22 Σεπτεμβρίου 2015

10 απορίες μετά τη βραδιά των εκλογών

Ξαναέγιναν λοιπόν εκλογές και ξαναέχουμε την ίδια κυβέρνηση σ' έναν ελαφρώς διαφορετικό πολιτικό χάρτη. Αυτά σε πρώτο επίπεδο. Κι επειδή καλό είναι μια μέρα μετά τη "γιορτή" της Δημοκρατίας να μην αναλωνόμαστε σε βαθιές πολιτικές αναλύσεις για το τι μέτρα θα μας βρουν τους επόμενους μήνες (αυτά λίγο πολύ τα ξέρουμε!), σκέφτηκα να καταγράψω το τοπ10 των - μάλλον επιφανειακών - αποριών που μου γέννησε η εκλογική βραδιά, σε περίπτωση που μπορέσει κάποιος να μου τις λύσει! (Όχι ότι σκοπεύω να χάσω και τον ύπνο μου δηλαδή...)

1. Σχόλια τύπου "το 45% του ελληνικού λαού δεν εκφράζεται κοινοβουλευτικά" θέλουν να μας πουν ότι στην Ελλάδα ψηφίζουν και οι νεκροί (αφού ένα σημαντικό, αν και όχι πλειοψηφικό, τμήμα της αποχής οφείλεται στους μη εκκαθαρισμένους εκλογικούς καταλόγους) ή απλά είναι αυτοπαρηγορητικό να πιστεύεις ότι όσοι απείχαν θα ψήφιζαν οπωσδήποτε το κόμμα σου; (Και γιατί δεν το έκαναν τότε;)

2. Τώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιστρέψει στην άσκηση της δικηγορίας, θα ήταν παράτολμο να υποθέσει κανείς ότι οι δίκες θα αναβάλλονται κατά δεκάδες δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης στα δικαστήρια της Αθήνας (ή μήπως ως δικηγόρος η Κωνσταντοπούλου δεν είναι οπαδός των μακρών αγορεύσεων και των απανωτών ενστάσεων επί της διαδικασίας και άλλων τυπικών λεπτομερειών);

3. Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων (για πολλοστή φορά) θα μας απαλλάξει τουλάχιστον από βαρετά τοκ σόου, όπου επί μία ώρα (και βάλε) παρουσιάζονται και αναλύονται γκάλοπ με κάθε επισημότητα λες και πρόκειται για κάποια είδηση επικών διαστάσεων, που αλλάζει την ιστορία της χώρας; Θα πάψουν και οι δημοσιογράφοι να καταφεύγουν στην αγαπημένη τους ερώτηση σιγουράκι "γιατί τα γκάλοπ σας δίνουν το τάδε ποσοστό";

4. Πότε έλεγαν την αλήθεια οι δημοσκόποι; Όταν πριν λίγα χρόνια διευκρίνιζαν ότι ο μέσος όρος των ποσοστών ενός έξιτ πολ δείχνει την πιθανότερη εξέλιξη ή σήμερα που δικαιολογούνται ότι το ανώτατο όριο είναι το ίδιο πιθανό με το κατώτατο;  (Απαραίτητη διευκρίνιση: Δεν συμμερίζομαι την αστήρικτη και αναπόδεικτη άποψη ότι οι δημοσκόποι γενικά "τα παίρνουν", αλλά από την άλλη καλό είναι να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη των λαθών του παρά να ψελλίζει δικαιολογίες αρνούμενος να παραδεχτεί την αποτυχία!)

5. Γιατί το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θεωρείται μεγάλη άνοδος σε σχέση με το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιανουαρίου από τη στιγμή που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν συμμετείχε το - κινούμενο στον ίδιο χώρο - κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; (Πως είπαμε ότι λεγόταν αυτό το κόμμα;)

6. Στη Νέα Δημοκρατία γιατί θεωρούν πιο σημαντικές τις εξ ορισμού αδιάφορες πολιτικά δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού, που έδιναν στο κόμμα τους 15% και όχι τις πιο πρόσφατες που του έδιναν να χτυπάει οπωσδήποτε τριαντάρια; Ή μήπως τα γκάλοπ που διεξάγονται σε νεκρό πολιτικά χρόνο είναι πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα προεκλογικά; 

7. Στο συνέδριο που θα διενεργήσει το Ποτάμι τον προσεχή Δεκέμβριο θα συζητήσει τουλάχιστον ποια είναι η πολιτική του ταυτότητα ή θα περιοριστεί να συμπεράνει ότι ο φτωχός λαουτζίκος αδυνατεί να καταλάβει τα υψηλά νοήματα και την εστέτ αισθητική των μελών του κόμματος;

8. Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή παίρνει διψήφιο ποσοστό - το μεγαλύτερό της - στη Λακωνία σημαίνει ότι η Μάνη είναι αγαπημένος τόπος των μεταναστών από τις ισλαμικές χώρες, που άλλη έγνοια δεν έχουν από το.... πώς θα καταστρέψουν - δήθεν - την Ελλάδα; Και γιατί είχα την εντύπωση ότι στην περιοχή οι αλλοδαποί δεν συναντώνται ούτε με τα κιάλια; (Ή μήπως η μεταναστευτική κρίση είναι απλά το πρόσχημα αυτοαπενοχοποίησης των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος;)

9. Πόσα κόμματα θα διασπαστούν μέχρι τις επόμενες εκλογές; (Θα πρόκειται για θαύμα αν ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 2, εκτός αν αυτές γίνουν πολύ γρηγορότερα απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε!)

10. Πότε είπαμε ότι θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές; (Ελπίζω όχι σύντομα, αλλά σίγουρα (πολύ) πριν το Σεπτέμβριο του 2019)



Σχετικά θέματα:
15 συμπεράσματα από μια προεκλογική περίοδο, που μας κάθισε στο στομάχι

Τα 10 πράγματα που μάθαμε τις πρώτες τρεις μέρες μετά τις εκλογές.(Ιανουάριος 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου