28 Αυγούστου 2015

Ένα διαφορετικό ημερολόγιο με εικόνες του Λονδίνου, όπως το φωτογράφησαν άστεγοι

Λένε ότι οι τέχνη συχνά σε αφήνει νηστικό, ότι δεν αρκεί για να θρέψει το στομάχι σου ούτε πληρώνει τα νοίκια του σπιτιού. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι χωρίς σπίτι (άστεγοι) νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν τα πλούσια και αντιφατικά συναισθήματά τους δημιουργώντας - η πεμπτουσία της τέχνης. Κανείς δεν ζηλεύει τους ανθρώπους που περιπλανώνται στους δρόμους νύχτα και μέρα σαν σύγχρονοι νομάδες των πόλεων, όμως μπορούμε να ζηλέψουμε την καλλιτεχνική τους δημιουργία.
Από το 2012, το Cafe Art συνδυάζει την τέχνη σε κάθε της μορφή με τους άστεγους μιας μεγαλούπολης, όπως είναι το Λονδίνο. Ένα από τα πρότζεκτ έχει τίτλο "Cafe Art My London calendar", όπου άστεγοι καλούνται να φωτογραφίσουν τη βρετανική πρωτεύουσα με τη δική τους ματιά. 
Εκατό κάμερες απλής χρήσης δόθηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε αστέγους του Λονδίνου, οι οποίοι στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν να τις χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια φωτογράφησαν το Λονδίνο της καθημερινότητάς τους και το αποτέλεσμα ήταν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες. Ειδικοί επέλεξαν τις 20 καλύτερες και στη συνέχεια το κοινό επέλεξε διαδικτυακά τις 12, που θα κοσμήσουν το ημερολόγιο του 2016, που θα εκδοθεί από το Cafe Art σε 5000 αντίτυπα. 
Όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ, σκοπός της όλης ιδέας είναι κατ' αρχήν να ενδυναμωθούν οι άστεγοι, όχι απλά μέσω της φωτογραφίας ή της τέχνης γενικότερα, αλλά και μέσω της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Στη συνέχεια, μέσω της κυκλοφορίας του ημερολογίου ελπίζεται ότι θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα προβλήματα των αστέγων, υπέρ των οποίων άλλωστε θα διατεθούν και τα έσοδα από τις πωλήσεις.

Όλες οι φωτογραφίες είναι πραγματικά μία και μία. Η παρακάτω επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του ημερολογίου - κι όχι άδικα, αφού η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος αποτελεί ιδανικό παρεάκι για έναν άστεγο.












Δεν θέλω να "κλέψω" τη δουλειά των ανθρώπων. Δείτε περισσότερα εδώ κι επιλέξτε την αγαπημένη σας φωτογραφία: 2016 Cafe Art My London calendar vote results | Cafe Art



Σχετικά θέματα:
Η "αληθινή" Ισπανία της φτώχειας και της ανεργίας μέσα από 5 πρωτότυπες καρτ-ποστάλ [εικόνες + βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου