29 Απριλίου 2015

Οι Σαουδάραβες θέλουν να αποδείξουν ότι είναι μοντέρνοι και κουλ. [βίντεο]

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται ένα από τα πιο οπισθοδρομικά κράτη στον πλανήτη. Η χώρα κυβερνάται υπό καθεστώς απόλυτης μοναρχίας από τον οίκο των Σαούντ (στους οποίους οφείλεται και η ονομασία της), ενώ είναι γνωστή η κοινωνική περιθωριοποίηση των γυναικών, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα ούτε καν να οδηγήσουν αυτοκίνητο. Όποια συλληφθεί να οδηγεί, τιμωρείται αυστηρά με μαστίγιο. Και ας μην αναφερθούμε στα ανύπαρκτα δικαιώματα άλλων κοινωνικών μειονοτήτων, οι οποίες θεωρούνται... ως εξωγήινες για τις σαουδαραβικές αρχές.

Και ενώ ισχύουν τα παραπάνω, κάποιοι Σαουδάραβες βάλθηκαν να δείξουν στον κόσμο, ότι ζουν σε μια μοντέρνα πόλη, διασκεδάζουν, χορεύουν και γενικά ότι περνούν καλά με τα γεμάτα - ελέω πετρελαίου! - πορτοφόλια τους. Κάπως έτσι, με το χάσταγκ Riyadh Life, ορισμένοι κάτοικοι του Ριάντ (η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας) μοιράστηκαν μέσω Snapchat φωτογραφίες και βίντεο από την "κουλ" και ανέμελη καθημερινότητά τους: πηγαίνουν σε κλαμπ, κάνουν αστεία, παίζουν με λιονταράκια, τα οποία έχουν ως κατοικίδια κλπ.
Αυτό έγινε στις 17 Απριλίου, όμως σύντομα το χάσταγκ έκλεισε και οι φωτογραφίες κατέβηκαν - άγνωστο γιατί. Ωστόσο, ένας Σαουδάραβας, περήφανος για τη "μοντέρνα" εικόνα των συμπατριωτών του, συγκέντρωσε ορισμένα από τα βιντεάκια σε μια συλλογή, την οποία και ανέβασε στο youtube. 
Σημαντική παρατήρηση: μία γυναίκα μόνο βλέπουμε στο βίντεο και αυτή είναι κρυμμένη πίσω από μία νικάμπ (η γυναικεία ενδυμασία που καλύπτει τελείως το σώμα και το πρόσωπο, αφήνοντας εκτεθειμένα μόνο το μάτια). Η "κουλ" έκπληξη που μας επιφυλάσσει, είναι ότι κάτω από τη νικάμπ της έχει ένα πατίνι. Και προφανώς θα πρέπει όλοι να αναφωνήσουμε ένα "α! τι ωραία!", που μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία ναι μεν δεν έχει το δικαίωμα να οδηγεί αυτοκίνητο, αλλά μπορεί να κάνει στα κρυφά πατίνι σ' έναν έρημο δρόμο της πρωτεύουσας. Ή μήπως αυτό δεν είναι και τόσο κουλ τελικά;
Δείτε το βίντεο και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου