6 Ιουνίου 2015

Πώς η μόλυνση των ελληνικών θαλασσών ενέπνευσε ένα φιλόδοξο σχέδιο καθαρισμού των ωκεανών από τους εκατομμύρια τόνους πλαστικών


Το καλοκαίρι του 2011, ο 16χρόνος - τότε - Μπόιλαν Σλατ έκανε καταδύσεις στις ελληνικές θάλασσες, όταν συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν περισσότερες πλαστικές σακούλες παρά ψάρια. Πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να επιβιώσει μέσα από μια τέτοια, πλήρως εξελισσόμενη οικολογική καταστροφή, που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη μας; Το ερώτημα αυτό άρχισε να τον απασχολεί και ο έφηβος Μπόιλαν ξεκίνησε - με τη βοήθεια ενός συμμαθητή του - την επεξεργασία ενός επιστημονικού σχεδίου σωτηρίας, για το οποίο μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο από πανεπιστήμιο της χώρας του.

Χάρη στην τεράστια δημοσιότητα που απέκτησε το σχέδιό του το Μάρτιο του 2013, ο Σλατ συγκέντρωσε από δωρεές το ποσό των 80.000 δολαρίων μέσα σ' ένα δεκαπενθήμερο. Παράλληλα, ειδικοί σε τομείς όπως η οικολογία, το δίκαιο θάλασσας, τη φυσική ωκεανογραφία, την ανακύκλωση, αλλά και οικονομολόγοι και μηχανικοί προσέφεραν την υποστήριξή τους, ώστε τα σχέδια του αγοριού να αρχίσουν ν' αποκτούν υλοποιήσιμη μορφή. Και αυτό έγινε μέσω του The Ocean Clean-Up, ένα φιλόδοξο πρότζεκτ για τον καθαρισμό των ωκεανών από τα πλαστικά απορρίμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρότζεκτ, κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται στους ωκεανούς, ενώ το 2014 υπολογιζόταν ότι συνολικά υπήρχαν 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς.Από αυτά, το ένα τρίτο ήταν - και προφανώς εξακολουθεί να είναι - συγκεντρωμένο στον "μεγάλο σκουπιδότοπο του Ειρηνικού".
Οι συνέπειες πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα: α) στο περιβάλλον, όπου περισσότερα από 100 είδη θαλάσσιων οργανισμών κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ ήδη ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και εκατό χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξ αιτίας των πλαστικών· β) στην οικονομία, με το κόστος του ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο να εκτιμάται σε 13 δισ. δολάρια, ενώ μόνο για τη δυτική ακτή των ΗΠΑ ξοδεύονται κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια δολάρια· γ) στην υγεία, καθώς η μόλυνση των θαλασσών επηρεάζει τη διατροφική αλυσίδα με επιπτώσεις όχι μόνο στους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά τελικά και στους ανθρώπους, ενώ σειρά ασθενειών έχει διαπιστωθεί ότι συνδέονται με τις τοξικές ουσίες που απορροφώνται από τα πλαστικά.
Αυτό που ουσιαστικά προτείνεται από το πρόγραμμα The Ocean Clean-Up είναι η δράση σε δύο φάσεις: α) πρόληψη, για την οποία είμαστε υπεύθυνοι όλοι οι πολίτες, ώστε ν' αλλάξουμε συμπεριφορές και να γίνουμε περισσότερα ευαίσθητοι στην προστασία των θαλασσών και β) ενεργής παρέμβαση με τη συλλογή των πλαστικών από τα δέλτα των ποταμών και άλλες πλωτές οδούς, προτού αυτά διαχυθούν στους ωκεανούς, οπότε καθίσταται πολύ δυσκολότερη η αφαίρεσή τους.
Κι όλα αυτά δεν είναι μόνο θεωρίες κι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, αλλά προγραμματίζονται ειδικές παρεμβάσεις. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η λειτουργία ενός συστήματος καθαρισμού μήκους 2 χιλιομέτρων στην ακτή της Τσουσίμα, ενός νησιού μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Επίσης, μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασίας καθαρισμού του "Μεγάλου σκουπιδότοπου του Ειρηνικού ωκεανού" στην περιοχή μεταξύ Χαβάης και Καλιφόρνιας μήκους 100 χιλιομέτρων.
Δεν είναι τυχαίο το σλόγκαν του πρότζεκτ: "Ο μεγαλύτερος καθαρισμός στην ιστορία". Θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα ή είναι πολύ φιλόδοξος ο στόχος;

Διαβάστε περισσότερα για το The Ocean Clean-Up - και ευαισθητοποιηθείτε - εδώ:
www.theoceancleanup.com/




Σχετικά θέματα:
-- Πώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επηρεάσουν την ποιότητα των τροφίμων. Προβλέψεις επιστημόνων

-- Γιατί ένας Ιταλός ετοιμάζεται να διαμείνει ολομόναχος πάνω σ' ένα παγόβουνο επί έναν ολόκληρο χρόνο;

-- Πώς τα καυσαέρια της Νέας Υόρκης επηρεάζουν τον καιρό στην Ευρώπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου