10 Ιουλίου 2015

Ελ Σαλβαδόρ: Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με έκταση περίπου 21 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 6,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που όμως μαστίζεται από μια πρωτοφανή - σε καιρό ειρήνης - έκρηξη βίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 2965 δολοφονίες έναντι 1840 δολοφονιών το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Από την αρχή του έτους, κάθε μήνα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο, οπότε δολοφονήθηκαν 677 άνθρωποι. Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μέρα του προηγούμενο μήνα σ' όλη τη χώρα σημειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 22,6 φόνοι!
Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, η κλιμάκωση της βίας οφείλεται στις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος, που ελέγχουν τους δρόμους των πόλεων. Το 2013 είχαν συνάψει ανακωχή με την κυβέρνηση, η οποία έληξε στις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η εγκληματικότητα. Υπολογίζεται ότι τα μέλη των συμμοριών ανέρχονται σε 700.000, ένας αριθμός εξωφρενικά μεγαλύτερος από τα 15.000 μέλη των ανταρτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1979-1992). Εξάλλου, αιματηρό τέλος έχουν συχνά και οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των διαφόρων, βίαιων περιστατικών.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της τοπικής εφημερίδας El Diario de Hoy τον Ιούνιο του 2015, στην πραγματικότητα οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών είναι λιγότεροι από το 50% των συνολικά δολοφονηθέντων (τουλάχιστον για το μήνα Μάιο). Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι πολλές φορές οι αστυνομικές αρχές αποδίδουν επίσημα ένα έγκλημα στο γνωστό πόλεμο των συμμοριών, παρότι οι αυτόπτες μάρτυρες υποδεικνύουν το αντίθετο στις καταθέσεις τους, με κριτήριο την ύπαρξη κάποιου (οποιουδήποτε) τατουάζ, τη γνωριμία του θύματος με μέλη συμμοριών ή ακόμη και με γνώμονα την περιοχή του εγκλήματος, αν δηλαδή είναι εκεί ισχυρή η παρουσία των συμμοριών.
Και ενώ πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που επισκεφτούν το Ελ Σαλβαδόρ, αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι το κύμα βίας φαίνεται να μην έχει αγγίξει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - την περιοχή του Τσαλατενάγκο στα σύνορα της χώρας με την Ονδούρα, που ωστόσο αποτελούσε το επίκεντρο των συγκρούσεων την περίοδο του εμφυλίου. Πρόκειται για περιοχές με αγροτικό πληθυσμό, που κατοικεί σε μικρές πόλεις έως 4000 κατοίκων, οι οποίες είχαν πληγεί από εκατόμβες νεκρών τη δεκαετία του '80. Τα διδάγματα της ιστορίας και η οργάνωση της καθημερινότητας στην περιοχή πάνω στη βάση της κοινότητας, σε συνδυασμό με τη σχετική απομόνωση της συγκεκριμένης επαρχίας από το υπόλοιπο Ελ Σαλβαδόρ λόγω του κακού οδικού δικτύου έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ηρεμία. Για πόσο καιρό όμως θα συνεχίσει αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου