26 Αυγούστου 2015

Κοπέλα με βάρος κάτω από το φυσιολογικό όριο καταγγέλλει τη βιομηχανία της μόδας ότι τη θεωρούν "μεγάλων διαστάσεων"! [βίντεο]

Για να μην τρελαθούμε τελείως, υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη
που θεωρεί αυτήν την κοπέλα... "μεγάλων διαστάσεων";

Viral έγινε στη Σουηδία το βίντεο μιας 19χρονης κοπέλας, που στο παρελθόν έχει εργαστεί ως μοντέλο και καταγγέλλει ότι έχασε πολλές δουλειές το τελευταίο διάστημα, επειδή οι άνθρωποι του χώρου της μόδας έκριναν ότι ήταν "πολύ μεγάλη" στις διαστάσεις, τη στιγμή που με βάση τα παγκόσμια στάνταρντ η κοπέλα θεωρείται... ελλιποβαρής!

Η Άγκνες Βικτόρια Χέντεγκαρντ ανέβασε το βίντεο πρώτα στα σουηδικά μέσα από τη σελίδα της στο facebook και στη συνέχεια ανέβασε στο youtube μια δεύτερη, αγγλόφωνη εκδοχή του. Φορώντας απλά τα εσώρουχά της, η κοπέλα δείχνει το λεπτό της σώμα, που ζυγίζει μόλις 57 κιλά και έχει δείκτη μάζας σώματος (ο γνωστός και ως δείκτης BMI) μόλις 17.3, δηλαδή αρκετά κάτω από το επίσημο όριο του 18.5, που είναι το ελάχιστο για να θεωρείται το βάρος ενός ανθρώπου φυσιολογικό. 

Όπως η ίδια αναφέρει, σκοπός της ήταν να καταδείξει πώς σκέφτεται ο κόσμος της μόδας και ξεσπά: "Δεν πρέπει να δείχνετε έτσι. Είναι γελοίο και το μισώ". Και δεν έχει άδικο η κοπέλα. Συμπτωματικά πέτυχα νωρίτερα πάνω στο ζάπινγκ το fashion tv κι έβλεπα ένα μοντέλο εντελώς ανορεξικό, που ούτε "ωραία" θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, ούτε καν σαγηνευτική - μάλλον το ακριβώς αντίθετο. 
Κι επειδή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχουν αναληφθεί στα λόγια διάφορες πρωτοβουλίες από τους οίκους μόδας για την υιοθέτηση πιο "υγιών προτύπων" στην επιλογή των μοντέλων τους, αυτές οι διακηρύξεις - συνήθως μετά από ρεπορτάζ για ανορεξικά μοντέλα, απλά για να κάτσει η σκόνη της κατακραυγής - είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν γίνει πράξη ή τέλος πάντων γνωρίζουν τεράστιες και αδικαιολόγητες αντιδράσεις από μεγάλο μέρος των "μεγάλων μυαλών" της μόδας. Αλήθεια, από πού κι ως πού θεωρείται μόδα το να φλερτάρεις με το θάνατο από την ασιτία; 


Με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε τις κατηγορίες προσδιορισμού ενός ατόμου με βάση το δείκτη μάζας σώματος. Κατ' αρχήν, ο δείκτης προσδιορίζεται από το πηλίκο μιας απλής διαίρεσης: Βάρος/ ύψος2
(όπου το βάρος υπολογίζεται σε κιλά και το ύψος σε μέτρα, π.χ. 75 kg/ 1,70 m2)
Όταν το ποσοστό είναι κάτω από 18.5, σημαίνει ότι το άτομο είναι ελλιποβαρές, δηλαδή έχει βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό.
Αντίθετα, το φυσιολογικό όριο του ΔΜΣ είναι μεταξύ 18.5 και 24.9.
Όταν ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 25 και 29.9, το άτομο είναι υπέρβαρο
Αν πάλι ο ΔΜΣ (δηλαδή το πηλίκο της πιο πάνω διαίρεσης) ξεπερνάει το 30, τότε το άτομο είναι παχύσαρκο.
Όλα αυτά με την επιφύλαξη ότι ο ΔΜΣ εκφράζει πραγματικό ποσοστό λίπους, ενώ μπορεί να προκαλεί σύγχυση ο αυξημένος όγκος της μυικής μάζας (με συνέπεια αυξημένο βάρος στην ζυγαριά, που όμως δεν είναι βλαπτικό για τον οργανισμό όσο το περιττό λίπος.) Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επιφύλαξη δεν αφορά τα ελλιποβαρή άτομα, όπως η Άγκνες Βικτόρια, η οποία σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αυξήσει το ποσοστό λίπους στον οργανισμό της, ώστε να είναι πραγματικά υγιής. Άλλο αν για τη βιομηχανία της μόδας στη Σουηδία (ή μήπως και παγκοσμίως) θεωρείται ότι έχει... "πολύ μεγάλες διαστάσεις" για το επάγγελμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου