους, ενώ η αγορά κατοχυρώνεται με δύο τρόπους: αναγράφεται στο σχετικό ημερολόγιο της επιχείρησης στην επίσημη ιστοσελίδα της (getyourtime.com), ενώ ο αγοραστής προμηθεύεται και ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη μέρα του ανήκει. 
Και αν αναρωτιέστε γιατί να μπει κάποιον στον πειρασμό ν' αγοράσει μια ολόκληρη ημέρα, η εταιρία επιχειρηματολογεί: "Έτσι θα είστε σίγουροι ότι η μέρα θα είναι αποκλειστικά δική σας. Θα μπορείτε να τη δώσετε, επαναπουλήσετε ή δημοπρατήσετε σε όποια τιμή θεωρείται κατάλληλη [...] Γνωρίζετε ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Και έχετε μια μοναδική ευκαιρία να τον έχετε στα χέρια σας".
Όσον αφορά το πού περίπου κυμαίνονται οι τιμές, η πιο ακριβή ημερομηνία αυτήν τη στιγμή είναι.... το big bang, η μέρα δηλαδή που ξεκίνησε ο χρόνος. Ούτε λίγο ούτε πολύ κοστολογείται στα 100.000.0000 ευρώ! 5.000 ευρώ κοστίζει η 27η Αυγούστου 479 π.Χ., καθώς και η 1η Οκτωβρίου 331 π.Χ. (όταν έγιναν οι μάχες των Πλαταιών και των Γαυγαμήλων αντίστοιχα), μόλις 500 ευρώ είναι το τίμημα για ν' αγοράσει κανείς την 29η Μαΐου 1453 (ημέρα άλωσης της Κωνσταντινούπολης), ενώ 1990 € αξίζει η αγορά της ημέρας που αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα (06.04.1896),, όπως και της ημέρας που ξεκίνησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος (01.09.1939), την ώρα που η 8η Μαρτίου 2015, τη μέρα που πέθανε ένας από τους ιδρυτές των τηλεοπτικών "Σίμπσονς" (ο Σαμ Σάιμον) αγοράστηκε έναντι 80.000 €! Κατά τ' άλλα, μια συνηθισμένη μέρα μπορεί ν' αγοραστεί έναντι του ευτελούς τιμήματος των 4.99 €, εκτός κι αν υπάρξει τεράστια ζήτηση, κάτι που θ' ανεβάσει κατακόρυφα την αξία της.
Αν μπαίνετε στον πειρασμό ν' αγοράσετε κι εσείς χρόνο... περιηγηθείτε εδώ: Get Your Time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου