1 Απριλίου 2015

Ποιο είδος μουσικής χαλαρώνει τις γάτες μέχρι αναισθησίας;


Επιχειρώντας ν' ανιχνεύσουν την επίδραση μη φαρμακολογικών παραγόντων σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις σε γάτες, ερευνητές του πανεπιστημίου της Λισαβόνας ασχολήθηκαν με τον παράγοντα μουσική, που άλλωστε έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι επιδρά σημαντικά στους ανθρώπους τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Συμβαίνει άραγε το ίδιο και στις γάτες;
Οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις 12 γατών ηλικίας μεταξύ 6 και 12 μηνών και βάρους 3 κιλών κατά μέσο όρο, δηλαδή το βαθμό επίδρασης της μουσικής ως αναισθητικού, ενόσω υποβάλλονταν σε στείρωση. Πώς έγινε αυτό; Τοποθέτησαν στις γάτες ακουστικά. Τα δύο πρώτα λεπτά δεν ακουγόταν κανένας απολύτως ήχος. Στη συνέχεια, τα τριχωτά κατοικίδια άκουσαν αποσπάσματα από ένα κομμάτι κλασικής μουσικής (το "Αντάτζιο για έγχορδα" του Σάμουελ Μπάρμπερ), ένα ποπ τραγούδι (το "Tom" της Νάταλι Ιμπρούλια) και ένα ροκ ("Thunderstrack" των AC/DC). 
Τελικά, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι "Η χρησιμοποίηση ορισμένων ειδών μουσικής μπορεί να συμβάλει στη μείωση της απαιτούμενης δόσης αναισθητικού και στη μείωση των ανεπιθύμητων παραγόντων εξ αιτίας του αναισθητικού, προάγοντας έτσι την ασφάλεια του ασθενούς". Ποια μουσική όμως έχει αυτήν την ικανότητα; Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση ότι οι γάτες χαλάρωσαν περισσότερο με το "Αντάτζιο για έγχορδα", είχαν μέτριες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του ποπ τραγουδιού, ενώ ήταν φανερά στρεσαρισμένες ακούγοντας τους AC/DC.

Η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου της Λισαβόνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Feline Medicine and Surgery (30 Μαρτίου 2015).




Περισσότερα θέματα για γάτες:
-- Όταν οι γάτες βγάζουν selfies και κλέβουν όλη τη δόξα! [9 εικόνες]
-- Η γάτα που κάνει μπάνιο σε... φλιτζάνι και ξετρελαίνει τους γατόφιλους.
-- Ο άνθρωπος που μισεί τις γάτες και θέλει να τις εξαφανίσει!
-- Οι γάτες μπορούν να τρελάνουν - στην κυριολεξία - τους ανθρώπους;
-- ΣΚΥΛΟΣ Ή ΓΑΤΑ; ΤΙ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ
-- Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ: ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΕ ΓΑΤΕΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου