6 Ιουνίου 2015

Γιατί τα ελβετικά τυριά έχουν τρύπες;


Γιατί το έμενταλ έχει τρύπες, όπως και τα περισσότερα ελβετικά τυριά; Το θέμα απασχολεί την ερευνητική κοινότητα από το 1917 (τουλάχιστον), όταν δημοσιεύτηκε η μελέτη του αμερικανού Ουίλιαμ Κλαρκ, υποστηρίζοντας ότι η εξήγηση οφείλεται σε κάποια βακτήρια του γάλατος, που απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, ενενήντα οκτώ χρόνια μετά Ελβετοί επιστήμονες δίνουν μια άλλη εξήγηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thelocal.ch, οι επιστήμονες του Agroscope, ενός κρατικού, ελβετικού ιδρύματος γεωργικής έρευνας, διαπίστωσαν ότι οι τρύπες στα διάσημα τυριά της χώρας των Άλπεων δεν προκαλούνται από βακτήρια, αλλά από την παρουσία μικρών κομματιών άχυρου στο γάλα. 
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Agroscope διευκρινίζει ότι μικρά κομμάτια άχυρου από τους παραδοσιακούς κουβάδες περισυλλογής του γάλακτος κατά το άρμεγμα έπεφταν μέσα στο υγρό προκαλώντας τελικά τις τρύπες. Καθώς δε τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια οι κουβάδες αντικαταστάθηκαν από σφραγισμένες μηχανές αρμέγματος, οι τρύπες των ελβετικών τυριών άρχισαν να γίνονται μικρότερες ή ακόμη και να εξαφανίζονται!




Σχετικά θέματα:
-- Η επιστήμη αποφάνθηκε: Το καλύτερο τυρί για πίτσα είναι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου