22 Αυγούστου 2015

Οι σκύλοι ξέρουν να ξεχωρίζουν όσους μας αντιπαθούν;

Είναι δυνατόν τα σκυλιά να μην είναι απλά οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά και οι προσωπικοί του καταδότες ("ρουφιάνοι", αν προτιμάτε τη λέξη); Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Animal Behavior και την υπογράφει ο δρ. Καζούο Φουτζίτα (καθηγητής ψυχολογίας και συγκριτικής γνωστικής λειτουργίας στο πανεπιστήμιο του Κιότο), έδειξε ότι τα σκυλιά είναι σε θέση ν' αναγνωρίσουν όσους σνομπάρουν τ' αφεντικά τους και τους πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα, αφού επιλέγουν να τους αποφύγουν.

Στο πείραμα συμμετείχαν 54 σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους. Η διαδικασία ήταν απλή. Τα σκυλιά έβλεπαν τους ιδιοκτήτες τους να προσπαθούν ανεπιτυχώς ν' ανοίξουν ένα κιβώτιο. Κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης ζητούσε τη βοήθεια ενός ηθοποιού, που καθόταν παραδίπλα. Άλλες φορές ο ηθοποιός βοηθούσε να στηρίξει το κιβώτιο, άλλες φορές όμως γυρνούσε την πλάτη.
Στη συνέχεια, ο ηθοποιός κι ένας άσχετος περαστικός πρόσφεραν - και οι δύο ταυτόχρονα - στον κάθε σκύλο από ένα κέρασμα. Όπως παρατηρήθηκε, στις περιπτώσεις που ο ηθοποιός είχε βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του σκύλου, το τετράποδο δεν έδειχνε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση ανάμεσα σ' εκείνον και τον άσχετο περαστικό. Ωστόσο, στις περιπτώσεις των ηθοποιών που είχαν γυρίσει την πλάτη στους ιδιοκτήτες, τα σκυλιά των τελευταίων έδειξαν την τάση να προτιμούν τα κεράσματα των άγνωστων περαστικών. 
Όπως αποφάνθηκε ο δρ. Φουτζίτα, "τα σκυλιά απέφευγαν τους ανθρώπους που συμπεριφέρθηκαν αρνητικά στον ιδιοκτήτη". Γιατί όμως δεν επηρρεάστικε θετικά η στάση τους έναντι όσων είχαν συμπεριφερθεί θετικά; Σύμφωνα μεν τον καθηγητή, πιθανόν τα σκυλιά να είναι έτσι προγραμματισμένα, να θεωρούν δηλαδή αυτονόητη την παροχή βοήθειας και να μην επιδεικνύουν κάποια ιδιαίτερη αντίδραση, αλλά αντίθετα να μισούν όσους παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο δρ. Φουτζίτα, αντίστοιχες συμπεριφορές έχουν διαπιστωθεί και στα παιδιά. 
Βέβαια, στο συγκεκριμένο πείραμα, οι ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός κι επομένως δεν αποκλείεται να επηρέασαν έμμεσα τη συμπεριφορά των σκύλων τους, εκφράζοντας απλά την αντιπάθειά τους για όσους δεν τους είχαν βοηθήσει. Όπως επίσης, πολλοί ερευνητές αναρωτιούνται αν οι επιλογές των σκύλων επηρεάστηκαν από τις θέσεις που τυχόν βρίσκονταν όσοι τους προσέφεραν το αγαπημένο κέρασμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου